Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΟι δράκαινες, οι… τουρκοστιβάνες του Μεραμπέλλου

Οι δράκαινες, οι… τουρκοστιβάνες του Μεραμπέλλου

Από

Ημερομηνία

Η Φύση συνεχίζει να μας εκπλήττει. Πρόσφατα είδαμε, αρκετά νωρίς, ανθισμένους ασπαλάθους και χθες, αρκετά μεγαλωμένες, τις… δράκαινες, αλλά χωρίς το λουλούδι τους ακόμα. Θα τις δούμε σε σκιερά μέρη, συνήθως κάτω από δένδρα. Υπάρχουν περιοχές όπου σχεδόν όλα τα ελαιόδεντρα έχουν στη βάση του κορμού τους μια… δράκαινα (δρακοντιά ή φιδόχορτο)! Το φυτό αυτό συγκαταλέγεσαι ανάμεσα στα 8 πιο παράξενα φυτά του κόσμου! Στην Κριτσά τις δράκαινες τις αποκαλούν και τουρκοστιβάνες!

Το επιστημονικό όνομα είναι Dracunculus vulgaris. Διαθέτει εντυπωσιακά άνθη, κυρίως λόγω του μεγέθους αλλά και του σχήματός τους τα οποία από πολύ κοντά αποπνέουν μια άσχημη μυρωδιά… πτώματος. Έτσι προσελκύουν κυρίως μύγες τις οποίες παγιδεύουν για μια ημέρα ώστε να μπορέσουν να γονιμοποιηθούν. Υπάρχουν δύο σύνολα λουλουδιών, τα θηλυκά στο κάτω μέρος της βάσης και τα αρσενικά στο πάνω μέρος.

Το μοτίβο του άνθους έχει βρεθεί σε σαρκοφάγους στην Ανατολική Κρήτη μιας και το φυτό ήταν συνδεδεμένο με τα φίδια που αντιπροσώπευαν τη μυστικότητα του κάτω κόσμου.
ΛΕΩΝ.Κ.

 

 

Πρόσφατα άρθρα