ΑρχικήΣητείαΡεπορτάζΟι εμβολιασμοί ξεπερνούν τους 200 καθημερινά στα εμβολιαστικά κέντρα Σητείας

Οι εμβολιασμοί ξεπερνούν τους 200 καθημερινά στα εμβολιαστικά κέντρα Σητείας

Από

Ημερομηνία

Σημαντική αύξηση εμφανίζουν οι εμβολιασμοί κατά της ασθένειας covid -19 την τρέχουσα περίοδο στην περιοχή του Δήμου Σητείας σύμφωνα και με την διαμορφούμενη εικόνα στο εμβολιαστικό κέντρο που λειτουργεί σε χώρο του Νοσοκομείου Σητείας.

Η Αναπλ. Διοικητής του Νοσοκομείου Σητείας κ. Μαρία Δαρατσιανού δήλωσε: «Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι εμβολιασμοί εξελίσσονται πράγματι με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς στην περιοχή. Μέχρι σήμερα έχουμε ξεπεράσει τις 20.000 δόσεις και περισσότερες από 2.000 είναι οι τρίτες δόσεις. Επίσης ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον παρατηρείται για πρώτη δόση όπου οι εμβολιασμοί ξεπερνούν ημερησίως τους 200 τις τελευταίες ημέρες».

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του προηγούμενου χρονικού διαστήματος, περίπου στα μέσα του καλοκαιριού το ποσοστό εμβολιασμού των κατοίκων της περιοχής του Δήμου Σητείας ήταν στο 70%, ποσοστό το οποίο αναμένεται πλέον να έχει αυξηθεί αισθητά.

«Γενικότερα», πρόσθεσε, «σε επίπεδο Νομού Λασιθίου, η εικόνα είναι πολύ καλή. Είμαστε από τους νομούς με τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού σε όλη την Ελλάδα και αυτό αποτυπώνεται και από τις νοσηλείες που βλέπουμε στα Νοσοκομεία. Ο Νομός Λασιθίου έχει τις λιγότερες νοσηλείες σε όλη την Κρήτη, στο σύνολο των τεσσάρων Νοσοκομείων, όπως και τα ποσοστά των θετικών κρουσμάτων που δίνονται καθημερινά στη δημοσιότητα. Βλέπουμε ότι τα ποσοστά του Νομού μας, είναι τα χαμηλότερα και μακράν τα λιγότερα από ό,τι σε όλη την υπόλοιπη Κρήτη. Αυτό οφείλεται σε πολύ σημαντικό βαθμό στο υψηλό ποσοστό εμβολιασμού των κατοίκων του Νομού. Βέβαια τηρούμε πολύ καλά και τα μέτρα, που πρέπει να λαμβάνουμε, όπως μάσκα, υγιεινή των χεριών κλπ, οπότε όλα αυτά συντελούν στο γεγονός ότι έχουμε μικρό αριθμό νοσηλειών και χαμηλότερα ποσοστά θετικών κρουσμάτων».

Σποραδικές νοσηλείες

Ειδικότερα το τελευταίο διάστημα στο Νοσοκομείο της Σητείας, όπως είπε η κ. Δαρατσιανού, οι νοσηλείες είναι σποραδικές, ένα- δύο άτομα ή και κανένας ασθενής. Υπάρχουν δηλαδή αρκετές ημέρες σε εβδομαδιαία βάση που δε νοσηλεύεται κανένας ασθενής. Χθες Δευτέρα στο Νοσοκομείο υπήρχε μία νοσηλεία.

Τα περιστατικά που νοσηλεύονται συνήθως δεν είναι πολύ βαριά. Για κάποια η εξέλιξη είναι ομαλή, για άλλα πιο δύσκολη, ενώ υπάρχει και πολύ μικρός αριθμός περιστατικών που έχουν διακομιστεί και νοσηλευτεί σε μονάδα εντατικής θεραπείας, όπως σε αυτή του Αγίου Νικολάου. Το Νοσοκομείο της Σητείας έχει προμηθευτεί εξοπλισμό (συσκευές υψηλής ροής οξυγόνου), ο οποίος δίνει τη δυνατότητα νοσηλείας ασθενή, ένα στάδιο πριν την διασωλήνωση.

Η πλειοψηφία των ασθενών που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο είναι άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Ταυτόχρονος εμβολιασμός

«Δεδομένου», συνέχισε, «ότι είναι σε εξέλιξη το τέταρτο κύμα της πανδημίας, το οποίο δεν έχει ακόμη κορυφωθεί, αναμένεται να ακολουθήσει ένας δύσκολος χειμώνας. Γενικότερα, όχι μόνο στη Σητεία. Άρα το μήνυμα που θα πρέπει να περάσουμε σε όλους και να παρακαλέσουμε και τους συμπολίτες μας, είναι ότι όσοι έχουν παραμείνει μέχρι αυτή την στιγμή ανεμβολίαστοι θα πρέπει άμεσα να προχωρήσουν στον εμβολιασμό. Βλέπουμε όλοι ότι στην Σητεία τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού οδηγούν σε πολύ χαμηλές νοσηλείες. Πρέπει να προστατέψουμε τους εαυτούς μας, το περιβάλλον μας, να εξακολουθούμε παράλληλα να τηρούμε πιστά τα μέτρα για να ξεπεράσουμε τους δύσκολους μήνες που ακολουθούν.

Επίσης είναι καλό όλοι οι συμπολίτες μας να έχουν κατά νου ότι θα πρέπει να προβούν και στον αντιγριπικό εμβολιασμό, διότι φέτος θα συμπορευτεί ο ιός covid με τον ιό της γρίπης, όπου τα συμπτώματα τους είναι παρόμοια, οπότε δεν θα γνωρίζουμε από τί νοσεί ο κάθε συμπολίτης μας. Αυτό σημαίνει και αύξηση πίεσης στο Νοσοκομείο και στο σύστημα υγείας. Γνωρίζουμε επίσης ότι υπάρχει κανονικότητα στην λειτουργία της κοινωνίας, της οικονομίας, δηλαδή δεν είμαστε σε ρυθμούς lockdown, άρα αναμένεται να έχουμε έξαρση της γρίπης αυτόν τον χειμώνα, κάτι που δεν είχαμε πέρυσι και πρόπερσι γιατί βρισκόμασταν σε lockdown.

Άρα είναι πολύ σημαντικό, ταυτόχρονα να γίνει και ο αντιγριπικός εμβολιασμός. Γνωρίζουν οι συμπολίτες μας ότι ο εμβολιασμός μπορεί να γίνει την ίδια ημέρα με τον εμβολιασμό κατά του covid. Θεωρώ, βάσει και της ενημέρωσης από τους ιατρούς μας ότι έχουν γραφεί πολλές συνταγές αντιγριπικού εμβολιασμού, ότι ο κόσμος δε θα παραλείψει να προβεί στον αντιγριπικό εμβολιασμό».

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομα σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα άρθρα