ΑρχικήVideoΤιμήθηκε ο νέος Πρόεδρος του Σ.Ε. Προσκόπων Γιώργος Χουρδάκης - Συνάντηση παλιών...

Τιμήθηκε ο νέος Πρόεδρος του Σ.Ε. Προσκόπων Γιώργος Χουρδάκης – Συνάντηση παλιών βαθμοφόρων και στελεχών του Προσκοπισμού Αγ. Νικολάου (βίντεο)

Από

Ημερομηνία

Μια πολύ όμορφη συνάντηση πραγματοποιήθηκε-το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής στο «Ζυγό»- για να τιμηθεί ο νέος Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβούλιου του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, ο συμπολίτης μας Γιώργος Χουρδάκης. Η συνάντηση έδωσε την ευκαιρία για όμορφες και συγκινητικές αναμνήσεις των πρώτων χρόνων του Προσκοπισμού στον Άγιο Νικόλαο, από τα πρώτα χρόνια της παρουσίας του στην πόλη μας μέχρι και σήμερα.

* Παρευρέθηκαν διατελέσαντες βαθμοφόροι και στελέχη του Προσκοπισμού στον Άγιο Νικόλαο, οι οποίοι -καθόλου τυχαίο- είχαν σημαντική παρουσία στην πόλη μας σε διάφορους τομείς. Ούτε τυχαίο είναι και το γεγονός ότι τέσσερις από τους βαθμοφόρους έχουν διατελέσει Δήμαρχοι Αγίου Νικολάου, ο Γιώργος Χατζηδάκης, ο Γιώργος Μενεγάκης, ο Δημήτρης Κουνενάκης και ο Γιάννης Λουκαράκης.

* Στη συνάρτηση παρευρέθηκαν οι: Γιώργος Χουρδάκης, Γιώργος Μενεγάκης, Δημήτρης Κουνενάκης, Μανώλης Περάκης, Μανώλης Κουτσάκης, Ζαχαρίας Ζερβός, Μιχάλης Φαρσάρης, Γιώργος Τζανόπουλος, Γιάννης Ζερβογιάννης και η τωρινή αρχηγός συστήματος Γεωργία Μπολονάκη.

Η ανάδειξη του Γ. Χουρδάκη στην προεδρία του ΣΕΠ

Ο πρώην δήμαρχος κ. Δημήτρης Κουνενάκης ανέφερε ότι «η ανάδειξη του Γιώργου Χουρδάκη στην προεδρία του ΣΕΠ αποτελεί τιμή για τον ίδιο και επιβράβευση της προσωπικότητάς του, της ικανότητας και της ποιότητάς του, της συνέπειας και συνέχειας, της εντιμότητάς του. Η εξέλιξη αυτή ικανοποιεί όλους μας για το φίλο, το συνεργάτη, τον πολίτη της κοινωνίας μας. Αποτελεί επίσης τιμή για την κοινωνία του προσκοπισμού του Μεραμπέλλου και της Κρήτης η ανάδειξη του Προέδρου από μέλη μας. Σήμερα εκπροσωπούνται διαχρονικά οι πρόσκοποι της περιοχής μας από μέρος των στελεχών και βαθμοφόρων του Προσκοπισμού.

Αποτελεί επίσης τιμή για την κοινωνία του Μεραμπέλλου, που μέλος της είναι ο Πρόεδρος του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων. Τα μέλη του προσκοπισμού ήταν πάντα παρόντα στην κοινωνία μας με τις δράσεις τις πρωτοβουλίες, την ομαδικότητα, τη συμμετοχή τους, την εξωστρέφεια, την αλληλεγγύη. Δεν είναι τυχαίο ότι 4 από τους Δημάρχους μετά τη δικτατορία διετέλεσαν μέλη και στελέχη του Προσκοπισμού, αλλά και πολλά στελέχη της κοινωνίας μας πέρασαν από τις γραμμές του προσκοπισμού. Συγχαίρω τον Γιώργο Χουρδάκη, τον Πρόεδρο των ΣΕΠ και του εύχομαι επιτυχίες, συνέχεια και δράσεις για την ενίσχυση του κοινωνικού ρόλου του σώματος».

