Αρχική_Τοπικά νέαΠεζοπορία του Ορειβατικού Αγ. Νικολάου στα «μικρά Μετέωρα του Λασιθίου» - Κοπή...

Πεζοπορία του Ορειβατικού Αγ. Νικολάου στα «μικρά Μετέωρα του Λασιθίου» – Κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας (βίντεο)

Από

Ημερομηνία

Με πολύ κρύο, λόγω των δυνατών βοριάδων, πραγματοποιήθηκε  η πεζοπορία της 16ης Ιανουαρίου του Ορειβατικού Συλλόγου Αγίου Νικολάου (https://orsian.blogspot.com) στην περιοχή της Καλαμαύκας.

Βίντεο: Γιάννης Πάγκαλος (Photo Pagalos)

Καλαμαύκα, «τα μικρά Μετέωρα του Λασιθίου»

Το γραφικό χωριό της Καλαμαύκας, από τα πιο ακμαία και ιστορικά χωριά της Ιεράπετρας, είναι χτισμένο σε υψόμετρο 500 μ. στην τοποθεσία που πιθανολογείται ότι βρίσκονταν η αρχαία, Μινωική πόλη Λάρισα. Η περιοχή ονομάζεται και «μικρά Μετέωρα του Λασιθίου», καθώς πελώρια βράχια και τεράστιοι ογκόλιθοι ξεπετάγονται επιβλητικά ανάμεσα από την πλούσια βλάστηση.

Ο Κάστελος με τα 248 σκαλοπάτια

Το πιο χαρακτηριστικό σημείο του χωριού είναι ο «Κάστελος», ένας εντυπωσιακός βραχώδης όγκος, που παλιότερα ήταν το φυσικό φρούριο του οικισμού. Τα πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα -ανάμεσα τους και ένα χάλκινο ειδώλιο του Ασκληπιού, που πλέον βρίσκεται σε μουσείο της Οξφόρδης-, επιβεβαιώνουν ότι ο επιβλητικός βράχος ήταν η ακρόπολη της αρχαίας πόλης. Σήμερα στην κορυφή, μέσα σε σπήλαιο, βρίσκεται το εκκλησάκι του Τιμίου Σταυρού, που μπορείς να επισκεφθείς ανεβαίνοντας 248 σκαλοπάτια.

Οι πηγές στο Κεφαλοβρύσι

Από την περιοχή Κεφαλοβρύσι, με τις όμορφα διαμορφωμένες πηγές και τα θεόρατα πλατάνια ξεκινάει ο Καλαμαυκιανός ποταμός, που διασχίζει τμήμα του οικισμού, προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα σε όσους θελήσουν να δροσιστούν επισκεπτόμενοι τις παραδοσιακές, παραποτάμιες ταβέρνες.

Από την Πρίνα ακολουθώντας το Ε4

Παρά το κρύο στις 9 περίπου η ώρα, στην αφετηρία της διαδρομής μας, λίγο μετά την Πρίνα είχε μαζευτεί μια μεγάλη και κεφάτη παρέα: 47 πεζοπόροι από διάφορα σημεία του Νομού, ανάμεσα στους οποίους και πέντε παιδιά, καθώς και κάποια χαριτωμένα σκυλάκια.

Η πίτα του Συλλόγου και οι ευχές για πολλές και καλές πεζοπορίες

Κατηφορίζουμε ξανά ως το Κεφαλοβρύσι, όπου παρουσία σύσσωμου του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου και μετά από μια σύντομη ομιλία, του προέδρου Λεωνίδα Κλώντζα, με ευχές για υγεία και καλές πεζοπορίες για όλους, κόψαμε την βασιλόπιτα του 2022. Ο πρόεδρος ευχήθηκε να περάσει γρήγορα η πανδημία ώστε να επανέλθουμε σε φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής και εξέφρασε την ικανοποίησή του που, παρά τις δυσκολίες των τελευταίων μηνών, τα νέα μέλη του Σύλλογοι έχουν αυξηθεί.

Πρόσφατα άρθρα