Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΑνάδειξη του Ευρωπαϊκού Ορειβατικού Μονοπατιού Ε4 στην Κρήτη

Ανάδειξη του Ευρωπαϊκού Ορειβατικού Μονοπατιού Ε4 στην Κρήτη

Από

Ημερομηνία

Ένα πολύ σημαντικό έργο ανέλαβε να εκτελέσει η Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, με χρηματοδότηση κονδυλίου 600.000 ευρώ από την Περιφέρεια Κρήτης, την «Ανάδειξη του Ευρωπαϊκού Ορειβατικού Μονοπατιού Ε4, ως εργαλείου για την ανάπτυξη και προβολή του Τουρισμού της Κρήτης».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Γιάννης Γουλιδάκης είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ότι «η Αντιπεριφέρεια με χαρά ανέλαβε να διεκπεραιώσει την όλη διαδικασία του διαγωνισμού για την ανάθεση των επιμέρους έργων και προμηθειών της συνολικής παρέμβασης και την παρακολούθηση, μέσω των Τμημάτων, Διοικητικού- Οικονομικού και Τουρισμού. Το έργο θα συμβάλει στην ανάδειξη διαδρομών για την εξασφάλιση ενημέρωσης και ασφαλέστερης προσβασιμότητας από περισσότερους επισκέπτες, που επιθυμούν την γνωριμία με την ενδοχώρα και την επαφή με τη φύση και τον πολιτισμό του νησιού μας, διασχίζοντας το πιο παρθένο κομμάτι της Κρήτης.

Η παρέμβαση αυτή στοχεύει παράλληλα στο να καταστήσει πιο ασφαλή τη διέλευση των σηματοδοτούμενων διαδρομών του Ε4. Ως έργο, η ανάδειξη του Ε4 συμβάλει στην ενίσχυση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, εκτός της εντατικά αναπτυγμένης τουριστικής ζώνης της Κρήτης». Αντικείμενο της σύμβασης, που θα υπογραφεί, είναι η  υλοποίηση ενός δικτύου διαδρομών του Ευρωπαϊκού Ορειβατικού Μονοπατιού Ε4, σε ολόκληρο το νησί.

Τα τμήματα στην Κρήτη

Το Ε4 είναι ένα ευρωπαϊκό μονοπάτι μεγάλων διαδρομών Ορεινής Πεζοπορίας (E.W.V.), υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει σχεδιαστεί και σηματοδοτηθεί από την Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας – Αναρρίχησης για το ελληνικό του τμήμα. Ξεκινά από τα Πυρηναία, διασχίζει ολόκληρη την οροσειρά των Άλπεων και μέσω της Γιουγκοσλαβίας φτάνει στη Φλώρινα, από όπου ξεκινά και το ελληνικό τμήμα του. Διασχίζει ολόκληρη την Ελλάδα έως το Γύθειο και από εκεί συνεχίζει νοητά στο Καστέλι Κισσάμου.

Από το σημείο αυτό αρχίζει το κρητικό τμήμα του Ε4, κατεβαίνει προς την Ελαφόνησο, διασχίζει όλη την Κρήτη (σε δυο τμήματα της διαδρομής χωρίζεται σε δύο κλάδους που ξαναενώνονται) και αφού φτάσει ως την Κάτω Ζάκρο, ανεβαίνει πάλι προς τον Βορρά και καταλήγει στην περιοχή της Σητείας. Στη Σούγια, το μονοπάτι διακλαδίζεται σε βόρειο και νότιο τμήμα. Το βόρειο τμήμα είναι καθαρά αλπικό και οι περιπατητές πρέπει να έχουν την απαραίτητη εμπειρία. Το νότιο τμήμα, στη νότια ακτή του νησιού, είναι πολύ τραχύ σε αρκετά σημεία, λόγω των κρητικών βράχων.

Το μήκος του Ε4 Κρήτης είναι περίπου 800 χλμ. και χρειάζονται συνολικά περίπου πέντε εβδομάδες για τη διάσχισή του.

Δίνει την δυνατότητα στους περιπατητές να γνωρίσουν την άγνωστη κρητική φύση, μιας και περνά από παλιά μονοπάτια, οικισμούς, μοναστήρια και βέβαια από όλα τα βουνά της Κρήτης.

Συνολικά το μονοπάτι καλύπτει και τους 4 νομούς της Κρήτης και διασχίζει τοπία επιβλητικής ομορφιάς, όπως δάση, φαράγγια, οροπέδια, βουνά, παραλίες, αλλά και σημεία εξαιρετικού πολιτιστικού ενδιαφέροντος, όπως αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, παραδοσιακούς οικισμούς, μοναστήρια κά.

Χάραξη και σηματοδότηση

Η αρχική χάραξη και σηματοδότηση του τμήματος Ε4 Κρήτης έγινε κατά την περίοδο 1993-1994, με συντονιστή την Περιφέρεια Κρήτης, σε συνεργασία με τους ορειβατικούς συλλόγους των τεσσάρων νομών της Κρήτης. Κατά το έτος 2008 η Ν.Α. Λασιθίου εκπόνησε μελέτη για την «Διεύρυνση Δημιουργίας Δικτύου Υποδομών της διαδρομής Ε4 Νομού Λασιθίου και εντάχθηκαν επιπλέον διαδρομές. Ωστόσο καμία από τις παραπάνω χαράξεις δεν έχει αποκτήσει κάποιο κανονιστικό -θεσμικό χαρακτήρα. Μόνο η αρχική χάραξη περιλαμβάνεται στους χάρτες υποδομών του θεσμοθετημένου Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδίου. Συνολικά το μονοπάτι καλύπτει και τους 4 νομούς της Κρήτης και ανάμεσα στα άλλα διασχίζει διάφορες περιοχές και οικισμούς ανά Νομό (συμπεριλαμβανομένων παράλληλων διαδρομών με το Ε4).

Το συνολικό μήκος του Ε4 λόγω του μεγέθους του θα πρέπει να χωριστεί – οργανωθεί σε μικρότερες από τις αρχικές διαδρομές, σε περίπου 90 διαδρομές με μέγιστο μήκος έως 10 περίπου χλμ. η κάθε μία (το μήκος μπορεί να αυξηθεί μόνο μετά από τεκμηρίωση). Η επιλογή αυτή κρίνεται αναγκαία δεδομένου ότι οι διαδρομές αυτές στις συνθήκες του ορεινού ανάγλυφου της Κρήτης καλύπτονται σε 4 έως 6 ώρες φυσιολογικής πορείας και ουσιαστικά ακολουθεί την διεθνή εμπειρία και πρακτική της οργάνωσης των επιμέρους διαδρομών ανά Πεζοπορική Ημέρα. Ο διαχωρισμός αυτός ευνοεί και την χωροταξική κατανομή των ορεινών υποδομών, σημείων ενδιαφέροντος και οικισμών σε μικρές ενότητες.

Πληροφοριακό υλικό

Ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου εξήγησε ότι το υλικό τεκμηρίωσης των διαδρομών θα συλλεχθεί αφ’ ενός μεν από πολλαπλές διαθέσιμες πληροφοριακές πηγές και θα αφορά γενικά όλα τα σημεία ενδιαφέροντος, περιβαλλοντικά, πολιτιστικά και τουριστικά, του μονοπατιού Ε4 και στους  τέσσερις νομούς της Κρήτης.

Αφ’ ετέρου, θα συγκεντρωθεί πληροφοριακό υλικό από επιτόπια διάσχιση του συνόλου των διαδρομών κατά την διάρκεια της οποίας θα γίνει αναλυτική περιγραφή και θα συλλεχθούν πληροφορίες που αφορούν σε ειδικά χαρακτηριστικά της κάθε διαδρομής (συνθήκες και προτεινόμενοι περίοδοι διάσχισης, χρόνοι διάσχισης, περιγραφή βατότητας κλπ.). Επιπλέον ο ανάδοχος του έργου, μετά από συνεννόηση με την Αντιπεριφέρεια, θα έρθει σε επαφή με τους ορειβατικούς, πολιτιστικούς, και άλλους συλλόγους της Κρήτης, οι οποίοι μπορούν να παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες για το σκοπό του συγκεκριμένου έργου.

Τί περιλαμβάνει

Το E4 Λασιθίου στο Νομό Λασιθίου περνά από: Κάτω Μετόχι, Άγιο Γεώργιο, Ψυχρό, Ορ. Νισίμου, Καρφί, Άγιο Γεώργιο, Λιμνάκαρο, Σελάκανο, Φαράγγι Χαυγά, Οροπέδιο Καθαρού, Πρίνα, Μεσελέρους, Μονή Βρυωμένης, Βασιλική, Θρυπτή, Καβούσι, Ορεινό, Χρυσοπηγή, Δάφνη, Πεύκους, Μακρύ Γιαλό, Παπαγιαννάδες, Χανδρά, Ζήρο, Σκαλιά, Άνω Ζάκρο, Κάτω Ζάκρο, Καρούμες, Χοχλακιές.

Το Ε4 διασχίζει τοπία επιβλητικής ομορφιάς, όπως δάση, φαράγγια, οροπέδια, βουνά, παραλίες, αλλά και σημεία εξαιρετικού πολιτιστικού ενδιαφέροντος, όπως αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, παραδοσιακούς οικισμούς, μοναστήρια κά.

Η σύμβαση που θα ανατεθεί υποδιαιρείται στα εξής τμήματα:

α) Αποτύπωση διαδρομών, αξιολόγηση και επεξεργασία υλικού τεκμηρίωσης, σχεδιασμός και παραγωγή έντυπου υλικού προβολής και σήμανσης (Πινακίδες μονίμων μηνυμάτων, υπηρεσίες εκτύπωσης και συναφείς υπηρεσίες, φωτογραφικές και συναφείς Υπηρεσίες, υπηρεσίες Μετάφρασης, υπηρεσίες χαρτογράφησης).

β) Σχεδιασμός και ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών για την προβολή του έργου (Υπηρεσίες προγραμματισμού λογισμικού εφαρμογών, υπηρεσίες ανάπτυξης λογισμικού επεξεργασίας ιστοσελίδων, υπηρεσίες διαφήμισης, υπηρεσίες ψηφιακής χαρτογράφησης).

Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των 483.870,97 € (συν ΦΠΑ), δηλαδή συνολικά στις  600.000,00 €). Η διάρκεια της σύμβασης ορίζεται σε 20 μήνες.

Η αποσφράγιση φακέλων των προσφορών θα γίνει στις 11/10/2021.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

 

 

 

 

 

Πρόσφατα άρθρα