Αρχική _Τοπικά νέα Άγιος Νικόλαος «Ασφυκτιά» στα υφιστάμενα κτίρια το Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου, ξανασυζητείται επέκταση...

«Ασφυκτιά» στα υφιστάμενα κτίρια το Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου, ξανασυζητείται επέκταση του κτιρίου ή κατασκευή νέου

Από

Ημερομηνία

Κοινή διαπίστωση όσων εργάζονται και διοικούν το Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου είναι ότι το ίδρυμα έχει εξαντλήσει τις δυνατότητες επέκτασης – ανάπτυξης των λειτουργιών του, στους χώρους που διαθέτει.

Γι’ αυτό και επανέρχεται περιοδικά, κάθε φορά που γίνεται σχετική συζήτηση, το αίτημα για εξεύρεση ζωτικού χώρου, ώστε το Κεντρικό Νοσοκομείο του Νομού Λασιθίου να μπορέσει να ανταποκριθεί με ευχέρεια στον κεντρικό του ρόλο για να προσφέρει τις υπηρεσίες που του ζητούν οι πολίτες του νομού αλλά και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις εξέλιξης στον τομέα Υγείας στο εγγύς και απώτερο μέλλον.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Νίκο Τραντά στην ΑΝΑΤΟΛΗ η εξασφάλιση χώρου για να επεκταθεί και να στεγάσει σημαντικές λειτουργίες είναι ένα στοίχημα που μπορεί να κερδηθεί, όπως έχει κατά καιρούς επισημανθεί, αλλά και όπως τέθηκε και στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Νικολάου, είτε με την επιδίωξη αποχαρακτηρισμού τμήματος της έκτασης Πρασίνου που θα αγοράσει ο Δήμος ανατολικά και σε επαφή με το ίδρυμα όπου και θα επεκταθεί, είτε με εξεύρεση κατάλληλης θέσης και έκτασης σε άλλο σημείο, για να ανεγερθεί νέο νοσοκομείο. Αυτό τουλάχιστον αφέθηκε να εννοηθεί από τις τοποθετήσεις στο θέμα.

«Το ΓΝΑΝ είναι πνιγμένο, δεν έχει χώρο ανάπτυξης», είπε χαρακτηριστικά ο συντονιστής για θέματα covid στο Νομό Λασιθίου ιατρός Νίκος Μουδατσάκης. «Η πολιτεία και ο Δήμος θα πρέπει ίσως να εξετάσουν αν θα πρέπει να αναζητήσουμε να γίνει ένα πιο μεγάλο νοσοκομείο και χωροταξικά, να αναπτύξομε καινούρια τμήματα. Νοσοκομεία όπως τα υπάρχοντα αναπτύχθηκαν πριν από 50 χρόνια, όταν ήταν άλλες οι ιατρικές υπηρεσίες και οι ανάγκες της κοινωνίας. Το θέμα μας απασχολεί και το συζητούμε με συναδέλφους. Το επόμενο βήμα του Δήμου ή της τοπικής κοινωνίας ίσως πρέπει να είναι προς την κατεύθυνση να αναζητήσομε χώρο για την δημιουργία ενός πιο σύγχρονου και πιο λειτουργικού νοσοκομείου. Θα πρέπει να δημιουργηθούν νέα τμήματα και στον Οργανισμό του ΓΝΑΝ θα πρέπει να αναπτύξομε ειδικότητες, για να κρατήσομε τους ασθενείς στο Λασίθι. Αυτό προϋποθέτει γιατρούς εξειδικευμένους που θα φέρνουν νέα δεδομένα στην παροχή υπηρεσιών υγείας και σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να μένομε σε δεδομένα που παραπέμπουν σε μια 20ετία πριν», τόνισε ο κ. Μουδατσάκης.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Νίκος Κοκκίνης έθεσε το θέμα, όπως εξ άλλου το έχει θίξει και ο επικεφαλής της «Νέας Πορείας» Γιάννης Ανδριώτης επανειλημμένως. Ο κ. Κοκκίνης είπε στο Δ.Σ. ότι υπάρχει οικόπεδο δίπλα στο ΓΝΑΝ και θα πρέπει να προσαρμοστεί ένα τμήμα του ώστε να αξιοποιηθεί με την επέκταση των λειτουργιών του νοσοκομείου.

Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντ. Ζερβός είπε: «Η υπόθεση της επέκτασης του Νοσοκομείου είναι μια πολύ μεγάλη ιστορία. Θα πρέπει να δούμε το θέμα με ηρεμία και σύνεση, γιατί  ο Δήμος, εκτός από το Νοσοκομείο που πρέπει να βοηθήσει, ενδεχομένως, με την εύρεση γης, θα πρέπει επίσης να εξασφαλίσει χώρο και για τις Σχολές και για άλλα πράγματα. Εδώ είμαστε όμως να το εξετάσομε και να το βάλομε σε προτεραιότητα για να δούμε τι μπορεί να γίνει».

Πιθανότατα, μέσα από την προγραμματική σύμβαση με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, που θα καταγράψει τις υφιστάμενες δομές, τις συμπληρωματικές που χρειάζονται, τη διασύνδεση μεταξύ τους και με την πανεπιστημιακή σχολή, να εξετάσει ως σχετικό και το ζήτημα των επιπλέον χώρων για τις λειτουργίες αυτές και όσες επιπλέον θεωρηθεί ότι χρειάζονται να δημιουργηθούν στο Δήμο Αγίου Νικολάου.

 

 

Πρόσφατα άρθρα