Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΧάρμα οφθαλμών οι ανθισμένες πικροδάφνες στις Λίμνες Μεραμπέλλου (βίντεο)

Χάρμα οφθαλμών οι ανθισμένες πικροδάφνες στις Λίμνες Μεραμπέλλου (βίντεο)

Από

Ημερομηνία

Αυτήν την εποχή οι πικροδάφνες (Nerium Oliander) βρίσκονται στην πλήρη ανθοφορία τους. Φέτος, όπως και πολλά άλλα φυτά, βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση. Τις θαυμάζουμε ξεχωριστά στον ΒΟΑΚ πλησιάζοντας τις Λίμνες, αλλά και στο δρόμο της Σητείας, μετά τη Μαλαύρα.

Να υπενθυμίσουμε ότι η πικροδάφνη μπαίνει άνετα στη λίστα με τα πέντε πιο δηλητηριώδη φυτά στον κόσμο. Παρ’ όλα αυτά θα την βρούμε παντού. Από τις άκρες των δρόμων και των εθνικών οδών μέχρι σε αυλές σπιτιών ακόμη και σχολείων. Έχουν γίνει αναφορές για δηλητηριάσεις ή θανάτους από λήψη πικροδάφνης ή τσάι από φύλλα πικροδάφνης. Ακόμα και μια μικρή ποσότητα πικροδάφνης μπορεί να είναι θανατηφόρα προκαλώντας αναπνευστική παράλυση και καρδιακό επεισόδιο. Οι αναθυμιάσεις από το κάψιμο της πικροδάφνης είναι επίσης επικίνδυνες και γι’ αυτό τα κλαδιά της δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται σαν καυσόξυλα.

Πολλές φορές έχω αποτρέψει τουρίστες να μαζέψουν τα όμορφα λουλούδια τους, που βλέπουμε τα καλοκαίρια. Παλιά έφραζαν τις τρύπες των ποντικιών με τα φύλλα της πικροδάφνης. Τα ποντίκια, για να βγουν έξω, τα έτρωγαν και ψοφούσαν. Οι αρχαίοι έλεγαν ότι  η πικροδάφνη είναι αποτελεσματική στη αντιμετώπιση του καρκίνου. Αυτό δεν έχει αποδειχτεί, οπότε εμείς δεν συμβουλεύουμε οποιαδήποτε χρήση μέρους του φυτού.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

 

Πρόσφατα άρθρα