ΑρχικήΣητείαΡεπορτάζ«Σητεία σημαίνει ελιά» -Προετοιμασία για τον Διεθνή Διαγωνισμό Ελαιολάδου στη Σητεία

«Σητεία σημαίνει ελιά» -Προετοιμασία για τον Διεθνή Διαγωνισμό Ελαιολάδου στη Σητεία

Από

Ημερομηνία

Η Σητεία πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να διεξαχθεί με επιτυχία ο 7ος Διεθνής Διαγωνισμός Ελαιολάδου ATHENA 2022, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Διευθύντρια του διαγωνισμού Μαρία Κατσούλη, μετά την ολοκλήρωση της πρόσφατης επίσκεψής της στην περιοχή.

Η κ. Κατσούλη και ο Πρόεδρος του διαγωνισμού Κωνσταντίνος Στεργίδης επισκέφθηκαν τις προηγούμενες ημέρες την περιοχή, συναντήθηκαν και συνομίλησαν με τους εκπροσώπους των συνδιοργανωτών του επόμενου διαγωνισμού. Συγκεκριμένα με το Δήμαρχο Σητείας Γιώργο Ζερβάκη, τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Νίκο Μακρυνάκη και την Αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου Λασιθίου Νατάσα Πλακάκη.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας και της διοργάνωσης, περιηγήθηκαν παράλληλα σε όλο το Δήμο Σητείας, διερευνώντας χώρους και τοποθεσίες για δράσεις που προγραμματίζονται, από το διαγωνιστικό μέρος το οποίο θα φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις του Sitia Beach, μέχρι επισκέψεις σε ελαιώνες, εκδηλώσεις γαστρονομίας καθώς και άλλες.

Ο τόπος κέρδισε τις εντυπώσεις των υπευθύνων, αφού όπως τόνισε η κ. Κατσούλη «με εντυπωσίασε η παρουσία της ελιάς στο Δήμο Σητείας. Πραγματικά, σχεδόν δεν βλέπεις άλλα δέντρα! Η ελιά είναι μονοκαλλιέργεια ». «Κι αυτό», όπως μας είπε, «πρέπει να επικοινωνηθεί περαιτέρω διότι «Σητεία σημαίνει ελιά.»

 

Τα υπερ-αιωνόβια δέντρα

Ένα δεύτερο -εξίσου σημαντικό- στοιχείο, στο οποίο αναφέρθηκε η κ. Κατσούλη είναι η παρουσία πολλών όχι απλά αιωνόβιων, αλλά υπεραιωνόβιων ελιών: «αυτό είναι ένας πλούτος, μία κληρονομιά, η οποία πρέπει να βγει στο φως».

Μάλιστα, όπως ανέφερε, κατά την περιήγησή τους σε περιοχές του Δήμου Σητείας είδαν «ελιές που φαίνονται γηραιότερες κι από αυτή των Βουβών στα Χανιά, που λέγεται ότι είναι πάνω από τριών χιλιάδων χρόνων. Στο νότο του Δήμου Σητείας υπάρχουν δε συστάδες ελιών μεγάλης ηλικίας κι αυτό θα πρέπει να γίνει γνωστό, ως η περιοχή (της Σητείας) που ενδεχομένως υπάρχουν οι μεγαλύτερες σε συστάδες υπεραιωνόβιες ελιές».

 

Για τον ελαιοτουρισμό

«Εμείς ως ATHENA αυτό που θα προσπαθήσουμε να κάνουμε μέσα από τη διοργάνωση είναι να αναδειχθεί όλος αυτός ο πλούτος της ελιάς. Εκτός από την πολιτιστική κληρονομιά που έχει η Σητεία εκτός από τους υπέργηρους, υπεραιωνόβιους ελαιώνες -που αυτό είναι κληρονομιά- να αναδειχθεί και η φήμη του ελαιώνα, ότι έχει γερά θεμέλια. Γιατί η οικονομία της περιοχής στηρίζεται πρωτίστως στο λάδι.

