ΑρχικήΣητείαΠολιτισμός«Απόψε Τρώμε στης Ιοκάστης» - Μια παράσταση στη Σητεία αφιερωμένη στη Χάρη...

«Απόψε Τρώμε στης Ιοκάστης» – Μια παράσταση στη Σητεία αφιερωμένη στη Χάρη Ροδουσάκη

Από

Ημερομηνία

Ανοίγει την Τρίτη 9 Νοεμβρίου η αυλαία των παραστάσεων «Απόψε Τρώμε στης Ιοκάστης» στη Σητεία. Πρόκειται για μία παράσταση αφιερωμένη στη Χάρη Ροδουσάκη. Το Θέατρο Σητείας και ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής παρουσιάζουν το θεατρικό έργο του Άκη Δήμου σε σκηνοθεσία Νάσου Ζαγκότη, στο «Πολύκεντρο» Σητείας στις 9 το βράδυ στις 9, 10, 11, 16, 17 και 18 Νοεμβρίου με ενδιάμεσους σταθμούς την Ιεράπετρα και το Ηράκλειο στις 13 και 14 του μήνα και τέλος στον Άγιο Νικόλαο το Σάββατο 20.

Έπειτα από πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω της πανδημίας, θα φιλοξενηθεί στην σκηνή του «Πολύκεντρου» η παράσταση «Απόψε Τρώμε στης Ιοκάστης». Όπως ανέφερε ο σκηνοθέτης της παράστασης, το «Πολύκεντρο» θα είναι χώρος μικτής χρήσης που σημαίνει ότι μπορούν να προσέρχονται εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι έχοντας πιστοποιητικό εμβολιασμού ή 48ωρο rapid test αρνητικό αντίστοιχα. «Θα δώσουμε έξι παραστάσεις έτσι ώστε να υπάρχει δυνατότητα ο κόσμος να έρχεται πιο αραιά. Το “Πολύκεντρο” θα λειτουργήσει με πληρότητα 50% αντί για 80% που είναι για πλήρως εμβολιασμένους».

Η παράσταση είναι αφιερωμένη στην αξέχαστη και πολυαγαπημένη πολλών, φίλη Χάρη Ροδουσάκη, η οποία μπορεί να έφυγε νωρίς, αλλά παραμένει ζωντανή στις καρδιές των ανθρώπων που την γνώρισαν, την έζησαν και μοιράστηκαν μαζί της στιγμές, όπως αυτές πάνω σε μία θεατρική σκηνή. Οι φίλοι της λοιπόν από το Θέατρο της Σητείας και από τον Σύλλογο Φίλων Μουσικής αποφάσισαν να ανεβάσουν την παράσταση, που πάντα ήθελε να συμμετάσχει και να  την αφιερώσουν στην ξεχωριστή αυτή γυναίκα.

 

Οι πρόβες

Λίγες ώρες πριν ανοίξει η αυλαία ο κ. Ζαγκότης αναφέρθηκε στην παράσταση, της οποίας η προετοιμασία ξεκίνησε πριν την λήξη της καραντίνας, με πρόβες μέσω zoom και συνεχίστηκε ακολούθως, με μία μικρή διακοπή στη διάρκεια του καλοκαιριού. Τους τελευταίους δύο μήνες οι πρόβες εντατικοποιήθηκαν και πλέον έφτασε η ώρα για την παρουσίαση της θαυμάσιας αυτής κωμωδίας.

Σε όλη αυτή τη διαδρομή μέχρι την πρεμιέρα, υπήρξαν δυσκολίες και προκλήσεις, λόγω και των συνθηκών, ενώ η ομάδα πέρασε και μία «περιπέτεια» αφού λόγω μη εμβολιασμού έπρεπε να αποσυρθεί ένας από τους ηθοποιούς. Και αυτό όμως λειτούργησε σαν μία πρόκληση κι όχι σαν εμπόδιο. «Αποφασίσαμε να μην αντικατασταθεί, να μην έρθει κάποιος καινούριος ηθοποιός που να μην είναι στο κλίμα της παράστασης κι έτσι η ιδέα να αντιμετωπίσουμε δύο χαρακτήρες ως ένα φάνηκε ότι θα είχε ιδιαίτερη αξία, εξ αιτίας κάποιων ειδικών συνθηκών Έτσι μία ηθοποιός παίζει διπλό ρόλο. Αυτό μας έδωσε ένα έξτρα κίνητρο κι ένα έξτρα ενδιαφέρον σε όλη αυτή τη διαδικασία, πολύ δημιουργικό. Αξιοποιήσαμε το γεγονός που δημιουργήθηκε, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και το είδαμε ως ευκαιρία κι όχι ως πρόβλημα.

Το σημαντικότερο όμως όλων είναι ότι στο συγκεκριμένο έργο οραματιζόταν και ονειρευόταν να παίξει τον πρωταγωνιστικό ρόλο η Χάρη Ροδουσάκη. Η φίλη μας, η οποία δυστυχώς έχει φύγει από κοντά μας. Δεν έχει φύγει ακριβώς, δεν είναι με φυσικό τρόπο μαζί μας. Ουσιαστικά ανεβάζουμε αυτή την παράσταση για να την τιμήσουμε. Με πολύ μεγάλη λύπη που δεν είναι εδώ να παίξει τον ρόλο που ονειρευόταν. Είναι μία πολύ συγκινητική στιγμή για όλους εμάς».

