Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΜόνη λύση η συνεργασία μεταξύ των νοσοκομείων

Μόνη λύση η συνεργασία μεταξύ των νοσοκομείων

Από

Ημερομηνία

Του ΜΙΧΑΛΗ ΒΑΣΙΛΑΚΗ

Ζούμε σε μια εποχή όπου ο λαϊκισμός έχει αρχίσει να υποχωρεί. Μπορούν πλέον ευκολότερα να αναδεικνύονται προβλήματα και να λέγονται αλήθειες, ευθέως χωρίς «λαγούς». Άλλωστε κι αυτοί εξαφανίστηκαν από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ έταξε «λαγούς με πετραχήλια». Ειδικά στον τομέα της υγείας, την οποία είδαμε να βουλιάζει στο νομό όταν κυβερνούσε. Πολλαπλασιάστηκαν τα προβλήματα, μειώθηκε το προσωπικό. Δεν δόθηκαν λύσεις.

Δεν θα δώσω κομματική διάσταση στο πρόβλημα. Είναι ομως αλήθεια πως τα δύο τελευταία χρόνια οι δομές υγείας του νομού ενισχύθηκαν με εκατοντάδες άτομα. Ομως τα προβλήματα δεν έχουν ξεπεραστεί. Και ένας λόγος είναι η έλλειψη ενδιαφέροντος για κρίσιμες ειδικότητες. Πχ, παθολόγους, καρδιολόγους, αναισθησιολόγους, κ.α. Τι κάνουμε; Περιμένουμε πότε θα βρεθούν γιατροί να κάνουν αίτηση; Ή προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε όσο καλύτερα γίνεται το πρόβλημα, με καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού και προσαρμογή στην πραγματικότητα;

Αυτή ήταν και η βασική πρόταση στις θέσεις και τον προβληματισμό που παρέθεσα. Εκτός και αν απαγορεύεται και αυτό.

Η συνεργασία μεταξύ των δύο νοσοκομείων είναι η λύση. Καλύτερη συνεργασία, σημαίνει πρώτιστα καλύτερη αξιοποίηση του υπάρχοντος προσωπικού, προς όφελος της κοινωνίας. Δεν το θέλουμε αυτό; Προτιμούμε δύο προβληματικά νοσοκομεία σε απόσταση αναπνοής; Πως θα μπορούσε αυτό να βοηθήσει στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας; Ποιος θα κέρδιζε από μια τέτοια κατάσταση; Προφανώς κανείς.

Ας δούμε μερικές αλήθειες. Τα έσοδα από το κληροδότημα, δεν καλύπτουν τις ανάγκες του νοσοκομείου, παρά ένα πολύ μικρό τμήμα. Ειδικά για την προστασία της περιουσίας του νοσοκομείου, πριν μερικούς μήνες ζήτησα ενημέρωση για ακίνητα στην περιοχή, προκειμένου να μην χάνεται ούτε ευρώ. Πληροφορήθηκα πως υπάρχουν αρκετά που δεν γνωρίζουμε που βρίσκονται, που ουσιαστικά είναι χαμένα! Ούτε φυσικά ποιος τα νέμεται ή πιθανόν τα έχει καταπατήσει. Που είναι όσοι μου επιτίθενται να μου εξηγήσουν πως χάθηκε η περιουσία του ιδρύματος;

Να γράψω για το αποθεματικό; Που βρισκόταν σε κάποιες τράπεζες ενώ θα μπορούσαν τα χρήματα να είχαν μεγαλύτερη απόδοση στην ΤτΕ;  Εν πάση περιπτώσει, τα χρήματα δεν πήγαν στην ΤτΕ, πήγαν όμως σε άλλη τράπεζα που έδινε μεγαλύτερο επιτόκιο από τις προηγούμενες. Και αυτό έγινε κατόπιν πίεσης.

Να γράψω για τρεις θέσεις γιατρών που ήταν θαμμένες στα συρτάρια και δεν ζητήθηκε ποτέ η πρόσληψη τους; Τώρα προχώρησε.

Να γράψω ότι ο υποφαινόμενος σταθερά ενδιαφέρεται για την αξιοποίηση της περιουσίας του κληροδοτήματος και την επιτάχυνση της διαδικασίας κατασκευής του κέντρου αποθεραπείας, αλλά και την καλύτερη στελέχωση της δομής;

Μήπως τελικά αυτός που μέμφονται, ενδιαφέρεται περισσότερο για την περιουσία του κληροδοτήματος και το μέλλον του ιδρύματος, από αυτούς που με κραυγές θολώνουν τα νερά, επιδιώκοντας να κάνουν εχθρούς αντί για συμμάχους;

Για την ουσία του προβλήματος κουβέντα. Παραβλέπουν όλοι, ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Νεαπόλεως, την πραγματικότητα. Ρίχνουν πυροτεχνήματα, διαστρεβλώνουν γεγονότα για να καλύψουν χρόνια προβλήματα.

Θα επιμείνω. Η παρούσα κατάσταση αντιμετωπίζεται με ένα και μόνο τρόπο: Με συνεργασία των δύο δομών. Πουθενά δεν έβαλα θέμα κλεισίματος, ούτε της Ιεράπετρας, ούτε της Σητείας, ούτε οποιασδήποτε άλλης δομής. Ομως, η διαιώνιση της παρούσας κατάστασης, έχει ως αποτέλεσμα πλημμελείς υπηρεσίες προς τους πολίτες.

Δεν μπορούν να καλυφθούν οι εφημερίες στην Παθολογική και το ΤΕΠ του κεντρικού νοσοκομείου. Μόνη λύση η συνεργασία για να υπηρετηθεί ο κοινός στόχος που είναι ένας: Η παροχή υψηλού υπηρεσιών δευτεροβάθμιας υγείας προς τους ασθενείς του Αγίου Νικολάου, της Νεαπόλεως, του Μεραμβέλλου, όπως και όλου του νομού. Και δε νομίζω να υπάρχει κανείς να αμφιβάλει για αυτό. Αντί αντιπαραθέσεων, ας εστιάσουμε πως μπορούμε να την πετύχουμε.

Πρόσφατα άρθρα