Αυτοψία στο Δικταίο Άντρο για τα έργα που αφορούν στο  αναβατόριο και την πλατεία Ευρώπης
Συμμετοχή Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου σε συνάντηση εργασίας  για την προσβολή φοινίκων στο Βάι από το ρυγχοφόρο των φοινικοειδών
Μια σπουδαία διάκριση για τις Μινωικές Γραμμές στα TOURISM AWARDS 2024
Ξεκινά σήμερα στη HELEXPO το 3ο Παγκρήτιο Forum Κρητικών Προϊόντων
Συνελήφθησαν για κατοχή ναρκωτικών ουσιών – Κατασχέθηκαν περισσότερα από 220 γραμμάρια κάνναβης
Οι προσφορές της εβδομάδας στον ΔΕΡΜΙΤΖΑΚΗ
Νεκρός βρέθηκε ο 50χρονος αγνοούμενος στο Ρέθυμνο
ΕΛ.ΑΣ.: 15 συλλήψεις και 1.915 έλεγχοι για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων
Κρήτη: Πήγε για χόρτα κι έπεσε πάνω σε ανθρώπινο σκελετό
Ναύπλιο: Ο πολιτισμός έφερε ακόμα πιο κοντά Ελλάδα και ΗΠΑ
Χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας σε οφειλέτες – Οι εξαιρέσεις και οι δικαιούχοι
«Κλείδωσε» η ημερομηνία της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν

Αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο – Έρχεται το e-διαζύγιο

Έρχεται το e- διαζύγιο ή το «άυλο διαζύγιο» σύμφωνα με νομοσχέδιο το οποίο θα παρουσιάσει σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Υπουργός Δικαιοσύνης  Κώστας Τσιάρας.

Με αυτό έρχονται σημαντικές αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο μετά από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, διευκολύνοντας τα ζευγάρια που έχουν αποφασίσει να λύσουν τη σχέση τους χωρίς να χρειάζεται ούτε καν η βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής τους.

«Οι σύζυγοι μπορούν  με έγγραφη συμφωνία να λύσουν το γάμο τους.(…) Η συμφωνία λύσης του γάμου  γίνεται  και ηλεκτρονικά με χρήση  Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών ,μη απαιτούμενης της βεβαίωσης του γνησίου της υπογραφής των συζύγων. Η λύση του γάμου  επέρχεται με την  κατάθεση  αντιγράφου της συμβολαιογραφικής πράξης  στο ληξιαρχείο , όπου έχει  κατατεθεί η σύσταση του γάμου», προβλέπεται στη σχετική διάταξη με τίτλο «Συναινετικό Διαζύγιο».

Αλλάζει η επικοινωνία γονέων – παιδιών

Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ορίζονται για πρώτη φορά η καθιέρωση του τεκμήριου επικοινωνίας  και οι συνέπειες κακής άσκησης της γονικής μέριμνας. Συγκεκριμένα προβλέπεται ο χρόνος επικοινωνίας του  παιδιού με τον γονέα, με τον οποίο δεν μένει στο ίδιο σπίτι, να είναι τουλάχιστον στο ένα τρίτο του συνολικού χρόνου. Για τον περιορισμό ή τον αποκλεισμό της επικοινωνίας  αυτής απαιτείται να έχουν  μεσολαβήσει σοβαροί λόγοι, μεταξύ των οποίων είναι η αμετάκλητη καταδίκη του γονέα για ενδοοικογενειακή βία ή εγκλήματα κατά της γενετήσιας  ελευθερίας. Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η διάταξη εκείνη που προβλέπει  ότι το δικαστήριο αναθέτει τη γονική μέριμνα λαμβάνοντας υπόψη το συμφέρον του παιδιού  και με σεβασμό στην ισότητα μεταξύ των γονέων ώστε να αποφεύγονται οι διακρίσεις  εξαιτίας ιδίως του φύλου, του  σεξουαλικού προσανατολισμού, της φυλής, της γλώσσας , της θρησκείας , της κοινωνικής προέλευσης ή της περιουσίας.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται επίσης για πρώτη φορά ο θεσμός του οικογενειακού διαμεσολαβητή εφόσον οι γονείς δεν μπορούν να συμφωνήσουν, με τελευταίο τη προσφυγή στη δικαιοσύνη. Όπου θα υπηρετούν δικαστικοί λειτουργοί, οι οποίοι θα έχουν παρακολουθήσει έκτακτα σεμινάρια επιμόρφωσης στην Εθνική Σχολή Δικαστών με τη συμμετοχή όχι μόνο παλαιότερων δικαστών, αλλά παιδοψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών.


Πηγή: www.real.gr

Σχετικά Άρθρα

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist