Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΣυνεχίζονται οι εγγραφές στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας του Νομού Λασιθίου

Συνεχίζονται οι εγγραφές στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας του Νομού Λασιθίου

Από

Ημερομηνία

Συνεχίζονται μέχρι 30 Σεπτεμβρίου οι εγγραφές στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας του Νομού Λασιθίου. Ο λόγος για το ΣΔΕ Ιεράπετρας και τα Παραρτήματα Σητείας και Αγίου Νικολάου. Η Διευθύντρια του ΣΔΕ κ. Ρέα Πηγιάκη κάλεσε τους ενδιαφερόμενους να εγγραφούν στα κατά τόπους ΣΔΕ του Νομού προσερχόμενοι στα σχολεία τις απογευματινές ώρες, 6 με 8, μέχρι τέλος του μήνα.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Μαρίζα Ψαράκη στην ΑΝΑΤΟΛΗ τα δικαιολογητικά που χρειάζονται για την εγγραφή είναι: Ταυτότητα ή διαβατήριο, απολυτήριο Δημοτικού ή βεβαίωση Γυμνασίου για όσους έχουν φοιτήσει σε κάποιες τάξεις του Γυμνασίου, ΑΦΜ και ΑΜΚΑ. Για τους Έλληνες επίσης πιστοποιητικό γέννησης. Η εγγραφή μπορεί να γίνει μόνο με την ταυτότητα προκειμένου να γίνει γνωστός άμεσα ο αριθμός των διδασκομένων και να διαμορφωθούν τα τμήματα και ακολούθως οι εκπαιδευόμενοι να προσκομίσουν και τα υπόλοιπα έγγραφα που απαιτούνται.

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας είναι σαφώς μία σημαντική δομή κι αυτό φαίνεται να έχει γίνει αντιληπτό σε επίπεδο Νομού Λασιθίου όπου λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια, έχοντας ήδη αποφοιτήσει από Ιεράπετρα, Σητεία και Άγιο Νικόλαο ένας πολύ μεγάλος αριθμός μαθητών, ενήλικων πάντα. Μάλιστα, όπως ανέφερε η κ. Πηγιάκη, η πλειοψηφία των αποφοίτων του ΣΔΕ συνεχίζουν τις σπουδές τους σε εσπερινά Λύκεια, ενώ κάποιοι έχουν συνεχίσει και στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

 

Τα μαθήματα

«Το ΣΔΕ απευθύνεται σε ενήλικες, άτομα που έχουν κλείσει το 18ο έτος της ηλικίας τους. Η φοίτηση στο σχολείο είναι δύο χρόνια, ενώ το απολυτήριο του ΣΔΕ είναι ισότιμο του Γυμνασίου. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του σχολείου περιλαμβάνει οκτώ μαθήματα- Γραμματισμούς που είναι τα βασικά για ένα ενήλικο: Ελληνική Γλώσσα, Αγγλική, Κοινωνική Εκπαίδευση, Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Πληροφορική, Μαθηματικά, Φυσικές Επιστήμες, Μουσική και έχουμε κι ένα διαθεματικό, ένα project που αφορά όλα τα μαθήματα μαζί με την συμμετοχή εκπαιδευομένων και εκπαιδευτικών από κοινού σε συνδυασμό με τις γνώσεις που δίδουν όλα τα μαθήματα.

Στο σχολείο μας δεν υπάρχουν κάποια βιβλία, το υλικό προσαρμόζεται ανάλογα κάθε φορά με τις ανάγκες των εκπαιδευομένων που φοιτούν. Οι εκπαιδευτικοί στο ΣΔΕ έχουν εμπειρία, έχουν διδαχθεί πώς να διδάσκουν ενήλικες.

Καλούμε λοιπόν όλους όσοι δεν έχουν τελειώσει το Γυμνάσιο να εγγραφούν στο ΣΔΕ. Το απολυτήριο του σχολείου είναι πολύ χρήσιμο, είναι υποχρεωτική εκπαίδευση. Πολλοί από τους απόφοιτους του ΣΔΕ έχουν βρει δουλειά για παράδειγμα στους Δήμους, ή έχουν λάβει καλύτερη θέση στη δουλειά τους. Οι περισσότεροι, το 90% των αποφοίτων μας συνεχίσουν στο εσπερινό Λύκειο, ενώ πολλοί έχουν συνεχίσει και στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, κάτι που είναι πολύ θετικό» επεσήμανε η κ. Πηγιάκη.

 

Οι σύμβουλοι

Μία άλλη ιδιαιτερότητα του ΣΔΕ είναι ότι εκτός των οκτώ Γραμματισμών και αντίστοιχα των εκπαιδευτικών, λειτουργεί και με δύο Συμβούλους. Σύμβουλο Σταδιοδρομίας και Σύμβουλο Ψυχολόγο.

«Είναι πολύ σημαντικό. Γίνονται και ατομικές συνεδρίες και ομαδικές. Επίσης ο Σύμβουλος Σταδιοδρομίας σε όλες τις πόλεις του Νομού βοηθάει πολύ, στην σύνταξη για παράδειγμα ενός βιογραφικού, στην υποβολή των εγγράφων για μία προκήρυξη, κάτι που αρκετοί από τους μαθητές για να κάνουν, πληρώνουν σε γραφεία ή νομικούς. Στο σχολείο παρέχεται δωρεάν, βοηθάει ο Σύμβουλος κι εκτός από αυτό, βοηθάει και για την εξεύρεση εργασίας, κάτι που επίσης είναι πολύ σημαντικό».

Το ΣΔΕ είναι μία ιδιαίτερη δομή στην οποία συνειδητά φοιτούν οι ενήλικες. Η κ. Πηγιάκη τόνισε ότι «δεν θα πρέπει να διστάζει κάποιος να το πράξει. Να μη φοβούνται. Να μην έχουν στο νου τους την εκπαίδευση που κάνουν τα παιδιά τους. Είναι κάτι διαφορετικό. Στο σχολείο μας γίνεται ανταλλαγή γνώσεων κι εμπειριών. Κι εμείς θα μάθουμε από τους μαθητές ανάλογα τις γνώσεις, την τέχνη που ξέρουν και θα τους μεταδώσουμε γνώσεις. Δεν έχουν δουλειά για το σπίτι, μαθαίνουμε, δουλεύουμε στο σχολείο. Το μόνο που θέλουμε είναι η παρουσία τους, η παρακολούθηση των μαθημάτων»

Τα μαθήματα φέτος αναμένεται να ξεκινήσουν για την Β τάξη στις αρχές Οκτωβρίου και ακολούθως για την Α τάξη με την ευχή να στελεχωθούν άμεσα με εκπαιδευτικό προσωπικό τα σχολεία. Τα ΣΔΕ του Νομού στελεχώνονται με έξι μόνιμους εκπαιδευτικούς κι αναμένεται ωρομίσθιο προσωπικό για να μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά.

Και φέτος όπως τόνισε η κ. Πηγιάκη τα σχολεία θα λειτουργήσουν με την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων που προβλέπονται λόγω της πανδημίας, δηλαδή χρήση μάσκας, διενέργεια τεστ κλπ. Σε ότ,ι αφορά τον εμβολιασμό, η πλειοψηφία του προσωπικού (90%) είναι εμβολιασμένοι. Ευχήθηκε οι συνθήκες φέτος να είναι καλύτερες, να πάνε όλα καλά ώστε να γίνονται δια ζώσης τα μαθήματα και να μην υπάρχουν προβλήματα.

Η κ. Πηγιάκη ευχαρίστησε τέλος για την στήριξη του θεσμού του ΣΔΕ τις τοπικές κοινωνίες του Νομού, την τοπική αυτοδιοίκηση. Αλλά και υπογράμμισε ότι το ΣΔΕ είναι πραγματικά μία πολύ ωφέλιμη δομή για έναν τόπο.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πρόσφατα άρθρα