ΑρχικήVideo«Η πανδημία τα εξάρθρωσε όλα» - Ο απολογισμός του Δημάρχου Αγίου Νικολάου...

«Η πανδημία τα εξάρθρωσε όλα» – Ο απολογισμός του Δημάρχου Αγίου Νικολάου (βίντεο)

Από

Ημερομηνία

Με ένταση ξεκίνησε, ηλεκτρίζοντας την ατμόσφαιρα, ο απολογισμός της Δημοτικής Αρχής, με αντεγκλήσεις μεταξύ δημάρχου και επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, που κορύφωσαν την αντιπαράθεση για πάνω από 20’ πριν ξεκινήσει η ουσιαστική συζήτηση.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Νίκου Τραντά στην ΑΝΑΤΟΛΗ πριν ξεκινήσει ο δήμαρχος τον απολογισμό, ο κ. Νίκος Κοκκίνης έθεσε ζήτημα ακυρότητας της διαδικασίας, υποστηρίζοντας ότι της χθεσινής τηλεσυνεδρίασης θα έπρεπε να προηγηθεί συζήτηση και σχετική εισήγηση της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου επί του Απολογισμού και κατηγόρησε για άλλη μια φορά τη δημοτική αρχή για έλλειψη δημοκρατικής λειτουργίας.

Την άποψη αντέκρουσαν τόσο ο δήμαρχος Αντ. Ζερβός όσο και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου  Γεωργ. Καλογεράκης, τονίζοντας ότι τέτοιο θέμα εγείρεται για πρώτη φορά για μια τέτοια διαδικασία. Ο κ. Καλογεράκης επεσήμανε ότι είτε εισηγείτο είτε όχι η επιτροπή, δεν θα άλλαζε τίποτα αφού δεν προβλέπεται ψηφοφορία. Ο κ. Ζερβός τόνισε ότι δεν απαιτείται από το νόμο σύγκληση της Επιτροπής Διαβούλευσης για τον Απολογισμό του Δημάρχου, ενώ αντικρούοντας τα περί έλλειψης δημοκρατικής αντίληψης, είπε ότι ήδη ο απολογισμός με αναλυτικά στοιχεία έλαβε ευρεία δημοσιότητα, δημοσιευόμενος το προηγούμενο διάστημα στην ΑΝΑΤΟΛΗ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Προκάλεσε δε τον κ. Κοκκίνη να καταθέσει προσφυγή, λέγοντας ότι αν δεν το πράξει, θα το κάνει ο ίδιος… «Όλοι δίνουμε καθημερινά εξετάσεις και ο κόσμος θα αποφασίσει όταν έλθει η ώρα…», κατέληξε ο δήμαρχος.

Δημοπρατούνται τώρα

Αρχίζοντας τον απολογισμό του, ο δήμαρχος είπε ότι δόθηκε η δυνατότητα υλοποίησης έργων που μελετήθηκαν την προηγούμενη δημοτική περίοδο και δημοπρατούνται την τρέχουσα. Τα έργα που μελετήθηκαν, αφού δεν υπήρχαν στα αρχεία του Δήμου ώριμες μελέτες – αλλά ούτε και χρηματοδοτικά εργαλεία την περίοδο αυτή – ωρίμασαν, διασφαλίστηκαν οι χρηματοδοτήσεις και δημοπρατούνται τώρα το ένα μετά το άλλο. Οι δημοπρατήσεις ξεκίνησαν το 2018 και συνεχίζονται. Τα ταμειακά μας διαθέσιμα την 31/12/20 ήταν 10,50 εκατ. ευρώ. Το 2019 ήταν 12,15 εκατ. ευρώ. Λόγω πανδημίας και πλημμυρών το 2020 εισπράξαμε 642.000 €. Παρ’ όλα αυτά, το ποσοστό είσπραξης των εσόδων μας έχει κρατηθεί σε πολύ καλό επίπεδο, δεδομένων των ειδικών συνθηκών, 63%, όταν πέρυσι παρ’ ότι εκλογική χρονιά ήταν 72% και την προηγούμενη (2018) 78%, δηλαδή -12,50% και -19,30% αντίστοιχα. Ο σχεδιασμός αυτός ακολούθησε τους άξονες προτεραιοτήτων που είχαμε ανακοινώσει και την προηγούμενη περίοδο, αλλά ισχύουν και συνεχίζονται και στην παρούσα, με πρώτη προτεραιότητα την παιδεία» είπε ο δήμαρχος.

