ΑρχικήΣητείαΡεπορτάζΠώς θα γίνει η αποκατάσταση της Καζάρμας

Πώς θα γίνει η αποκατάσταση της Καζάρμας

Από

Ημερομηνία

Με σκοπό την απρόσκοπτη αποκατάσταση και ανάδειξη της Καζάρμας ο Περιφερειάρχης Κρήτης υπέγραψε την ένταξη της μελέτης αποκατάστασης του ενετικού φρουρίου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2014-2020».

Ο προϋπολογισμός της μελέτης είναι 250.016,02 € και εντάσσεται στο Άξονα Προτεραιότητας «Βιώσιμη Ανάπτυξη με αναβάθμιση του περιβάλλοντος και αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Κρήτη». Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Για μία μεγάλη αναγκαιότητα για το Δήμο Σητείας και ιδιαίτερα για τον τομέα του πολιτισμού που τίθεται σε διαδικασία υλοποίησης, έκανε λόγο ο Δήμαρχος Σητείας Γιώργος Ζερβάκης. «Μετά από συντονισμένες ενέργειες μεταξύ της αρχαιολογικής υπηρεσίας, της Περιφέρειας και του Δήμου, έχουμε το κείμενο της προγραμματικής σύμβασης για τη μελέτη αποκατάστασης του Ενετικού Φρουρίου της Καζάρμας. Είναι πραγματικά μία αναγκαιότητα διότι η Καζάρμα είναι ένα επιβλητικό κτήριο, αλλά και το σήμα -κατατεθέν της πόλης μας. Και χρειάζεται όχι μόνο αποκατάσταση και ανάδειξη, αλλά να γίνει ένας χώρος πολιτισμού, εκδηλώσεων, χώρος ο οποίος θα αναδεικνύει την ίδια την ιστορία της Σητείας.

Ο Δήμος Σητείας αναλαμβάνει τον ρόλο του φορέα υλοποίησης και η Περιφέρεια την χρηματοδότηση της μελέτης. Προβλέπεται μία ειδική αρχιτεκτονική μελέτη που θα περιλαμβάνει τη μελέτη αποκατάστασης του συνόλου του φρουρίου και τη μελέτη διαμορφώσεων των υπαίθριων χώρων με στόχο την αποκατάσταση κι ανάδειξη με παράλληλη ένταξη στις πολιτιστικές δραστηριότητες. Επίσης, στατική μελέτη του νέου φέροντος οργανισμού για την στέγαση του πύργου, μελέτη ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, που θα περιλαμβάνει τις απαραίτητες ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις του φρουριακού συνόλου καθώς των απαραιτήτων ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων στους υπαίθριους χώρους. Σύνταξη των τευχών δημοπράτησης ώστε, αφού ολοκληρωθεί η μελέτη, να μπει το έργο στη διαδικασία χρηματοδότησης. Ο προϋπολογισμός του εκτιμάται περίπου στο 1.700.000 €. Ευελπιστούμε ότι, αφού ολοκληρωθεί η μελέτη αποκατάστασης, θα υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης», σημείωσε ο κ. Ζερβάκης.

Η μελέτη

Η μελέτη περιλαμβάνει αποκατάσταση της στέγασης και του μεσοπατώματος του πύργου του φρουρίου με στόχο τη δημιουργία επισκέψιμου χώρου, στον οποίο θα φιλοξενείται έκθεση εποπτικού υλικού για την ιστορία της πόλης της Σητείας. Μικρής κλίμακας πολιτιστικές εκδηλώσεις επίσης είναι δυνατόν να φιλοξενούνται. Εκσυγχρονισμό των χώρων υγιεινής και αποθηκευτικών χώρων που βρίσκονται στα υφιστάμενα βοηθητικά κτίσματα εντός του φρουρίου. Συντήρηση κι επισκευές των κτισμάτων των χώρων των φυλάκων. Στερέωση και αποκατάσταση της βόρειας πυλίδας εισόδου και των παρακείμενων τοιχοποιιών, στερέωση κι αποκατάσταση των σκοπιών του φρουρίου. Διαμόρφωση κι εξοπλισμό του εσωτερικού αύλειου χώρου του φρουρίου ώστε να μπορούν να φιλοξενούνται υπαίθριες εκδηλώσεις (κινητή σκηνή, φωτισμός κλπ). Διαμόρφωση περιορισμένης επιφάνειας περιμετρικά του φρουρίου με καθαρισμό των προσβάσεων των επισκεπτών και του χώρου στάθμευσης για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών. Επίσης θα εξεταστεί η δυνατότητα συμπερίληψης στην μελέτη αποκατάστασης του Ενετικού φρουρίου,  για διαμόρφωση του απαλλοτριωμένου ακινήτου ιδιοκτησίας του Υπουργείου Πολιτισμού έναντι εισόδου του φρουρίου και επί της οδού Ιωνίας.

«Είναι λοιπόν ένα έργο που θα αποκαταστήσει και την εικόνα του φρουρίου και θα δώσει τη δυνατότητα καλύτερης επισκεψιμότητας, δημιουργίας εκδηλώσεων, ώστε ο χώρος αυτός να μπορέσει να επιτελεί στο έπακρο και να αναδεικνύει και να συντηρεί την ιστορία της πόλης όπως το πράττει εδώ και εκατοντάδες χρόνια», πρόσθεσε ο Δήμαρχος.

Ο κ. Ζερβάκης ευχαρίστησε θερμά την Περιφέρεια και τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη για την στήριξη και συνδρομή σε αυτή την σημαντική προσπάθεια.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομα σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα άρθρα