 

Για τη Χάρη

«Παράλληλα», συνέχισε, «η παράσταση αποτελεί μία συμπαραγωγή του Θεάτρου της Σητείας και του Συλλόγου Φίλων Μουσικής, οι οποίοι συνεργάζονται για πρώτη φορά. Ήταν δύο σύλλογοι που είχε προσφέρει πάρα πολλά η Χάρη και πιστεύαμε ότι θα ήταν ό,τι καλύτερο να κάνουμε κάτι ενωμένοι, προκειμένου να αποδώσουμε ελάχιστη τιμή και να θυμηθούμε όλα αυτά τα οποία έχει προσφέρει για όλους μας. Είναι λοιπόν ένα πολύ μεγάλο βήμα αυτή η παράσταση για όλους εμάς για πολλούς λόγους. Γιατί γίνεται στη μνήμη μίας γυναίκας που είναι πολύ βαθιά μέσα στις καρδιές μας, με την οποία συνεργαστήκαμε πολύ στενά. Εγώ την ήξερα πολλά χρόνια, την παρακολουθούσα, τη θαύμαζα στις παραστάσεις και πάντα λέγαμε πότε θα συνεργαστούμε.

Τελικά καταφέραμε και κάναμε τον “Ερωτόκριτο”, που ήταν μία συγκλονιστική στιγμή για όλους μας. Ήταν μία απίθανη Νένα. Ζήσαμε μεγάλες στιγμές, μία εκ των οποίων στα Χανιά. Την παράσταση παρακολουθούσε η ηθοποιός που είχε παίξει την Νένα στην παράσταση του Σπύρου Ευαγγελάτου, ο οποίος ανέβασε τον “Ερωτόκριτο” ως πρώτη παράσταση του Αμφιθεάτρου το 1975-76. Μία παράσταση που πραγματικά θεωρείται από τις σπουδαιότερες που έχουν γίνει στο συγκεκριμένο έργο, ίσως η σημαντικότερη καλλιτεχνικά τουλάχιστον η οποία έκανε πάταγο στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η ηθοποιός μας είπε ότι σπάνια καταφέρνει να παρακολουθήσει την παράσταση του “Ερωτόκριτου” μέχρι τέλος, και τα κατάφερε μαζί μας κάτι που ήταν πολύ σημαντικό για όλους. Αλλά πραγματικά συγκλονίστηκε από την Χάρη, της το είπε και συγκινήθηκαν και οι δύο. Ήταν πολύ ξεχωριστές στιγμές που μας πρόσφερε η Χάρη και νιώθω ευγνώμων, που δόθηκε η δυνατότητα να έρθουμε τόσο πολύ κοντά.

Το λιγότερο λοιπόν που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι να κάνουμε και να αφιερώσουμε αυτή την παράσταση στη μνήμη της. Να γίνει μία μικρή γιορτή γέλιου. Να θυμηθούμε αυτό το γάργαρο γέλιο της Χάρης, που αντηχούσε σε όλες μας τις πρόβες, τις συναντήσεις. Νομίζω ότι κι εκείνη θα ήθελε να τη θυμόμαστε με χαρά και αγάπη κι όχι με θλίψη, παρ’ ότι δυστυχώς έφυγε τόσο νωρίς».

 

Οι ηθοποιοί

«Άλλωστε είναι ένα έργο που λειτούργησε και αναζωογονητικά για την ομάδα», όπως πρόσθεσε ο κ. Ζαγκότης, «κυρίως γιατί δόθηκε η δυνατότητα αξιοποίησης της συνθήκης, στην οποία διαπραγματεύεται η παράσταση, προκειμένου να δοθούν στοιχεία σωματικής κωμωδίας. Οι ηθοποιοί ανταποκρίθηκαν όλοι με πολύ μεγάλη ζεστασιά και αμεσότητα και προσφέρουν πάρα πολλά».

Παίζουν: Μαρία Αχλαδιανάκη, Γιώργος Βιτσεντζάκης, Τάσος Γιαννακέας, Γωγώ Σταυρακάκη, Αριστέα Κακουράκη και Εύη Τσικαλάκη (είναι και βοηθός σκηνοθέτη).

«Νομίζω ότι έχουμε δημιουργήσει κάτι πολύ καλό και περιμένουμε να έρθει ο κόσμος να το δει. Ας μην ξεχνάμε ότι έπειτα σχεδόν από δύο χρόνια μπορούμε και πάλι να βρεθούμε σε έναν κλειστό χώρο, και να παίξουμε, να δούμε θέατρο, κάτι που είναι σημαντικό και που νομίζω έχει λείψει πολύ σε όλους», κατέληξε ο κ. Ζαγκότης.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

 

Οι παραστάσεις

  • Σητεία 9,10,11,16,17 και 18 Νοεμβρίου, στο Πολύκεντρο , ώρα 09:00μμ
  • Ιεράπετρα 13 Νοεμβρίου στην αίθουσα Μελίνα Μερκούρη, ώρα 09:00μμ
  • Ηράκλειο 14 Νοεμβρίου στο Πειραματικό Θέατρο, ώρα 09:00μμ και
  • Αγ.Νικόλαος 20 Νοεμβρίου στην αίθουσα ΡΕΞ, ώρα 09:00,μμ.

Τιμή εισιτηρίου 8 ευρώ , μειωμένο 5 ευρώ.

Η είσοδος στο θέατρο επιτρέπεται είτε με επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού, είτε με αρνητικό rapid test  48 ωρών. Ανήλικοι έως 17 ετών με επίδειξη self test 24 ωρών.

Πρόσφατα άρθρα