Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΟι χαμηλότερες αντικειμενικές που ζητά ο Δήμος Αγ. Νικολάου από το Υπουργείο...

Οι χαμηλότερες αντικειμενικές που ζητά ο Δήμος Αγ. Νικολάου από το Υπουργείο Οικονομικών-αναλυτικοί πίνακες

Από

Ημερομηνία

Τιμές ζώνης χαμηλότερες από τις ισχύουσες και από εκείνες που προτείνει ο ορκωτός εκτιμητής (που κινούνται περίπου στα επίπεδα των τιμών πριν τις αυξήσεις του 2018) από τον οποίο ζήτησε ο Δήμος Αγίου Νικολάου να του εισηγηθεί, θα προτείνει το Δημοτικό Συμβούλιο στο Υπουργείο Οικονομικών, όταν προχωρήσει το τελευταίο σε νέα αναθεώρησή τους.

Η επιτροπή, όπως επεσήμανε ο αντιδήμαρχος Θωμάς Χαριτάκης, έλαβε υπόψιν της τις αντικειμενικές αξίες όπως είχαν οριστεί το 2015 και το 2018, τις τρέχουσες τιμές και αυτές που προτείνει ο εκτιμητής  και με βάση όλες αυτές, η επιτροπή προτείνει νέες, αρκετά χαμηλότερες αντικειμενικές τιμές στα ακίνητα.

Η επιτροπή προσάρμοσε την πρότασή της σε ύψος τιμών που να αντικατοπτρίζει την πραγματική εικόνα στην αγορά ακινήτων της περιοχής σε σχέση και με τις αντικειμενικές αξίες τους, ανά ζώνη.

Διαμόρφωσε μια ρεαλιστική πρόταση ώστε το Υπουργείο Οικονομικών να λάβει σοβαρά υπόψιν την πρόταση του Δήμου Αγίου Νικολάου κατά τη διαμόρφωση των νέων αντικειμενικών αξιών, που σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες θα γίνουν εντός του έτους.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Ν. Κοκκίνης υπερψήφισε την πρόταση της επιτροπής του Δήμου. Ο επικεφαλής της «Νέας Πορείας» Ιωαν. Ανδριώτης, καταψήφισε την πρόταση της επιτροπής διαφωνώντας με το ύψος της μείωσης που προτείνει θεωρώντας το χαμηλό. Είπε ότι ο προσδιορισμός αντικειμενικών αξιών εξυπηρετεί αποκλειστικά την είσπραξη φόρων από το κράτος επί της ακίνητης περιουσίας και αλλάζουν ανάλογα με τις φορολογικές απαιτήσεις και ανάγκες του κράτους. Το μέλος της επιτροπής, δημοτική σύμβουλος Μαρία Γάλλου είπε ότι οι αντικειμενικές αξίες λειτουργούν ως εργαλείο για την είσπραξη του παράνομου και αντισυνταγματικού ΕΝΦΙΑ και ανέφερε  ότι η διαδικασία επαναπροσδιορισμού αντικειμενικών αξιών είναι εκτός τόπου και χρόνου, καταψηφίζοντας την πρόταση της επιτροπής. Τόνισε ότι αντί να παζαρεύει πενιχρές μειώσεις, ο Δήμος θα έπρεπε να αναδείξει την τεράστια ύφεση της τοπικής οικονομίας, στον τουριστικό μας Δήμο, με πολίτες που οδηγούνται σε πλήρη εξαθλίωση. Ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης»  Γ. Φιλιππάκης είπε ότι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών αποσκοπεί στην επιβολή του ΕΝΦΙΑ από το κράτος, που βρίσκει σύμφωνες και τις αστικές δυνάμεις των δήμων, οι οποίες διεκδικούν τη μεταφορά του συγκεκριμένου φόρου ως έσοδο των δήμων. Οι μειώσεις που προτείνει η επιτροπή είναι μηδαμινές και σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν και αυξήσεις. Χαρακτήρισε «παρωδία» την πρόταση του Δήμου ως μη ρεαλιστική, γιατί προβλέπει μη ουσιαστικές μειώσεις, υποστηρίζοντας ως πιο ρεαλιστική την πρόταση της κ. Γάλλου, που ζητά και κατάργηση του ΕΝΦΙΑ που είναι παράνομος φόρος. Σχετικά με την πρόταση της επιτροπής ψήφισε «παρών».

Ο δήμαρχος κ. Αντώνης Ζερβός διευκρίνισε για την περίπτωση της Κολοκύθας, που αν και είναι εκτός σχεδίου περιοχή με τους αυστηρούς περιορισμούς της Α αρχαιολογικής ζώνης και ζώνης ιδιαιτέρου φυσικού κάλους, όπου απαγορεύεται η δόμηση, οι τιμές προσδιορίζονται με βάση τις τιμές ζώνης του Σχίσματος. Αποτέλεσμα είναι στην Κολοκύθα να διαμορφώνονται «τρελές» τιμές και να προκαλείται πολύ σοβαρό πρόβλημα με την απόκλιση των τιμών. Η πρόταση της επιτροπής θα συμπληρωθεί, με το αίτημα ο προσδιορισμός των αντικειμενικών αξιών στην Κολοκύθα (και όπου αλλού συμβαίνει κάτι παρόμοιο), η τιμή ζώνης να μειώνεται στο 50% και από κει και μετά να εφαρμόζονται οι συντελεστές που διαμορφώνουν τις τιμές για τα εκτός σχεδίου ακίνητα.

Δείτε ΕΔΩ τις αντικειμενικές αξίες που προτείνει η επιτροπή.

Πρόσφατα άρθρα