Ζητούμενο επίσης είναι να αφυπνίσουμε τους ίδιους τους καλλιεργητές για το ότι έχουν ένα πλούτο στα χέρια τους και μπορούν να τον αξιοποιήσουν και λίγο διαφορετικά, εκτός από το λάδι ως προϊόν. Μπορούν να οργανωθούν οι Δρόμοι της ελιάς, να δοθεί έμφαση και στον ελαιοτουρισμό. Ο Ελαιοτουρισμός έχει μεγάλο μέλλον. Και σε όλες αυτές τις ελιές τις υπεραιωνόβιες που δεν είναι σε μία, αλλά σε διάφορες περιοχές, σε διάφορα χωριά, να δοθεί μία υπεραξία. Να αναδείξουμε μέσα από τη διοργάνωση ότι η ελιά είναι ένα δέντρο, που -ναι- δίνει το λάδι, το οποίο μας θρέφει, με το οποίο μεγαλώνουμε, ζούμε ως οικονομία, αλλά μπορεί και να μας θρέψει μέσα και από άλλα στοιχεία, δηλαδή την ιστορία, του αλλά και τον ελαιοτουρισμό», σημείωσε η κ. Κατσούλη.

 

Ο ρόλος του Γεωπάρκου

Επίσης στόχος της διοργάνωσης είναι η ανάδειξη του πλούτου της Σητείας και μέσα από το γεωπάρκο. Στο πλαίσιο αυτό στο πρόγραμμα των κριτών -που φέτος θα είναι τριάντα- θα υπάρξουν και στοιχεία του Γεωπάρκου. «Μας ενδιαφέρει να αναδείξουμε ότι η Σητεία έχει όλο αυτό τον πλούτο της ελιάς, έχει όμως και άλλα στοιχεία. Το Γεωπάρκο, την γαστρονομία κι άλλα πολύ σημαντικά», εξηγεί η κ. Κατσούλη.

 

Παράλληλες δράσεις

Επίσης στη διάρκεια του διαγωνισμού προγραμματίζονται παράλληλες εκδηλώσεις, όπως έκθεση προβολής ελαιολάδων παραγωγών της Σητείας σε μία προσπάθεια να έρθουν σε επαφή οι κριτές με τα ελαιόλαδα της περιοχής. Στην αντίστοιχη έκθεση που είχε γίνει στον προηγούμενο διαγωνισμό που φιλοξενήθηκε στη Λέσβο είχε συμμετάσχει το σύνολο των τοπικών παραγωγών.

Σε όλη αυτή τη δράση θα προσκληθεί και ο HORECA (ξενοδοχεία, εστιατόρια, ντελικατέσεν) με σκοπό να δουν τον πλούτο του ελαιολάδου που διαθέτει η περιοχή και να τον εντάξουν στις επιχειρήσεις τους.

Μεγάλη έμφαση στο πλαίσιο του διαγωνισμού, θα δοθεί στα τοπικά προϊόντα της Σητείας, στη μεσογειακή διατροφή που ξεκίνησε από την Κρήτη, αλλά και στην τοπική- κρητική φιλοξενία.

Στην Σητεία λοιπόν θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Άνοιξη ο Διεθνής Διαγωνισμός Ελαιολάδου ATHENA. Η προετοιμασία της διοργάνωσης έχει ήδη ξεκινήσει και όπως φαίνεται ο πήχης έχει ανέβει πολύ ψηλά. Ίσως γιατί η Σητεία μπορεί για πολλούς λόγους να χαρακτηριστεί ως «ο τόπος της ελιάς».

Η κ. Κατσούλη με απόλυτη βεβαιότητα τόνισε ότι «η περιοχή έχει όλα τα εχέγγυα για να πραγματοποιηθεί μία πολύ καλή διοργάνωση. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα γίνει μία εξαιρετική διοργάνωση στην Σητεία. Οι κριτές, οι συμμετέχοντες, θα πάρουν πολλά πράγματα από τον πολιτισμό της ελιάς, από τους ίδιους τους ανθρώπους της περιοχής, που το ελαιόλαδο “τρέχει στο αίμα τους”. Αυτό θα το νιώσουν. Θα δουν όλη την ομορφιά που έχει η Σητεία σε όλα τα επίπεδα. Θα γνωρίσουν τους ανθρώπους της που πραγματικά είναι πολύ φιλόξενοι, άνθρωποι που χαμογελούν τα μάτια τους… Είμαι σίγουρη λοιπόν ότι θα είναι μία εξαιρετική διοργάνωση».

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πρόσφατα άρθρα