Αρχική _Τοπικά νέα Άγιος Νικόλαος Δεν είχε καμία ανάμειξη στη σύνταξη των δασικών χαρτών στο ν. Λασιθίου,...

Δεν είχε καμία ανάμειξη στη σύνταξη των δασικών χαρτών στο ν. Λασιθίου, τι αναφέρει ο αν. Διευθυντής Δασών Λασιθίου

Από

Ημερομηνία

Έκτακτη, μονοθεματική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Νικολάου πραγματοποιείται  για τους Δασικούς Χάρτες. Η συνεδρίαση θα γίνει με τηλεδιάσκεψη και αφορά το μείζον ζήτημα που έχει προκύψει με τον υπερβολικό ζήλο των συντακτών των Δασικών Χαρτών οι οποίοι «πρασίνισαν» το Νομό Λασιθίου.

Ο αναπληρωτής Διευθυντής Δασών Λασιθίου Εμμ. Κουδουμάς μιλώντας στην ΑΝΑΤΟΛΗ και στο δημοσιογράφο Νίκο Τραντά, περιορίστηκε να δηλώσει ότι δεν είχε καμία ανάμειξη στη σύνταξή του. Εξήγησε ότι τον υπέγραψε, συνοδεύοντας την υπογραφή του με σχετικό υπόμνημα προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.

Επεσήμανε ότι κατ’ αρχήν το ποσοστό των δασικών εκτάσεων 62% δεν πρέπει να ξενίζει γιατί ο Νομός Λασιθίου είναι στη μεγαλύτερη έκτασή του ορεινός ή ημιορεινός με εγκαταλειμμένες τις καλλιέργειες, άρα έχει μια λογική.

Το  πρόβλημα εντοπίζεται στις πληροφορίες που ενσωματώθηκαν στο Δασικό Χάρτη, με  λανθασμένη φωτοερμηνεία και στην απογραφή της υφιστάμενης βλάστησης με τρόπο που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και αφορά μεγάλες εκτάσεις. Π.χ. Μια χορτολιβαδική έκταση που χαρακτηρίστηκε δασική… Ενας αγρός που έχει αναπτύξει χορτολιβαδική βλάστηση (ΑΧ) δεν πρέπει να έχει πρόβλημα δέσμευσης.

Ο κ. Κουδουμάς είπε ότι όντως η προθεσμία που τίθεται είναι ασφυκτική, με την έννοια ότι ο κόσμος μάλλον αντιμετωπίζει το θέμα «χαλαρά» υποθέτοντας ότι θα δοθούν παρατάσεις ανάλογες με εκείνες του Εθνικού Κτηματολογίου αλλά μπορεί να βρεθεί προ δυσάρεστης εκπλήξεως. Και αυτό, γιατί ακόμη και αν δοθεί, για το Δασικό Χάρτη η παράταση θα είναι μικρή, γιατί υπάρχει πίεση από την Ε. Ένωση να ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο. Πιθανόν να χρειάζεται πολιτική πίεση για να εγκρίνει το Υπουργείο τη χορήγηση εύλογης παράτασης, μέσα στην οποία ο κόσμος να μπορέσει να καταθέσει τις ενστάσεις του, είπε ο κ. Κουδουμάς,  τονίζοντας ότι πρέπει να συσταθεί ομάδα εργασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να αναλάβει να επανεξετάσει το Δασικό Χάρτη για να διορθώσει τα εξόφθαλμα και σοβαρά λάθη που θα εντοπίσει.

 

Δείτε επίσης: Η διαδικασία των δασικών χαρτών για το νομό Λασιθίου δεν μπορεί να ακυρωθεί, τι αναφέρει ο Διευθυντής Συντονισμού και Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης

 

Δείτε επίσης: Έντονη ανησυχία στον Άγιο Νικόλαο για τους δασικούς χάρτες, έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου

 

Δείτε επίσης: Επιδίωξη του δήμου Αγ. Νικολάου είναι να βρεθεί τρόπος να βοηθήσει τους δημότες να διαχειριστούν τα προβλήματα που προκύπτουν στους δασικούς χάρτες

Πρόσφατα άρθρα