ΑρχικήΆλλα νέαΕλλάδαΠιθανή εφαρμογή των νέων μέτρων ακόμη και από αύριο

Πιθανή εφαρμογή των νέων μέτρων ακόμη και από αύριο

Από

Ημερομηνία

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA, τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε την Δευτέρα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, θα ισχύσουν είτε από αύριο είτε από την Πέμπτη στις 06:00 και όχι από τις 3 Ιανουαρίου, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί.

Τo σοκ της εκτίναξης των κρουσμάτων και οι προβλέψεις των ειδικών για επέλαση της Όμικρον φέρνει την μεγάλη ανατροπή στα νέα μέτρα που όλα δείχνουν πως θα εφαρμοστούν άμεσα και όχι μετά τον νέο χρόνο.

Tο πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν ξεκάθαρος. «Η επιτροπή θα συνεδριάσει αύριο για τη χρονική μετάθεση, όχι για νέα μέτρα» σημείωσε ο Γιάννης Οικονόμου. Ο συναγερμός σε όλα τα επίπεδα έφερε την απόφαση για έκτακτη σύσκεψη των ειδικών και στο τραπέζι μπαίνουν τα νέα δεδομένα και ο φόβος πως αν τα μέτρα εφαρμοστούν μετά την 3η Ιανουαρίου θα έχει επιβαρυνθεί δραματικά η κατάσταση, όπως έγινε και την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων.

Το πιθανότερο πλέον είναι από την Πέμπτη να μπει σε εφαρμογή η πρώτη δέσμη μέτρων που θα περιλαμβάνει υποχρεωτική χρήση μάσκας ΚΝ95 ή FFP2 ή διπλής μάσκας στα σούπερ μάρκετ, στα ΜΜΜ και από τους εργαζόμενους στην εστίαση.

Παράλληλα, προβλέπεται τηλεργασία έως 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με κυλιόμενο ωράριο, το ωράριο λειτουργίας θα είναι ως τα μεσάνυχτα για διασκέδαση και εστίαση, χωρίς όρθιους, με μέγιστο τα έξι άτομα ανά τραπέζι και αποστάσεις, ενώ στους παραβάτες θα κλείνει η μουσική.

Οι επισκέψεις σε οίκους ευγηρίας και μονάδες χρονίως πασχόντων θα περιλαμβάνουν υποχρεωτικό αρνητικό τεστ PCR 48 ωρών, ενώ σε ισχύ μπαίνουν και αυστηρότεροι όροι επισκεπτηρίου στα νοσοκομεία και απαγόρευση εισόδου στους ιατρικούς επισκέπτες.

Οι ειδικοί εν αναμονή των επίσημων αποφάσεων έχουν ήδη κρούσει καμπανάκι και για τα σχολεία ζητώντας να κλείσουν για μεγαλύτερο διάστημα.

Παράλληλα αφού όπως φαίνεται εισακούστηκε η προειδοποίηση τους για επίσπευση των μέτρων ζητούν να μην μείνει μισή η προσπάθεια αλλά να εφαρμοστούν και επιπλέον μέτρα που θα είναι ανάχωμα στην πανδημία.

«Μέτρα θα έπρεπε ήδη να έχουν ληφθεί, όχι με την έννοια lockdown, αλλά υπό την έννοια της πλήρους ενημέρωσης του πληθυσμού για τη χρήση μάσκας, της τήρησης αποστάσεων, τη μείωση της πληρότητας στους χώρους που μπορεί να δημιουργηθεί συνωστισμός, με την ελπίδα να μπορέσουμε να καθυστερήσουμε την αύξηση των κρουσμάτων» σημείωσε η Αθηνά Λινού.

Από την άλλη στην κυβέρνηση τονίζουν πως η δυναμική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί παρακολουθείται στενά και η στρατηγική θα προσαρμόζεται ανάλογα, ενώ για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς που θα πραγματοποιηθεί με τους υπάρχοντες περιορισμούς ο υπουργός Υγείας έκανε έκκληση στους νεότερους που θα βγουν και θα διασκεδάσουν να αποφύγουν να συναντήσουν γονείς και παππούδες και ιδιαίτερα τους άνω των 60 ετών.

Πρόσφατα άρθρα