Στα 2,95 ευρώ/κιλό πούλησε ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Κριτσάς το πρώτο βυτίο λάδι, εξαιρετικής ποιότητας, με προορισμό την Ιταλία, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Κριτσάς Νίκος Αφορδακός στην ΑΝΑΤΟΛΗ και τον δημοσιογράφο Νίκο Τραντά.

Εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι, όπως επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, ότι παρατηρείται ότι υπάρχουν πάρα πολλές ελαιοκαλλιέργειες όπου δεν έχουν ακόμη μαζευτεί οι ελιές… Ο κ. Αφορδακός, τόνισε ότι, δυστυχώς, στην περιφέρεια της Κριτσάς  παρατηρείται εγκατάλειψη σε ευρεία κλίμακα καλλιεργειών και όχι μόνο.

«Αυτό», όπως τόνισε, «είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που επικράτησαν τα προηγούμενα χρόνια, με την αποσύνδεση της επιδότησης του ελαιολάδου, μέσω της ισχύουσας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, από την ποσοτική και ποιοτική παραγωγή του προϊόντος.  Η αποσύνδεση της Κοινοτικής ενίσχυσης από την παραγωγή, οδήγησε σε αυτά τα αποτελέσματα! Εκτιμώ ότι πάνω από 30 – 40 τόνοι ελαιόλαδο θα παραμείνει αμάζευτο, μόνο στην περιοχή της Κριτσάς! Όπου και να πάει κανείς βλέπει αράβδιστα ελαιόδεντρα και πολλά απ’ αυτά κατάφορτα με ελιές…», είπε.

Ο υπολογισμός της επιδότησης για κάθε παραγωγό με βάση την έως τότε παραγόμενη ποσότητα ελαιολάδου με κατοχύρωση «ιστορικών δικαιωμάτων», που ο καθένας πλέον εισπράττει επιδότηση ασχέτως αν παράγει ή όχι, έχει προκαλέσει ζημιά στην καλλιέργεια και παραγωγή ελαιολάδου στην Κρήτη, τόνισε ο κ. Αφορδακός, αποδίδοντας ότι μέσα απ’ αυτή την μεθόδευση καλύφθηκαν τα «πανωγραψίματα» που είχαν γίνει στην υπόλοιπη Κρήτη…

Στη συζήτηση που γίνεται για τη νέα ΚΑΠ της Ε. Ενωσης, εάν η επιδότηση υπολογιστεί να χορηγείται με βάση την έκταση των ελαιοκαλλιεργειών, αυτό θα αποτελέσει και την «ταφόπλακα» για την ελαιοκαλλιέργεια, κατέληξε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.