ΑρχικήΣητείαΠολιτισμόςΗ Κρήτη και η Σητεία στην επανάσταση του 1821

Η Κρήτη και η Σητεία στην επανάσταση του 1821

Από

Ημερομηνία

«Ελευθερία και Ένωσις» είναι ο τίτλος της μουσικοθεατρικής παράστασης που θα παρουσιαστεί στις 9, 10, 11 Αυγούστου στο Άλσος Χλουβεράκη, στη Σητεία. Μία παράσταση που στόχο έχει να φέρει σε επαφή το κοινό, τις νεότερες, αλλά και τις παλαιότερες γενιές με την ιστορία της Σητείας, αλλά και της Κρήτης και να φωτιστούν σημαντικά και άγνωστα στοιχεία της ιστορίας που πολλές φορές έχουν αποσιωπηθεί.

Μέσα από τις σιωπές, το σώμα, τη μουσική και τα τραγούδια, εξιστορείται η ανείπωτη βία του πολέμου και ο ηρωισμός των απλών ανθρώπων, σε αυτήν την πρώτη συνεργασία της σκηνοθέτιδας και συγγραφέως Ειρήνης Δερμιτζάκη με την Εναλλακτική Ορχήστρα Φιλαρμονικής του Δήμου Σητείας, το Μαέστρο Γιώργο Φουρναράκη και τη Θεατρική Ομάδα του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Σητείας.

Η έναρξη της Επανάστασης του 1821 πυροδοτεί μία αλυσίδα από γεγονότα και δυναμώνει την ανάγκη της δημιουργίας του Έθνους. Έτσι ξεκινά η ιστορική αναδρομή, από την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας, μέχρι την έξοδο του Μεσολογγίου και την Άλωση της Τριπολιτσάς.

Οι πρωταγωνιστές της Επανάστασης δίνουν την σκυτάλη στον άμαχο πληθυσμό και στους ανώνυμους ήρωες του αγώνα για την ελευθερία, οι οποίοι εξιστορούν τα γεγονότα από τη δική τους οπτική γωνία. Παράλληλα φωτίζεται ο αγώνας των Κρητικών, αλλά και των αγωνιστών της επαρχίας της Σητείας. Το κουβάρι της ιστορίας καθώς ξετυλίγεται, περνά από τα Σκαλιά, την Τουρλωτή, τη Μονή Τοπλού, το Παρασπόρι, τη Μίλατο και το Αρκάδι για να φτάσει έως την πολυπόθητη μέρα της Ένωσης με την Ελλάδα.

Πρόκειται για ένα ακόμα σημαντικό εγχείρημα, στου οποίου την πραγματοποίηση καθοριστικό ρόλο έχει ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής Σητείας, ένα από τα πλέον ενεργά σωματεία του τόπου.

«Παρ’ όλες τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούν λόγω πανδημίας ο Σύλλογος», όπως ανέφερε η Πρόεδρός του Βέρα Περράκη, «αποφάσισε να προχωρήσει στη συγκεκριμένη δράση. Θελήσαμε να κάνουμε ένα δώρο στο Σητειακό λαό. Λόγω του κορονοϊού τα πολιτιστικά όλο αυτό το διάστημα δεν πήγαιναν πολύ καλά. Εμείς λοιπόν θελήσαμε φέτος, βάζοντας ένα στοίχημα που ελπίζουμε να έχει αίσια ολοκλήρωση, να ανεβάσουμε αυτή την παράσταση. Δε μπορέσαμε να κάνουμε το Μεσογειακό Φεστιβάλ ούτε κάποιες άλλες δράσεις που θέλαμε, όμως αποφασίσαμε να προσπαθήσουμε και να παρουσιάσουμε μία ακόμα παράσταση, πάντα σε συνεργασία με την Φιλαρμονική μας. Είναι εξάλλου κάτι που ήθελε πολύ και ο Μαέστρος, ο Γιώργος Φουρναράκης.

«Τον Μάρτιο λοιπόν ήρθαμε σε επαφή με την Ειρήνη Δερμιτζάκη, πολύ αργά για τα δικά μας δεδομένα, και της ζητήσαμε να μας βοηθήσει. Δέχτηκε με μεγάλη χαρά, κατέβηκε Κρήτη και αρχές Ιουνίου ξεκινήσαμε τις πρόβες μας μαζί και με καινούριους ηθοποιούς που λαμβάνουν μέρος. Είμαστε στην τελική ευθεία θα λέγαμε, με πρόβες, με πολλή όρεξη και χαρά, και πολύ σημαντικό ότι ακόμα μπορούμε και προσπαθούμε, δεδομένων πάντα των συνθηκών της πανδημίας που επικρατούν», ανέφερε.

 

Ιδιαίτερη παράσταση

«Το συγκεκριμένο εγχείρημα είναι διαφορετικό, είναι μία πολύ ιδιαίτερη παράσταση. Υπήρχε η ανησυχία μήπως μας βγει κάπως περίεργα, έπρεπε να κρατήσουμε κάποιες ισορροπίες. Σωματικό επίσης θέατρο που εμείς δεν είχαμε ξανακάνει. Θεωρούμε ότι είμαστε σε καλό επίπεδο. Είμαστε μία μεγάλη ομάδα που ωστόσο έχει δέσει, όπως γίνεται και με όλες τις αντίστοιχες παραστάσεις μας μέχρι τώρα, με ένα μαγικό τρόπο. Είμαστε πολύ χαρούμενοι γι’ αυτό που κάνουμε και θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι μας στηρίζουν και μας βοηθούν, όπως το ΔΟΚΑΣ μέσω του υπουργείου Πολιτισμού.

Επίσης ευχαριστούμε την κ. Ελένη Πλατανάκη, η οποία είναι πάντα δίπλα μας. Ακόμα ευχαριστούμε για την φιλοξενία στον εξωτερικό χώρο του ΚΔΑΠ ΜΕΑ για να κάνουμε τις πρόβες μας. Με πολλή αγάπη θα προσφέρουμε ό,τι χρήματα συγκεντρώσουμε από την παράσταση, στο ΚΔΑΠ ΜΕΑ. Ελπίζουμε και αυτή τη φορά ο κόσμος να μας στηρίξει, να είναι κοντά μας και πάλι και να υμνήσουμε μία Ελευθερία, που ελπίζουμε να έρθει ξανά», πρόσθεσε η κ. Περάκη.

 

Οι συντελεστές

Στην παράσταση συμμετέχουν η Εναλλακτική Ορχήστρα Φιλαρμονικής Δήμου Σητείας και η Θεατρική Ομάδα του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Σητείας. Ενορχήστρωση-Διεύθυνση Γιώργος Φουρναράκης, Σκηνοθεσία- Κείμενο Ειρήνη Δερμιτζάκη, Ιστορική έρευνα Βέρα Περράκη, Οργάνωση Σύλλογος Φίλων Μουσικής Σητείας, Συνδιοργάνωση Δήμος Σητείας, ΔΟΚΑΣ με την υποστήριξη της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Καθαριότητας του Δήμου Σητείας.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

 

Πρόσφατα άρθρα