ΑρχικήΣητείαΡεπορτάζΕργασίες και παρεμβάσεις σε σχολεία του Δήμου Σητείας

Εργασίες και παρεμβάσεις σε σχολεία του Δήμου Σητείας

Από

Ημερομηνία

Κατά την τρέχουσα χρονιά στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Σητείας υλοποιήθηκαν ποικίλες παρεμβάσεις. Αυτές τις ημέρες άλλωστε εξελίσσονται ή ολοκληρώνονται εργασίες σε πολλά κτήρια, όπως και στο 2ο Δημοτικό Σητείας και στου Γούδουρα.

Η Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Δήμου Σητείας Ελένη Πλατανάκη τόνισε αρχικά ότι «πρόκειται για μία συνεχή προσπάθεια σε συνεργασία πάντα με τις διευθύνσεις των σχολικών μονάδων στην κατεύθυνση εξασφάλισης ενός ασφαλούς και πλέον λειτουργικού σχολικού περιβάλλοντος για το μαθητικό και εκπαιδευτικό δυναμικό της περιοχής.

Αυτό το χρονικό διάστημα λαμβάνουν χώρα εργασίες στο Γούδουρα που αφορούν την κατασκευή του υπόλοιπου τμήματος του τοιχίου περίφραξης του Νηπιαγωγείου και Δημοτικού στον Γούδουρα. Επίσης εργασίες συντήρησης και κατασκευής wc ΑμεΑ στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Σητείας.

Παρεμβάσεις επίσης έχουν πραγματοποιηθεί σε κάποια σχολεία με αφορμή την σεισμική δραστηριότητα της 6ης Οκτωβρίου από την οποία προκλήθηκαν θέματα ρηγματώσεων, όπου σε συνεννόηση με τις διευθύνσεις και τις υποδείξεις των Μηχανικών έγιναν άμεσες αποκαταστάσεις».

Μετά το σεισμό

Η κ. Πλατανάκη συνόδευσε κλιμάκιο των Πολιτικών Μηχανικών από την εταιρεία «Κτηριακές Υποδομές Α.Ε.», που πραγματοποίησε αυτοψία αμέσως μετά τον σεισμό -των 6,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε στην περιοχή- στις σχολικές μονάδες του Δήμου.Όπως υπενθύμισε, οι μηχανικοί κατά την αυτοψία ανέφεραν ότι η κατάσταση των σχολικών μονάδων είναι καλή και παρ’ όλη την παλαιότητα αρκετών τα σχολικά συγκροτήματα είναι καλοσυντηρημένα, με ελάχιστα ή καθόλου προβλήματα.

«Αυτό», τόνισε η κ. Πλατανάκη, «είναι πολύ σημαντικό. Προσπαθήσαμε πολύ στην διάρκεια των δύο ετών της δημοτικής θητείας και εστιάσαμε πολύ στις σχολικές μονάδες αξιοποιώντας στο έπακρο τα χρήματα της Σχολικής Επιτροπής σε συνεργασία πάντα με τις διευθύνσεις των σχολείων που ανταποκρίθηκαν. Στην πλειονότητα των σχολείων έγιναν παρεμβάσεις, όπως μονώσεις ταρατσών, βαψίματα, αλλαγές κουφωμάτων κι άλλες».

 

Κατανομή βάσει αναγκών

«Η Σχολική Επιτροπή», συνέχισε, «είναι νομικό πρόσωπο που διοικείται από ένα Συμβούλιο αποτελούμενο πλην του αρμόδιου Αντιδημάρχου και Δημοτικών Συμβούλων, από εκπαιδευτικούς. Έλαβε απόφαση να δίνει χρήματα σύμφωνα με τις ανάγκες των σχολείων και τα αιτήματα των διευθυντών και όχι βάσει του αριθμού των μαθητών. Αυτό σκοπό είχε εξ αρχής να βοηθήσουμε και τις μικρές σχολικές μονάδες που έχουν λίγους μαθητές, να συντηρήσουν τα σχολικά κτήρια.

Πέραν της χρηματοδότησης από το Υπουργείο Εσωτερικών, που είναι της τάξης των 120.000 περίπου κάθε χρόνο για την Πρωτοβάθμια Σχολική Επιτροπή (τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία του Δήμου), επιπλέον η Σχολική Επιτροπή ζήτησε κι έλαβε από το Δήμο έκτακτη επιχορήγηση 15.000 €.

Επίσης καταφέραμε και ολοκληρώσαμε τις διαδικασίες με την τράπεζα, τον Μάρτιο αναφορικά με την παλιά σχολική επιτροπή του Χαμεζίου, όπου υπήρχαν χρήματα που από το 2011 δεν είχαν ζητηθεί. Τα χρήματα αυτά προστέθηκαν στο αποθεματικό της Σχολικής Επιτροπής και διατέθηκαν κι αυτά για την κάλυψη αναγκών συντήρησης σε διάφορα σχολεία».

