Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΈχει κατέβει αισθητά η στάθμη της θάλασσας, στην Ελούντα είναι ιδιαίτερα ορατό...

Έχει κατέβει αισθητά η στάθμη της θάλασσας, στην Ελούντα είναι ιδιαίτερα ορατό το φαινόμενο – που οφείλεται

Από

Ημερομηνία

Παρατηρούμε τις τελευταίες ημέρες ότι έχει κατεβεί αισθητά η στάθμη της θάλασσας. Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα ορατό στο Κανάλι και τις αλυκές της Ελούντας. Κάποιοι λένε ότι αναμένουμε σεισμό και αυτό θα είχε κάποια λογική αν η πτώση της στάθμης ήταν μόνο στον κόλπο του Μεραμπέλλου. Όμως το φαινόμενο εμφανίζεται σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο.

Πρόκειται για το φαινόμενο της άμπωτης (το αντίθετο είναι η παλίρροια) και, κατά τους Ελουντιανούς, της ρήχης (και της πλημάτσας). Μας ενημέρωσαν ότι η θάλασσα στην Ιεράπετρα υποχώρησε μέχρι και δέκα μέτρα!

  •  Ο γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης κ. Χαράλαμπος Φασουλάς εξήγησε ότι «αυτήν την περίοδο έχουμε ευθυγράμμιση πλανητών και εκδηλώνονται έντονα φαινόμενα παλίρροιας. Αυτό ρίχνει την στάθμη της θάλασσας για αρκετές μέρες. Πρόκειται για ένα ετήσιο φαινόμενο. Η κατάσταση έχει ενισχυθεί από την υψηλή ατμοσφαιρική πίεση που έχουμε αυτό το διάστημα στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι υψηλές πιέσεις στην ατμόσφαιρα πιέζουν την επιφάνεια της θάλασσας».
  • Η πτώση της στάθμης της θάλασσας, δεν έχει να κάνει με πρόδρομα φαινόμενα σεισμού, αναφέρει ο καθηγητής ‘Ακης Τσελέντης, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αθηνών Αστεροσκοπείου Αθηνών. Όπως επισημαίνει, στο διάστημα από 20/2/2021 έως σήμερα παρουσιάστηκαν πολύ υψηλές ατμοσφαιρικές πιέσεις (υψηλό βαρομετρικό) πάνω από το Αιγαίο. Επίσης, στις 27/2/2021 υπήρξε νέα σελήνη, άρα η εμφάνιση παλιρροιακής συζυγίας (ευθυγράμμιση Ήλιου – Γης – Σελήνης), που έφερε το μεγαλύτερο εύρος της αστρονομικής παλίρροιας και την εμφάνιση της χαμηλότερης θαλάσσιας στάθμης στη φάση της άμπωτης.

    Επιπλέον, προσθέτει, η πτωτική τάση της στάθμης της θάλασσας εξηγείται από την επίδραση των έντονων βόρειων ανέμων που επικράτησαν στην Μεσόγειο κατά το διάστημα 25/2 – 3/3, οι οποίες μετέφεραν μάζες νερού προς τις νότιες ακτές της Μεσογείου, όπου αντίθετα η στάθμη εμφάνισε σχετική άνοδο. Όλοι αυτοί οι παράγοντες, κατά τον ίδιο, προκάλεσαν την οπισθοχώρηση της θάλασσας και την αποκάλυψη τμημάτων του βυθού στη χώρα μας.

    Σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη, η πτώση της στάθμης της θάλασσας θα μπορούσε να είναι προσεισμικό φαινόμενο, επειδή σε περιοχές έντονων τεκτονικών διεργασιών από τις τεκτονικές δυνάμεις «φουσκώνει» ο γήινος φλοιός λίγες μέρες πριν την διάρρηξη και έτσι χαμηλώνει η στάθμη. Όμως, υπογραμμίζει, ότι «δεν ισχύει αυτό στην περίπτωση μας, γιατί το φαινόμενο δεν παρατηρείται σε μία μόνο θέση, αλλά σε όλη την Ελλάδα. Το έλεγξα σε συγκεκριμένες θέσεις που παρατηρήθηκε αυτό το φαινόμενο με δορυφορικές παρατηρήσεις και δεν βρήκα καμία παραμόρφωση του φλοιού. Επομένως, είμαστε σίγουροι ότι δεν έχει να κάνει με πρόδρομα φαινόμενα».

 

Πρόσφατα άρθρα