ΑρχικήΣητείαΡεπορτάζΌχι στην υποβάθμιση των υποκαταστημάτων Σητείας και Ιεράπετρας του ΕΦΚΑ

Όχι στην υποβάθμιση των υποκαταστημάτων Σητείας και Ιεράπετρας του ΕΦΚΑ

Από

Ημερομηνία

Από την Κομματική Οργάνωση Λασιθίου του ΚΚΕ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Το ΚΚΕ καταδικάζει και θα αντιπαλέψει κάθε απόπειρα υποβάθμισης των Υποκαταστήματος ΕΦΚΑ Σητείας και Ιεράπετρας και απαιτεί από τη διοίκηση του ΕΦΚΑ και την κυβέρνηση να ακυρώσουν άμεσα αυτόν τον απαράδεκτο και επικίνδυνο σχεδιασμό.

Η απόφαση της Διοίκησης του Οργανισμού να λειτουργήσουν ως «Αποκεντρωμένα Γραφεία Κοινωνικής Ασφάλισης» δεν μπορούν να κρύψουν το γεγονός ότι οι περιορισμένες λειτουργίες που τους επιφυλάσσουν θα έχουν ανυπολόγιστες συνέπειες για τους ασφαλισμένους και τις οικογένειες τους. Τα δυο υποκαταστήματα καλύπτουν δυο μεγάλες γεωγραφικά περιοχές με πολλές ανάγκες, εξυπηρετούν χιλιάδες μισθωτούς και συνταξιούχους, ένα μέρος των δημόσιων υπαλλήλων, συνδέονται με σημαντικές οικονομικές δραστηριότητες στην περιοχή, έχουν την ευθύνη για τη χορήγηση σειράς επιδομάτων (λοχείας , ασθένειας, εργατικών ατυχημάτων κ.ά.), ελέγχουν τα στοιχεία μητρώου των ασφαλισμένων και άλλα.

Η απόφαση της Διοίκησης του ΕΦΚΑ να υποβαθμίσει τα Υποκαταστήματα Σητείας και Ιεράπετρας είναι αποτέλεσμα των αντιασφαλιστικών ανατροπών στις οποίες συνέβαλαν όλες οι κυβερνήσεις. Η κυβέρνηση της ΝΔ προχώρησε πρόσφατα ένα βήμα παραπέρα με την μεταφορά υπηρεσιών του ΕΦΚΑ σε ιδιώτες, όπως η έκδοση των συντάξεων, που θα επιβαρύνει οικονομικά τους ασφαλισμένους για υπηρεσίες που έχουν χρυσοπληρώσει μια ζωή!

Οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ στο Νομό Λασιθίου και στις τρεις πόλεις (Άγιος Νικόλαος, Ιεράπετρα και Σητεία) χρειάζονται αναβάθμιση! Η έκταση και η μορφολογία του Νομού, οι διευρυνόμενες λαικές ανάγκες απαιτούν την πλήρη στελέχωση και τον εξοπλισμό τους και όχι την υποβάθμισή τους!

Ο λαός του Λασιθίου και ιδιαίτερα των απομακρυσμένων περιοχών έχουν πείρα από το «νοικοκύρεμα» άλλων υπηρεσιών στο παρελθόν, καθώς επωμίζονται το κόστος των μετακινήσεων και την υποβάθμιση συνολικά των υπηρεσιών.

Το ΚΚΕ στηρίζει το αίτημα των εργαζομένων στον ΕΦΚΑ και των ασφαλισμένων στους δυο δήμους να μην υποβαθμιστούν τα Υποκαταστήματα Σητείας και Ιεράπετρας. Επιπλέον απαιτεί να πραγματοποιηθεί το αίτημα των εργατικών και των συνταξιουχικών σωματείων για προσλήψεις προσωπικού στον ΕΦΚΑ, ώστε να εκδοθούν οι εκκρεμείς συντάξεις, χωρίς την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του και να αναβαθμιστούν το σύνολο των υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους.

Πρόσφατα άρθρα