Αναμνήσεις

Ωραίες και νοσταλγικές ήταν οι αναμνήσεις που εξιστόρησε ο πρώην Δήμαρχος και στέλεχος του Προσκοπισμού Γιώργος Μενεγάκης:

«Τη δεκαετία του ‘50 ο προσκοπισμός ήταν μια μεγάλη απασχόληση των παιδιών στον Άγιο Νικόλαο. Άπειρες ήταν οι ώρες που περάσαμε στον Προσκοπισμό. Σχεδόν όλα τα απογεύματα.

Θυμάμαι, όταν η λέσχη μας ήταν η αποθήκη δίπλα στο Τελωνείο, με αρχηγό το Γιάννη Δεσποτάκη. Μαθαίναμε σκάκι, θυμάμαι και τα σχήματα που φτιάχναμε, αρχές της δεκαετίας του 50, τα οποία είδαμε μετά στα παγκάκια γύρω από το λιμάνι. Αρχηγός της ομάδας μας τότε και για πολλά χρόνια ήταν ο Κωστής Μαρής, ένας πάρα πολύ δραστήριος πρόσκοπος. Θυμάμαι και τους ανιχνευτές της δεκαετίας του 50 με το Μανώλη Ταβλά. Πολλές και καλές οι αναμνήσεις μου με τις βάρκες. Από το 50 μέχρι 56 βάζαμε τη βάρκα στο ποτάμι του Αλμυρού και φτάναμε μέχρι την εκκλησία.

Αρκετοί πήγαμε για εκπαίδευση στο Σκαραμαγκά. Θυμάμαι που κυνηγούσαμε τον κόσμο και δίναμε λαχνούς για να φτιάξουμε τη σημερινή Λέσχη των προσκόπων. Μεγάλη ήταν τότε η προσφορά των παιδιών από την Παιδούπολη της Νεάπολης, που ερχόταν και έχτισαν τις πέτρες. Συγχαίρω τον Γιώργο Χουρδάκη για τη θέση του και για τη μεγάλη προσφορά του στον προσκοπισμό».

Με πίστη στα προσκοπικά ιδεώδη

Ο Μανώλης Περάκης ανάφερε ότι «η διαδρομή του τωρινού προέδρου ΣΕΠ Ελλάδας Γιώργου Χουρδάκη υπήρξε αξιόλογος διότι υπηρέτησε τον προσκοπισμό με αγάπη, ευγένεια και πίστη στα προσκοπικά ιδεώδη, εφαρμόζοντας την προσκοπική υπόσχεση και το νόμο του προσκοπισμού. Επί των ημερών του η πόλη του Αγίου Νικολάου είδε λαμπρές ημέρες με τις Παγκρήτιες και Πανελλήνιες συναντήσεις, με σημαντικότερη την παγκόσμια συνάντηση την BP Fellow με την παρουσία πολλών προσωπικοτήτων, με επικεφαλής τον βασιλιά της Σουηδίας Γουσταύο. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σώματος Ελληνικού Προσκοπισμού, βλέποντας την προσφορά του στην ανάπτυξη του προσκοπισμού τον εξέλεξε στο ύπατο αξίωμα του προέδρου του ΣΕΠ. Και τί δεν έχω να θυμηθώ μαζί του!»

«Φτιάχνει ενεργούς πολίτες»

Ο Πρόεδρος του ΣΕΠ Γιώργος Χουρδάκης ευχαρίστησε για την τιμή που του έγινε και τα καλά λόγια των ομιλητών.

«Σίγουρα», ανέφερε, «η εκλογή μου είναι τιμή για το πρόσωπό μου, αλλά και για το Μεραμπέλλο. Αυτό αναδεικνύει ότι ακόμα και άνθρωποι που βρίσκονται εκτός του κέντρου της Αθήνας μπορούν κάλλιστα να προσφέρουν και να αναδειχθούν και έτσι να δώσουν το στίγμα του τόπου τους και της κουλτούρας που κουβαλούν, στην κεντρική διοίκηση. Είναι σημαντικό ότι αυτή την περίοδο το 50% των μελών του Δ.Σ. είναι από την περιφέρεια. Η αποκέντρωση γίνεται πραγματικότητα.

