Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΟι μάσκες ΚΝ95 - Η σωστή χρήση τους και η επαναχρησιμοποίησή τους

Οι μάσκες ΚΝ95 – Η σωστή χρήση τους και η επαναχρησιμοποίησή τους

Από

Ημερομηνία

Από την ημέρα εμφάνισης του κορονοϊού πολλά έχουν αλλάξει στη ζωή μας όσον αφορά την καθημερινότητά μας. Πολλά έχουν αλλάξει και σ’ αυτά που οι ειδικοί επιστήμονες, κατά καιρούς, μας συμβουλεύουν να εφαρμόζουμε για να προστατευτούμε από τον covid-19. Πρόσφατα μας επέβαλαν, καλώς, να χρησιμοποιούμε τις μάσκες ΚΝ95 οι οποίες προσφέρουν την καλύτερη δυνατή προστασία.

* Οι έρευνες ειδικών έχουν δείξει πως οι μάσκες ΚΝ95 έχουν πλεονεκτήματα έναντι των χειρουργικών και υφασμάτινων μασκών προστασίας. Ειδικότερα οι υφασμάτινες μάσκες έχουν μεγάλους πόρους που επιτρέπουν την εισπνοή σταγονιδίων μέσα στα οποία περιέχεται ο κορονοϊός.

* Αντιθέτως οι μάσκες KN95 έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να επιτυγχάνουν καλή εφαρμογή στο πρόσωπο και επαρκές φιλτράρισμα των αιωρούμενων σωματιδίων. Ακόμη έχουν ένα πιο πυκνό δίκτυο ινών από τις χειρουργικές ή τις υφασμάτινες. Επίσης, οι ΚΝ95 δεν επιτρέπουν να υπάρχουν κενά γύρω από τη μύτη, τα μάγουλα καθώς και το σαγόνι.

* Το ερώτημα είναι… μπορούμε να επαναχρησιμοποιήσουμε μάσκες KN95;

Κανονικά οι μάσκες ΚΝ95 είναι μιας χρήσης, κάτι το οποίο ελάχιστοι εφαρμόζουμε. Τι είναι το σωστό και μπορούμε να κάνουμε; Έπειτα από τη χρήση της KN95, βγάζουμε τη μάσκα και την τοποθετούμε μέσα σε μια χάρτινη -και όχι σε πλαστική- σακούλα – ώστε να «αναπνέει». Αφήνουμε τη μάσκα μέσα στη σακούλα, σε θερμοκρασία δωματίου, για διάστημα 3-4 ημερών, που θεωρείται αρκετό για να έχουν πεθάνει όλοι οι ιοί που βρίσκονταν σε αυτήν. Την 4η ή- 5η ημέρα μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε ξανά.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Πρόσφατα άρθρα