 

Το δύσκολο τοπίο της διετίας 2019-2020

Το εξαιρετικά δύσκολο τοπίο της διετίας 2019 και 2020, που συμπίπτει με την πρώτη (περίπου) διετία της δεύτερης δημοτικής περιόδου την οποία διαχειρίζεται ως δημοτική αρχή, περιέγραψε εν συνεχεία ο δήμαρχος. Αναφέρθηκε στη δύσκολη συγκυρία που διαμόρφωσε η ανάγκη αντιμετώπισης της πανδημίας, από την οποία προέκυψαν πολλά προβλήματα. «Όμως, με πολλή διάθεση για δουλειά και σαφές όραμα, σχεδιάσαμε και ωριμάσαμε έργα και δράσεις. Ο προγραμματισμός αυτός εξελίσσεται και τώρα φαίνεται καθαρά πως αποδίδει», είπε ο κ. Ζερβός.

Επεσήμανε ότι το 2019 ήταν μια προεκλογική και μετεκλογική χρονιά, με ότι συνεπάγεται αυτό, αλλά και το 2020, επεφύλαξε πρωτόγνωρες συνθήκες ζωής, λόγω του κορωνοϊού, είπε ο κ. Ζερβός, τονίζοντας ότι «λόγω της πανδημίας, η υφιστάμενη κανονικότητα της ζωής μας αλλά και του δημόσιου βίου ανατράπηκε βίαια, κάνοντας την λειτουργία της δημόσιας διοίκησης ακόμα πιο δύσκολη. Τα lockdown, οι άδειες ειδικού σκοπού, η τηλεργασία και όλα τα συναφή νέα μέτρα που εφαρμόζονται, σε συνδυασμό με την τραγική αποστελέχωση που υπάρχει σε όλο τον δημόσιο τομέα,  διαμορφώνουν ένα νέο εργασιακό τοπίο που ακόμα δεν μπορεί να λειτουργήσει, αφού υφίσταται συνεχείς αναπροσαρμογές με αποτέλεσμα οι αργοί ρυθμοί του, να σέρνονται ακόμα περισσότερο», τόνισε.

 

Η κατάργηση του προληπτικού ελέγχου

Στη διαμόρφωση του τραγικά δύσκολου τοπίου, προστέθηκε για τους δήμους η κατάργηση του προληπτικού ελέγχου των δαπανών από 1/1/2019, που επέβαλε διαφορετικό τρόπο λειτουργίας για τα οικονομικά των υπηρεσιών τους.

Οι νέες συνθήκες λειτουργίας, δεν είναι εύκολα αποδεκτές από το προσωπικό γιατί προϋποθέτουν ανάληψη ουσιαστικότερου και όχι απλά διεκπεραιωτικού ρόλου, όπως έως σήμερα. Φυσικά η εξέλιξη αυτή ήταν γνωστή από πριν, αφού αποτέλεσε αίτημα των Ο.Τ.Α προς την κατεύθυνση της ενδυνάμωσης του αυτοδιοικητικού τους ρόλου. Απαιτεί όμως διάστημα προσαρμογής. Και τέλος το μέτρο «Κινητικότητα στο Δημόσιο», που ίσχυσε κι αυτή το 2020, έδωσε το τελειωτικό κτύπημα στους Ο.Τ.Α.

Ο Δήμος Αγίου Νικολάου δεν έμεινε αλώβητος από την οικονομική δυσπραγία που βιώνουμε λόγω της πανδημίας, είπε ο δήμαρχος, τονίζοντας τις τεράστιες απώλειες που έχουν υποστεί τα δημοτικά έσοδα. Η έκτακτη χρηματοδότηση από το ΥΠ.ΕΣ. για κάλυψη των απωλειών μας, προφανώς υπολείπεται σημαντικά των αναμενομένων πραγματικών εσόδων, τόνισε, παραθέτοντας οικονομικά στοιχεία για την εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών του Δήμου.

 

Πρόσφατα άρθρα