Ο σκοπός του Προσκοπισμού είναι να δίνει αγωγή στα παιδιά. Μέσα από την προσκοπική ζωή τα βοηθά να αναπτυχθούν σωστά και να γίνουν ενεργοί πολίτες, χρήσιμοι και δημιουργικοί στην κοινωνία. Όλοι όσοι περάσαμε από τον προσκοπισμό είναι η απόδειξη αυτού του γεγονότος. Έχουμε τέσσερις δημάρχους στον Άγιο Νικόλαο, οι οποίοι ήταν πρόσκοποι, ενώ πολλά από τα ενεργά και δημιουργικά μέλη της κοινωνίας μας έχουν περάσει από τον προσκοπισμό. Όλα αυτά είναι απόδειξη ότι ο προσκοπισμός είναι αναγκαίος στην κοινωνία γιατί φτιάχνει ενεργούς πολίτες και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μία καλύτερη κοινωνία, πιο ανοιχτή και δημοκρατική.

Αν πάω λίγο πιο πίσω, ακούγοντας και τις ιστορίες των παλιών, θεωρώ ότι στον Άγιο Νικόλαο υπήρχε μία παράδοση προσκοπική. Ο προσκοπισμός ήταν μια διέξοδος για τη νεολαία αλλά και ένας παράγοντας προόδου για τον τόπο μας. Σίγουρα σημαντικό γεγονός για τον τόπο μας ήταν η διοργάνωση της 33ης συνάντησης BP Fellow με την παρουσία του βασιλιά Γουσταύου της Σουηδίας, αλλά και το 1992 η παρουσία του Πατριάρχου Αθηναγόρα, στον οποίον απονείμαμε τo ανώτατο προσκοπικό μετάλλιο.

Ο Προσκοπισμός δένει τις γενιές. Είναι γεγονός ότι η σημερινή γενιά έχει αλλάξει και έχει άλλα προβλήματα και πράγματα που την απασχολούν. Χρέος δικό μας είναι να σκύψουμε πάνω σε αυτά τα προβλήματα, σε αυτά τα νέα παιδιά και να τους δώσουμε το στίγμα που χρειάζονται, όπως και εμείς δεχτήκαμε το στίγμα εκείνης της εποχής. Η διαφορά είναι ότι εμείς πρέπει να διαγνώσουμε το τί χρειάζονται και να τους το δώσουμε. Όσον αναγκαίος ήταν ο Προσκοπισμός τότε, άλλο τόσο είναι και σήμερα γιατί τα προβλήματα της κοινωνίας είναι τα ίδια.

Ο κοινωνικός ιστός, η συνεργασία, η αλληλεγγύη, η αγάπη προς το συνάνθρωπο και η συντροφικότητα είναι οι διαχρονικές πανανθρώπινες αξίες, που πάντα θα υπάρχουν, όσο και αν η τεχνολογία γίνεται κομμάτι της ζωής μας. Ο άνθρωπος πάντα θα χρειάζεται τον άλλον άνθρωπο. Πάντα το ανθρώπινο στοιχείο θα είναι απαραίτητο και ο Προσκοπισμός είναι αναγκαίος όσο ποτέ άλλοτε για να φτιάχνει χαρακτήρες και για να δείχνει το σωστό δρόμο. Ό,τι είμαι σήμερα το οφείλω σε όλους σας».

Ανάγκη για νέα στελέχη και εθελοντές

Ξεχωριστό ενδιαφέρον της συνάντησης είχαν και τα στοιχεία για τον Προσκοπισμό, σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, που παράθεσε ο Γιώργος Χουρδάκης:

«Η Ελλάδα σε σχέση με την Ευρώπη είναι κάπου στο μέσο όρο, όσον αφορά τον Προσκοπισμό. Για παράδειγμα στην Πορτογαλία, με την οποία έχουμε παρόμοιο πληθυσμό και κοινωνικοοικονομικό επίπεδο με το δικό μας, οι Πρόσκοποι είναι 75 με 80 χιλιάδες, όταν στην Ελλάδα είναι μόλις 20.000. Η ανθρωποκεντρική Σκανδιναβία έχει πάνω από 100.000 προσκόπους. Στο Βέλγιο με 5 εκατομ. κατοίκους οι πρόσκοποι είναι σχεδόν 120.000. Θεωρώ ότι στη χώρα μας αυτό έχει να κάνει με το Ελληνικό DNA, ότι η σχέση μας με τον εθελοντισμό δεν είναι η καλύτερη. Ακόμα καλλιεργείται και δημιουργείται.

