Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΤο Ημερολόγιο 2022 της Μητροπόλεως είναι αφιερωμένο στον Οικουμενικό Πατριάρχη και σε...

Το Ημερολόγιο 2022 της Μητροπόλεως είναι αφιερωμένο στον Οικουμενικό Πατριάρχη και σε νέους Αγίους

Από

Ημερομηνία

Στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο είναι αφιερωμένο το φετινό Ημερολόγιο 2022 της Ι.Μ. Πέτρας και Χερρονήσου «επί τη συμπληρώσει τριάκοντα ετών από της αναρρήσεως Αυτού εις τον Πάνσεπτον Οικουμενικόν Θρόνον» καθώς και σε νέους Αγίους, «τους αρτιφαείς Αγίους τους διαλάμψαντας εν τω εικοστώ αιώνι και αναγραφέντας εις τας αγιολογικάς δέλτους της Μητρός Εκκλησίας κατά την ευκλεή Πατριαρχίαν Αυτού».

* Στον πρόλογο του Ημερολογίου ο σεβασμιότατος γράφει: «Δεν έχουμε μόνο τους μεγάλους Αγίους που στολίζουν την εκκλησιά. Είναι πολλοί περισσότεροι εκείνοι οι άσημοι, “οι εν κρυπτώ αρετάς εργαζόμενοι”, οι άγνωστοι στους πολλούς, αλλά γνωστοί του Θεού…».

«Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αφουγκραζόμενο το αίσθημα του πιστού λαού του Θεού, κατά τάξιν και όταν εφίσταται ο καιρός, προχωρεί στις απαραίτητες κανονικές διαδικασίες ώστε και τυπικά να αναγραφούν επισήμως τα ονόματά τους στις δέλτους των Αγίων και να εορτάζονται επ’ Εκκλησίας με τις προσήκουσες τιμές. Ειδικότερα, με πρωτοβουλία της Α.Θ.Π. του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, η Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία κατά την τελευταία δεκαετία (2012-2021), έχει προχωρήσει στην αναγνώριση της αγιότητας προσώπων των οποίων η μνήμη παραμένει ζωντανή στη συνείδηση του κόσμου μέσω των θαυμάτων και των διδαχών τους, αλλά κυρίως λόγω της αυθεντικής μαρτυρίας που έδωσαν κατά την επίγεια πολιτεία τους. Τούς συνοπτικούς βίους τους θα παρουσιάσουμε στη συνέχεια, με την ευχή να αποτελέσουν το εφαλτήριο για ενδελεχέστερη έρευνα και περαιτέρω εμβάθυνση εκ μέρους των αναγνωστών», εξηγεί ο Σεβασμιότατος.

Οι Όσιοι: Νικηφόρος ο λεπρός, Εφραίμ ο Κατουνακιώτης, Αμφιλόχιος ο εν Πάτμω , Ιερώνυμος ο Σιμωνοπετρίτης, Σωφρόνιος o εν Έσσεξ, Παΐσιος ο Αγιορείτης, Καλλίνικος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας, Ιωσήφ ο Ησυχαστής και Σπηλαιώτης, Δανιήλ ο Κατουνακιώτης, Ιάκωβος ο εν Ευβοία, Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης,  η Οσία Σοφία η εν Κλεισούρα και οι βίοι τους περιέχονται στο ημερολόγιο.

¡ Το ημερολόγιο επίσης περιλαμβάνει τους σταθμούς στην ιστορία της εκκλησίας της Κρήτης, το Κρητικό Πανάγιο, τον Επισκοπικό Κατάλογο, καθώς και τις περιόδους και ημέρες νηστείας, τη Διοίκηση της Μητροπόλεως, τις ενορίες και τους εφημέριους των ναών, τις Μονές, την Πνευματική και την Φιλανθρωπική διακονία καθώς και την Αγιολογία (Τοπικές Εορτές, Εικόνες Περίπυστοι και Ιστορικά Μνημεία). Στις σελίδες των πρακτικών οδηγιών διαβάζουμε οδηγίες για την τέλεση του μυστηρίου του γάμου, του βαπτίσματος και των μνημόσυνων. Το Ημερολόγιο περιλαμβάνει ακόμα τους «Χαιρετισμούς εις την Υπεραγίαν Θεοτόκον».

¡ Το Ημερολόγιο επιμελήθηκε ο πρωτοσύγκελος Αρχιμανδρίτης Τίτος Ταμπακάκης και τη συγγραφή κείμενων ο Αρχιμανδρίτης Ευγένιος Καρακωνσταντάκης.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

 

 

Πρόσφατα άρθρα