Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΟι Λασιθιώτες χρειάζεται να περιμένουν ως και τρία χρόνια για να πάρουν...

Οι Λασιθιώτες χρειάζεται να περιμένουν ως και τρία χρόνια για να πάρουν τη σύνταξή τους

Από

Ημερομηνία

Την άμεση λειτουργία του Τμήματος Απονομής Συντάξεων Λασιθίου ζητούν με επιστολή που απέστειλαν στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου Μανόλης Πεπόνης, οι Σύλλογοι Συνταξιούχων ΙΚΑ, Δημοσίου και ΟΑΕΕ Λασιθίου και ο Σύνδεσμος Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Λασιθίου.

Υπενθυμίζεται ότι το αυτόνομο γραφείο απονομής συντάξεων Νομού Λασιθίου έχει νομοθετηθεί και συσταθεί από το 2014, χωρίς από τότε να έχει τεθεί σε λειτουργία, με την αρμοδιότητα της απονομής συντάξεων για το Ν. Λασιθίου να ανήκει στο γραφείο απονομής συντάξεων Ηρακλείου, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες συνταξιούχοι της περιοχής να ταλαιπωρούνται.

Όπως περιγράφει στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο πρόεδρος των Συνταξιούχων ΙΚΑ Λασιθίου Γ. Πάγκαλος, πριν από τρία περίπου χρόνια φάκελος συνταξιούχου από τον Άγιο Νικόλαο έφτασε να βρεθεί στη μακρινή Δράμα (!), εξαιτίας απουσίας τμήματος απονομής σύνταξης στην περιοχή μας και υποστελέχωσης του αντίστοιχου στο Ηράκλειο, που είχε σαν αποτέλεσμα οι φάκελοι να διαβιβάζονται σε άλλα γραφεία, σε όλη τη χώρα, για να βοηθήσουν στην διεκπεραίωσή τους.

Ξεπερνά τα τρία χρόνια ο μέσος όρος αναμονής στο Λασίθι

Όπως αναφέρεται και στην επιστολή, η απονομή συντάξεων είναι ένα «θέμα ζωής», που αποτελεί ένα «αγκάθι» συνολικά για τη χώρα μας με τον μέσο όρο για την απονομή συντάξεων να ξεπερνά τα δύο χρόνια καθιστώντας δύσκολη την επιβίωση των απομάχων της εργασίας.

Στο Λασίθι αυτή η αναμονή ξεπερνά, όπως αναφέρουν, ακόμη και τα τρία χρόνια, πλησιάζοντας για τις περιπτώσεις της επικουρικής ακόμη και τα πέντε!

Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου ο χρόνος αναμονής να μειωθεί, σημειώνεται στην επιστολή πως το Τμήμα Απονομής στο Νομού Λασιθίου είναι επιτακτικό και εφικτό να δραστηριοποιηθεί, ειδικά μετά το νέο οργανόγραμμα των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ. «Οι απόμαχοι της εργασίας» τονίζεται στο κείμενο προς τον υπουργό «δεν έχουν πια την υπομονή και τις δυνατότητες να περιμένουν τόσο μεγάλοι διάστημα για να λάβουν έστω και την πενιχρή σύνταξη που δικαιούνται, είναι θέμα επιβίωσης και κοινωνικού πολιτισμού να έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν αξιοπρεπώς σαν άνθρωποι που εργάστηκαν σκληρά μια ολόκληρη ζωή, αντί να καταντούν επαίτες τρία και τέσσερα χρόνια μέχρι να λάβουν την τελική σύνταξη».

«Παλεύουμε πάνω από μια 20ετία για αυτό το θέμα»

«Παλεύουμε πάνω από μια 20ετία για αυτό το θέμα και παρότι πριν 8 χρόνια, το 2014, επιτέλους ιδρύθηκε το Τμήμα για το Λασίθι, αυτό ποτέ δεν ενεργοποιήθηκε, τώρα με την αναδιοργάνωση του ΕΦΚΑ είναι ευκαιρία αυτό επιτέλους να γίνει, τέσσερα άτομα θα χρειαστούν για να το στελεχώσουν», σημειώνει μιλώντας στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου Μανόλης Πεπόνης.

ΝΙΚΟΣ ΣΓΟΥΡΟΣ

Πρόσφατα άρθρα