Σύμφωνα με μια έρευνα που είχαμε κάνει πριν από 20 χρόνια, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι Βόρειοι λαοί και οι λαοί της κεντρικής Ευρώπης έχουν πολύ αυξημένο το αίσθημα της αλληλεγγύης με τους μακρινούς λαούς, αλλά δεν είναι τόσο κοντά με την οικογένεια. Αντιθέτως στη νότια Ευρώπη, εμείς είμαστε πολύ κοντά στην οικογένεια, αλλά όχι τόσο στον ξένο και στην αλληλοβοήθεια.

Στην Ελλάδα υπάρχουν περιοχές που ο Προσκοπισμός έχει μεγάλη πρόοδο. Εμείς εδώ στον Άγιο Νικόλαο ανέκαθεν είχαμε πολύ καλό ποσοστό Προσκόπων περίπου 80 με 100 προσκόπους, σε μία πόλη των 10.000 κατοίκων. Τον ίδιο ποσοστό έχει και το Ρέθυμνο, με τριπλάσιο πληθυσμό και 300 προσκόπους. Το Ηράκλειο δεν πάει καλά καθώς έχει 180 με 200 Προσκόπους, σε ένα πληθυσμό 250 χιλιάδων κατοίκων.

Αν θέλουμε ο Προσκοπισμός να προωθηθεί περισσότερο θα πρέπει να βρούμε νέα στελέχη και εθελοντές. Στον Άγιο Νικόλαο πρέπει να εκμεταλλευτούμε τα πολλά προσόντα του. Με νέα στελέχη θα πρέπει να προχωρήσουμε. Είναι γεγονός ότι οι νέοι έχουν μεγάλη πίεση, ειδικότερα τώρα που διανύουμε περίοδο της πανδημίας όπου το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η υγεία μας και το βιοποριστικό… ίσως πιο σημαντικό από το να πιούμε καφέ σε μια καφετέρια.

Επομένως προτεραιότητα πρέπει να δώσουμε σήμερα στην ανεύρεση νέων στελεχών που θα δουλέψουν εθελοντικά και θα αφιερώσουν χρόνο για τους σκοπούς του προσκοπισμού. Πιστεύω ότι με καλή προσπάθεια και με κάποια καινούρια μέλη που έχουν έρθει, θα πάμε πολύ καλύτερα. Να τους δώσουμε να καταλάβουν πόσο σημαντικό είναι αυτό που κάνουν. Αυτοί θα φέρουν τους φίλους τους και έτσι θα δημιουργηθεί μια νέα μεγαλύτερη παρέα. Αξίζει τον κόπο, ειδικά στον Άγιο Νικόλαο, με τόση μεγάλη ιστορία στον προσκοπισμό. Είναι σημαντικό για τον τόπο μας και όλοι εσείς εδώ είστε η τρανή απόδειξη. Ας παλέψουμε όλοι μαζί».

«Ο Γιώργος Χουρδάκης είναι η ήρεμη δύναμη»

Σε μήνυμά του Περιφερειακός Έφορος Προσκόπων Ανατολικής Κρήτης Δημήτριος Ν. Ντεβές ανάφερε:  «Σας συγχαίρω για τη συνάντηση αυτή. Το Γιώργο Χουρδάκη για πρώτη φορά τον γνώρισα ως ενήλικας, -με ήξερε από παιδί ο ίδιος- το 2012 στην Βασική Σχολή του Κλάδου Προσκοπικού Δικτύου στον Παράδεισο Ρεθύμνου. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν η ήρεμη δύναμη που τον διακατέχει και η “ζεστασιά” στην φωνή του. Ο Πρόεδρος, Αρχηγός και αδελφός Γιώργος Χουρδάκης, ο συντοπίτης μας, μας έκανε υπερήφανους για την θέση του ως πρόεδρος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και είμαι σίγουρος πως με το ήθος που τον διακατέχει θα πάρει σημαντικές αποφάσεις για το ίδρυμα. Με την πρώτη ευκαιρία θα βρεθώ κοντά σας να σας γνωρίσω και να σχεδιάσουμε από κοινού για τον τοπικό Προσκοπισμό του Αγίου Νικολάου».

Η τωρινή αρχηγός συστήματος Γεωργία Μπολονάκη απένειμε, εκ μέρους των Προσκόπων του Μεραμπέλλου, στο Γιώργο Χουρδάκη τιμητική πλακέτα αναγνώρισης και τιμής για τον ίδιο, για την Κρήτη και το Μεραμπέλλο.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

 

 

 

Πρόσφατα άρθρα