Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΟι προτάσεις του Δήμου Αγ. Νικολάου για τους δασικούς χάρτες

Οι προτάσεις του Δήμου Αγ. Νικολάου για τους δασικούς χάρτες

Από

Ημερομηνία

Η εικόνα της Κρήτης, όπως αποτυπώνεται με τους εκτεταμένους χαρακτηρισμούς δασικών εκτάσεων στους δασικούς χάρτες και οι επίπονες και δαπανηρές διαδικασίες αποχαρακτηρισμού και υπεράσπισης των ιδιωτικών εκτάσεων και περιουσιών των πολιτών, σε συνδυασμό με την υποχρέωση του κράτους να διορθώσει πρόδηλα αλλά και προκλητικά λάθη που περιέχουν οι χάρτες αυτοί, ήταν το αντικείμενο της συζήτησης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης.

Το Δ.Σ. της ΠΕΔ, οι δήμαρχοι του νησιού, η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, πρόεδροι  Επιμελητηρίων (ΤΕΕ και ΓΕΩΤΕΕ) και άλλων συλλογικών φορέων, έλαβαν μέρος στην τηλεδιάσκεψη η οποία έγινε χθες.

Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός όπως δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ και στο δημοσιογράφο Νίκο Τραντα, «το Δημοτικό Συμβούλιο, την περασμένη Τετάρτη, με συντριπτική πλειοψηφία (διαφοροποιούμενου του εκπροσώπου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γ. Φιλιππάκη) κατέληξε σε συγκεκριμένες προτάσεις τις οποίες κοινοποίησα στην ΠΕΔ Κρήτης, στην ΚΕΔΕ και στους αρμόδιους φορείς.

«Όλα αυτά ισχύουν, προτάσσοντας ως πιο σοβαρό, την απόσυρση των χαρτών και τη διόρθωσή τους από το δημόσιο, επανανάρτησή τους και χορήγηση ικανού χρονικού διαστήματος για κατάθεση ενστάσεων από τους πολίτες, με παράλληλη μείωση των παραβόλων, αφού κάθε ιδιοκτήτης θα επωμιστεί το πρόσθετο κόστος για αμοιβές τεχνικών συμβούλων. Το κόστος αυτό είναι σημαντικό σε μια εποχή που η οικονομία μας βρίσκεται σε δραματική ύφεση και γι αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψιν», τόνισε.

Υπενθυμίζομε τι ζητά η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Νικολάου:

  1. Λόγω covid παράταση της γενικής προθεσμίας κατάθεσης αντιρρήσεων μέχρι τέλος του 2022. Να το ζητήσει η Βουλή και να ενεργήσει γι αυτό και η κυβέρνηση και να αποσυρθεί ο δασικός χάρτης και σε συνεργασία με το ΤΕΕ και ΓΕΩΤΕΕ να γίνουν οι διορθώσεις για να αναρτηθεί στη συνέχεια.
  2. Να ξεκαθαρίσει το κράτος τι ισχύει για το δημόσιο στην Κρήτη. Ισχύει ή όχι το μαχητό τεκμήριο κυριότητας υπέρ του δημοσίου, όπως στην υπόλοιπη επικράτεια;
  3. Περιορισμός των παραβόλων για την υποβολή αντιρρήσεων.
  4. Καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών, από το κεντρικό κράτος όπως το Κτηματολόγιο.
  5. Να αναζητηθεί Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας Κρήτης, ΤΕΕ και ΓΕΩΤΕΕ για την δημιουργία ομάδας ειδικών (μηχανολόγοι, δασολόγοι, δικηγόροι) που θα παρέχει συμβουλές στους πολίτες για τον τρόπο που θα κινηθούν στη διαχείριση του θέματος του δασικού χάρτη.

 

Πρόσφατα άρθρα