Αρχική _Τοπικά νέα Άγιος Νικόλαος Να σταματήσουν οι κατεδαφίσεις και να γίνουν νομιμοποιήσεις με οικονομικό τίμημα

Να σταματήσουν οι κατεδαφίσεις και να γίνουν νομιμοποιήσεις με οικονομικό τίμημα

Από

Ημερομηνία

Θέμα των ημερών είναι οι κατεδαφίσεις κατασκευών σε ξενοδοχειακές μονάδες, οι οποίες θεωρήθηκαν αυθαίρετες. Ο επί σειρά ετών πρόεδρος των ξενοδόχων του νομού Λασιθίου και τουριστικός επιχειρηματίας Μανώλης Βαρκαράκης μίλησε στην ΑΝΑΤΟΛΗ και στο δημοσιογράφο Λεωνίδα Κλώντζα.

«Απαράδεκτες καταστάσεις! Δεν είναι δυνατόν από ένα ξενοδοχείο όπως το Minos Beach, από το οποίο ξεκίνησε ο τουρισμός στον Άγιο Νικόλαο και στην Κρήτη ολόκληρη, από ένα ξενοδοχείο πρότυπο από το οποίο έχουν περάσει τόσοι διάσημοι, με τόσες πολλές εικαστικές παρεμβάσεις στο συγκεκριμένο χώρο, να κατεδαφίζονται κατασκευές οι οποίες έχουν γίνει πριν το 1970. Τι θα πούμε στους επαναλαμβανόμενους πελάτες που έρχονται στο ίδιο μπανγκαλόου και στους ίδιους χώρους… που έχουν φωτογραφηθεί επάνω στο γεφυράκι του Minos Beach; Θα τους πούμε ότι ήρθε η Πολιτεία και το χάλασε; Μιλάμε για απαράδεκτες καταστάσεις που δείχνουν τη νοσηρότητα της Ελληνικής γραφειοκρατίας, επισήμανε ο κ. Βαρκαράκης.

“Δεν τα έχουμε με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, συμπλήρωσε, η οποία κάνει τη δουλειά της ως εκτελεστικό όργανο. Εμείς τα έχουμε με την πολιτική ηγεσία που δεν θέλει να βρει μια λύση η οποία να ικανοποιεί τις ανάγκες του τουρισμού. Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει νόμος ώστε να μπορεί ένα ξενοδοχείο, που βρίσκεται μπροστά στη θάλασσα, να διαμορφώσει τη γραμμή αιγιαλού και παραλίας, με καλαίσθητες κατασκευές, ώστε να υπάρχει πρόσβαση στη θάλασσα.

Από τη μια λέμε ότι ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας και από την άλλη δεν αφήνουμε τους ξενοδόχους να δημιουργούν. Είχε γίνει μια μελέτη από το ΣΕΤΕ που έδειχνε πόσο πολύ συμβάλλει στη εθνική οικονομία η θάλασσα και οτιδήποτε γύρω από αυτήν. Άρα θα πρέπει οπωσδήποτε να βρεθεί λύση, πέρα από τα συνταγματικά προβλήματα τα οποία υπάρχουν, ώστε να μπορεί ένα ξενοδοχείο που είναι μπροστά στη θάλασσα, με κάποιο καλαίσθητο τρόπο, να φτιάχνει κάποιες κατασκευές, με συνοπτικές διαδικασίες, με άδειες δηλαδή που δεν θα είναι χρονοβόρες, όπως συμβαίνει σήμερα, από 7 υπουργεία και 40 υπογραφές».

 

«Να γίνουν κάποιες νομιμοποιήσεις  με οικονομικό τίμημα»

«Αυτό που εμείς προτείνουμε σήμερα», συνέχισε ο κ. Βαρκαράκης, «όσον αφορά τις κατεδαφίσεις, είναι ότι θα πρέπει να σταματήσουν άμεσα γιατί δεν είναι η καλύτερη χρονική περίοδος, λόγω covid αλλά και λόγω έναρξης της σεζόν. Να συσταθεί μια επιτροπή από υπηρεσιακούς παράγοντες η οποία θα βάλει κριτήρια ώστε να γίνουν κάποιες νομιμοποιήσεις, με οικονομικό τίμημα. Υπάρχουν κραυγαλέες περιπτώσεις παρανομιών! Δεν είναι όλες οι περιπτώσεις το ίδιο και αυτές θα πρέπει να κριθούν από μια επιτροπή. Θα μπορούσε, κατά τα πρότυπα των αυθαιρέτων, να καταταγούν και οι παρεμβάσεις των ξενοδοχείων σε κατηγορίες και να μπουν κάποια πρόστιμα διατήρησης, τα οποία θα είναι εφικτό να πληρωθούν και τα πρόστιμα αυτά να πηγαίνουν στο πράσινο ταμείο ούτως ώστε με αυτά να γίνουν έργα για το περιβάλλον.

Στο Minos Beach θέλουν να καταστρέψουν το πεζοδρόμιο που είναι γύρω από τη χερσόνησο, μια όχι ιδιαίτερα μεγάλη παρέμβαση. Μπορεί να ανοίξει το ξενοδοχείο χωρίς αυτή την παρέμβαση; Το ξενοδοχείο έχει βγάλει φωτογραφίες οι οποίες περιέχουν αυτά τα συγκεκριμένα σημεία του και ο πελάτης που θα έρθει θα τα αναζητήσει και θα ρωτήσει γιατί δεν υπάρχουν. Με αυτόν τον τρόπο καταδικάζουμε τα ξενοδοχεία να μην ανοίξουν σωστά. Επίσης θα προλάβει το ξενοδοχείο στο σημείο που γίνονται οι κατεδαφίσεις να κάνει κάτι; Θα πρέπει αναγκαστικά να κάνει πάλι κάτι, το οποίο θα είναι πάλι παράνομο. Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσει τον πελάτη να περπατήσει πάνω στα βράχια.

Το ερώτημα λοιπόν είναι, αυτοί που παίρνουν τέτοιες αποφάσεις έχουν κάποια επαφή με το περιβάλλον και με την αγορά ή απλά δεν ξέρουν τι τους γίνεται;

Αυτά τα οποία σας αναφέρω σήμερα, τα επαναλαμβάνω συνεχώς. Ελπίζουμε ότι για τις κατεδαφίσεις θα δοθεί μια παράταση, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους. Ό,τι συμβαίνει στον Άγιο Νικόλαο, συμβαίνει σε όλη την Ελλάδα. Το θέμα είναι και πολιτικό και διαπιστώνουμε ότι όλοι σφυρίζουν αδιάφορα».

 

 

Πρόσφατα άρθρα