Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΤο εγκαταλελειμμένο «Φρουραρχείο» του Αγίου Νικολάου

Το εγκαταλελειμμένο «Φρουραρχείο» του Αγίου Νικολάου

Από

Ημερομηνία

Σχεδόν κάθε μέρα περπατάμε στον Παραλιακό δρόμο, απ’ έξω από το κτίριο που μέχρι πριν λίγα χρόνια στέγαζε το Φρουραρχείο. Τώρα είναι εγκαταλειμμένο στη μοίρα του. Το κτίριο ανήκει στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου και το διεκδικεί, με παραχώρηση ή για χρήση, ο Δήμος του Αγίου Νικολάου.

Λόγω της επίκαιρης θέσης του θα μπορούσε και πρέπει να αξιοποιηθεί για κοινωνικούς και πολιτιστικούς κυρίως λόγους. Είναι κρίμα για την πόλη μας να το βλέπουμε σ’ αυτήν την κατάσταση.

  • Παρατηρούμε ότι από την πλευρά της θάλασσας υπάρχουν 5 παράθυρα και 1 μπαλκόνι με την πόρτα του. Η κεντρική είσοδος είναι στην πίσω πλευρά, δίπλα από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Αν το κτίριο κτιζόταν τις μέρες μας, σίγουρα θα δίναμε προτεραιότητα και θα εκμεταλλευόμαστε στην πλευρά που βλέπει και έχει τη θέα της θάλασσας. Όμως άλλες εποχές και άλλος τρόπος ζωής.
  •  Για την ιστορία του κτιρίου απευθυνθήκαμε στην πολύτιμη πάντα βοήθεια της ιστορικού Μαρίας Σωρού: «Το κτίριο κτίσθηκε αρχικά ως Υγειονομείο. Έχουμε μια φωτογραφία του 1905 που δείχνει να έχει κτιστεί το ισόγειο, αλλά δεν φαίνεται αν είναι ημιτελές ή όχι. Γύρω στο 1915 πάντως είναι ολοκληρωμένο. Δεν ξέρουμε όμως πότε θεμελιώθηκε ούτε και πότε μετατράπηκε σε Φρουραρχείο. Υποθέτω μετά τη λειτουργία του Νοσοκομείου. Από το μπαλκόνι του, ως Υγειονομείο, μίλησε το 1923 ο Νικόλαος Πλαστήρας».

ΛΕΩΝ.Κ.

Πρόσφατα άρθρα