Αρχική _Τοπικά νέα Άγιος Νικόλαος Ερώτημα προς τον Υπουργό Ναυτιλίας γιατί καθυστερεί η άδεια του καταδυτικού...

Ερώτημα προς τον Υπουργό Ναυτιλίας γιατί καθυστερεί η άδεια του καταδυτικού πάρκου στον Άγιο Νικόλαο

Από

Ημερομηνία

Κοινή επιστολή θα αποστείλουν στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο πρόεδρος της ΔΑΕΑΝ Μιχάλης Φαρσάρης και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λασιθίου, αντιδήμαρχος Θωμάς Χαριτάκης, ζητώντας του επαφή και ενημέρωση για τις εκκρεμούσες διαδικασίες και την προώθηση, με τη στήριξή του, του χρονίζοντος ζητήματος της αδειοδότησης του Καταδυτικού Πάρκου Αγίου Νικολάου. Αναφορά στο θέμα έγινε για άλλη μια φορά στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΔΑΕΑΝ, όπου τονίστηκε η ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών για την αδειοδότηση του πάρκου.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Νίκου Τραντά στην ΑΝΑΤΟΛΗ, θα πρέπει, άμεσα να διευκρινιστεί πού ακριβώς έχει «κολλήσει» η υπόθεση, να επιβεβαιωθεί η πολιτική βούληση για την προώθηση του θέματος ώστε να ολοκληρωθούν χωρίς άλλες καθυστερήσεις οι διαδικασίες που θα εξασφαλίσουν την αδειοδότηση του πάρκου.

Έτσι, μόνο, θα διασκεδαστούν οι όποιες φήμες κυκλοφορούν σε τοπικό επίπεδο, που συνδέουν τα όποια εμπόδια και τις καθυστερήσεις, ως προς την αδειοδότηση του υποθαλάσσιου πάρκου,  με την αδειοδότηση και λειτουργία της μαρίνας που σχεδιάζει να κατασκευάσει πιο πέρα η «Mirum», στο πλαίσιο της μεγάλης ρωσικής επένδυσης στα Πλευρά. Αν και όταν είχε παρουσιαστεί δημόσια από τους μελετητές τo έργο της μαρίνας, είχε αναφερθεί ότι τα δύο έργα δεν αλληλοεπιδρούν.

 

Τοποθετήθηκαν Φωτοσημαντήρες

 

Μέχρι τέλος της περασμένης εβδομάδας ήταν προγραμματισμένο να μπουν και οι υπόλοιποι, δύο πλωτοί φωτοσημαντήρες, στις δύο από τις τέσσερις γωνίες που οριοθετούν την έκταση του Καταδυτικού Πάρκου Αγίου Νικολάου, στη θαλάσσια περιοχή κάτω από τα «Πλευρά». Όταν ολοκληρωθεί η τοποθέτηση όλων, το Λιμεναρχείο μαζί με εκπρόσωπο της ΔΑΕΑΝ θα μεταβούν στη θαλάσσια περιοχή για να αποτυπωθούν τα στίγματα οριοθέτησης του πάρκου. Στη συνέχεια θα ενημερωθεί το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τις ακριβείς θέσεις των φωτοσημαντήρων που οριοθετούν το Καταδυτικό Πάρκο.

Επειδή  η εξασφάλιση εγκεκριμένης περιβαλλοντικής μελέτης θεωρείται αναγκαία προϋπόθεση για την έκδοση άδειας λειτουργίας, ήδη η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου προωθεί ανάθεση της εκπόνησης των περιβαλλοντικών μελετών της Μαρίνας και του Καταδυτικού Πάρκου, είπε ο κ. Φαρσάρης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν επιβεβαιώνονται οι μεγάλες προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί για τη συνεργασία της ΔΑΕΑΝ με την αναπτυξιακή εταιρεία ΔΕΠΑΝ, ως προς την ευελιξία και ταχύτητα εκπόνησης των μελετών που θα χρειαστεί η δημοτική εταιρεία. Από την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης και καταβολή των 1.000 ευρώ ετήσιας συνδρομής από τη ΔΑΕΑΝ, μέχρι και σήμερα, δεν έχει καταστεί εφικτή η επικοινωνία με την εταιρεία αυτή, είπε ο πρόεδρος της ΔΑΕΑΝ…

Τις δυο περιβαλλοντικές μελέτες, προσδοκούσε η ΔΑΕΑΝ ότι θα μπορούσε να τις εκπονήσει και προωθήσει με ταχύτητα προς έγκριση η ΔΕΠΑΝ, αλλά «μέχρι στιγμής, δεν είμαστε ευχαριστημένοι από τη συνεργασία αυτή», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΔΑΕΑΝ… Εφόσον δεν ευοδωθεί η συνεργασία με τη ΔΕΠΑΝ, την επόμενη χρονιά δεν θα ανανεωθεί η σύμβαση, είπε ο κ. Φαρσάρης, ενώ μέλη ευχήθηκαν να μην επιβεβαιωθούν οι επιφυλάξεις για τη συνεργασία αυτή που είχαν εξ αρχής εκφράσει μέλη του Δ.Σ.

Παρεμβαίνοντας στο θέμα ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου και μέλος του Δ.Σ. της ΔΑΕΑΝ, Μανόλης Πεπόνης, πρότεινε να επιδιωχθεί επίσημη συνάντηση αντιπροσωπείας της ΔΑΕΑΝ με τον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη, γιατί μπορεί να μην υπογράφει προσωπικά την άδεια λειτουργίας του καταδυτικού πάρκου, κατέχει όμως σημαντική θέση και έχει λόγο και λόγω της φύσης του έργου, για να μπορεί να παρέμβει και να ωθήσει την επίσπευση των διαδικασιών. Αν, όντως υπάρχει εμπλοκή και οι καθυστερήσεις οφείλονται στη μαρίνα της «Μirum», τότε πρέπει να εξεταστεί η μετακίνηση της θέσης του καταδυτικού πάρκου, εξ άλλου ο κόλπος Μεραμβέλου είναι μεγάλος, τόνισε. «Το καταδυτικό πάρκο αποτελεί τη μόνη προσθήκη στοιχείου εμπλουτισμού του τουριστικού προϊόντος στην περιοχή του Αγίου Νικολάου, εδώ και 40 χρόνια. Μόνο ξενοδοχεία προστίθενται και λείπουν υποδομές που θα δώσουν προστιθέμενη αξία στον τουρισμό της περιοχής αλλά και νέες θέσεις εργασίας», εξήγησε.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Θωμάς Χαριτάκης στην παρέμβασή του τόνισε ότι το καταδυτικό πάρκο ξεκίνησε ως ιδέα και πρόταση από το Επιμελητήριο Λασιθίου και γι’ αυτό διατηρεί έντονο το ενδιαφέρον του ώστε το έργο να υλοποιηθεί, ενισχύοντας ως υποδομή το τουριστικό προϊόν και ευρύτερα την τοπική οικονομία. Και συμφώνησε από κοινού να ζητήσουν συνάντηση με τον κ. Πλακιωτάκη για να συζητήσουν το θέμα, είτε δια ζώσης μεταβαίνοντας στο υπουργείο στην Αθήνα, είτε με τηλεδιάσκεψη.

 

Πρόσφατα άρθρα