Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΟ καθηγητής Κων. Δεμέτζος εξηγεί για το εμβόλιο της Novavax - Σε...

Ο καθηγητής Κων. Δεμέτζος εξηγεί για το εμβόλιο της Novavax – Σε τί  διαφέρει από τα άλλα εμβόλια και πόσο μας προστατεύει;

Από

Ημερομηνία

Σε τί  διαφέρει από τα άλλα εμβόλια και πόσο μας προστατεύει από την Όμικρον;

Αυτός είναι ο τίτλος ενός εξαιρετικά ενδιαφέροντος άρθρου, που μας κοινοποίησε ο Λασιθιώτης Κωνσταντίνος Δεμέτζος, Καθηγητής Φαρμακευτικής Νανοτεχνολογίας, Διευθυντής του Εργαστηρίου της Φαρμακευτικής Τεχνολογίας, ΕΚΠΑ, Πρόεδρος της Επιστημονικής Ελληνικής Φαρμακευτικής Εταιρείας (ΕΦΕ), Τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών και αποδέκτης Βραβείου της Ακαδημίας Αθηνών 2018.

* Η πρωτεΐνη-ακίδα (spikeprotein), που χρησιμοποιείται για να εισβάλει στα ανθρώπινα κύτταρα, αποτελεί έναν δελεαστικό στόχο για πιθανά εμβόλια και θεραπείες, όπως και για το καινούργιο εμβόλιο της Novavax. Αυτό το εμβόλιο που αναπτύχθηκε με βάση την πρωτεΐνη-ακίδα ονομάζεται Nuvaxovid (NVX-CoV2373) και εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα να παράγει αντισώματα εναντίον της μόλυνσης από τον ιό SARS-CoV-2, αναφέρει ο καθηγητής.

* Η λογική του εμβολίου της Novavax είναι τελείως διαφορετική από τη λογική των μέχρι τώρα εμβολίων. Τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και Moderna, παρ’ ότι και αυτά χαρακτηρίζονται ως νανοτεχνολογικού τύπου εμβόλια, μεταφέρουν μέσα στα ανθρώπινα κύτταρα το mRNA του ιού, το οποίο μέσω των ριβοσωμάτων συνθέτει την πρωτεΐνη-ακίδα και στην συνέχεια δημιουργούνται τα εξουδετερωτικά αντισώματα εναντίον του ιού SARS-CoV-2. Τα εμβόλια των Astra-Zeneca και της Janssen-Cilag (Johnson & Johnson) ακολουθούν την κλασική οδό παραγωγής εμβολίων. Χρησιμοποιούν αδενο-ιούς χωρίς γενετικό υλικό και με βάση την τεχνολογία του ανα-συνδυασμένου γενετικού υλικού παράγουν την πρωτεΐνη-ακίδα, η οποία δημιουργεί τα εξουδετερωτικά αντισώματα.

* Η τεχνολογία των νανοσωματιδίων της Novavax με ανα-συνδυασμένη πρωτεΐνη-ακίδα αποτελεί μια καινοτομία στην ανάπτυξη νέων εμβολίων, αλλά και μελλοντικών θεραπευτικών προϊόντων εναντίον ιών αλλά και νόσων. Κατά την γνώμη μου η νέα αυτή νανοτεχνολογική προσέγγιση ανοίγει νέους δρόμους στην έρευνα τα αποτελέσματα της οποίας θα μας δώσουν σημαντικά όπλα στην μάχη εναντίον του ιού SARS-CoV-2, αλλά και μελλοντικά εναντίον άλλων σοβαρών νόσων, εξηγεί ο κ. Δεμέτζος.

* Πάντως και σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία (Βασιλική Μιχοπούλου) που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα, το εμβόλιο κατά της COVID-19 της Novavax Inc, δείχνει να είναι αποτελεσματικό στην πρόκληση ανοσολογικής απόκρισης έναντι όλων των παραλλαγών του κορονοϊού, συμπεριλαμβανομένης και της Όμικρον. Τον Μάρτιο του 2021 η εταιρεία ανακοίνωσε ποσοστό αποτελεσματικότητας 96% εναντίον του κορονοϊού, 86 % έναντι της παραλλαγής B.1.1.7 και 49% έναντι της παραλλαγής B.1.351.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

 

 

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Κάνε σε παρακαλώ την ερώτηση στον καθηγητή εάν υπάρχουν άλλα εμβόλια σε χρήση με την τεχνολογία novavax και εάν ναι ποια είναι; Οι αερολογίες marble δουλεύουν περισσότερο όπως γίνεται τα τελευταία δύο χρόνια

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Πρόσφατα άρθρα