 

Συνεργασία και επικοινωνία

«Εργασίες και παρεμβάσεις έχουν γίνει σε αρκετά σχολεία σε συνεργασία με τις διευθύνσεις των σχολικών μονάδων, όπως της Σφάκας, της Σκοπής, το Δημοτικό Παλαικάστρου, Ζάκρου, Δημοτικό και το Νηπιαγωγείο του Γούδουρα, των Αρμένων, της Ζήρου, το 2ο Δημοτικό Σητείας, το 3ο Δημοτικό Σητείας, το 4ο Νηπιαγωγείο Σητείας, το 5ο Νηπιαγωγείο, το 1οΝηπιαγωγείο. Στα σχολεία αυτά έγιναν διάφορες εργασίες που αφορούν βαψίματα, μονώσεις ταρατσών, αλλαγή κουφωμάτων κι άλλες.

Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με όλους τους Διευθυντές των σχολείων και κοντά σε κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. Η Σχολική Επιτροπή του Δήμου συνεδριάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα και προσπαθεί να δίνει λύσεις στα προβλήματα που αφορούν και τις κτηριακές υποδομές και οποιαδήποτε άλλα προβλήματα, λειτουργικά κλπ», πρόσθεσε η κ. Πλατανάκη.

 

Το ειδικό Νηπιαγωγείο

Ένα άλλο πολύ σημαντικό -χρόνιο- πρόβλημα που αντιμετωπίστηκε αφορά τη στέγαση του Ειδικού Δημοτικού και Ειδικού Νηπιαγωγείου Σητείας. «Λόγω των γνωστών συνθηκών, υπήρξε σοβαρό πρόβλημα στέγασης των μονάδων της ειδικής αγωγής. Πόσο δε κατάλληλου χώρου για να στεγαστούν και οι δύο δομές που είναι πάγιο αίτημα γονέων προκειμένου να αλληλοβοηθιούνται οι δύο δομές (με ειδικότητες λογοθεραπευτή, εργοθεραπευτή, ειδικού παιδαγωγού, κοινωνικού λειτουργού, ψυχολόγου). Προσπαθήσαμε λοιπόν και βρήκαμε ένα καινούριο κτήριο -στην οδό Αγγελάκη- εντός της πόλης της Σητείας, όπου σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα έγιναν οι απαιτούμενες διαδικασίες, έλαβε την έγκριση για να λειτουργήσει. Εκεί στεγάζονται και οι δύο δομές ειδικής αγωγής. Θέμα όπως κι άλλα που για χρόνια παρέμεναν άλυτα, βρίσκουν λύσεις και δρομολογούνται, σύμφωνα με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

Το πρόβλημα της στέγασης της ειδικής αγωγής υπάρχει στην περιοχή μας εδώ και πολλά χρόνια. Η τωρινή Δημοτική Αρχή κατά προτεραιότητα έχει υποβάλει πρόταση στο πρόγραμμα “Αντ. Τρίτσης” προκειμένου να κατασκευαστεί ένα καινούριο σχολικό συγκρότημα 1.000 τμ. Πάγιο αίτημα των γονιών, του Φιλανθρωπικού Σωματείου Στήριξης ΑΜΕΑ. Θέλω να πιστεύω ότι -εφ’ όσον όλα κυλήσουν ομαλά- θα λυθεί οριστικά το χρόνιο πρόβλημα της στέγης της ειδικής αγωγής στο Δήμο μας», εξήγησε η κ. Πλατανάκη.

 

Με την ίδια θέρμη

Στο κατώφλι της νέας χρονιάς επεσήμανε ότι «ο στόχος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Σητείας, είναι η κάλυψη όσο των δυνατών των αναγκών των σχολικών μονάδων της περιοχής.

Θα συνεχίσουμε με την ίδια θέρμη πάντα με την πολύ καλή συνεργασία των διευθύνσεων των σχολείων τους οποίους ευχαριστώ πολύ. Επίσης θέλω να ευχαριστήσω το Δήμο Σητείας, όλες τις υπηρεσίες του, και την Τεχνική Υπηρεσία. Ιδιαίτερα να ευχαριστήσω την κ. Φανή Μαράκη για την βοήθειά της, έκανε τις μελέτες και τις τεχνικές εκθέσεις σε παρεμβάσεις που έγιναν, όπως στο Ειδικό Σχολείο και στο 2ο ΔΣ Σητείας. Επίσης ευχαριστώ τον κ. Σωτήρη Αγιασμάτη για την δωρεά της πυρασφάλειας (για το Ειδικό Σχολείο και το ΚΔΑΠ).

Ελπίζουμε και τη νέα χρονιά να έχουμε θετικό πρόσημο για όλες τις σχολικές μονάδες του Δήμου μας, όπου υπάρχουν ανάγκες. Θέλουμε το καλύτερο για όλα τα παιδιά. Να είναι σε ένα ασφαλές και λειτουργικό σχολικό περιβάλλον. Ευχόμαστε σε όλο τον κόσμο καλές γιορτές με υγεία».

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πρόσφατα άρθρα