Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΔραματική έλλειψη προσωπικού στον τουριστικό τομέα

Δραματική έλλειψη προσωπικού στον τουριστικό τομέα

Από

Ημερομηνία

Aλλαγή κλίματος καταγράφεται τις δύο τελευταίες εβδομάδες σε ό,τι αφορά τις κρατήσεις τουριστών για την ερχόμενη τουριστική περίοδο. Αυτό δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ και το δημοσιογράφο Νίκο Τραντά ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων  Γιώργος Πελεκανάκης. «Μετά την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, οι κρατήσεις έχουν ξεκινήσει πάλι, πολύ δυνατά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πελεκανάκης.

Στην ερώτηση, αν είμαστε έτοιμη ως χώρα να διαχειριστούμε ένα ενδεχόμενο, νέο ρεκόρ σε αφίξεις τουριστών την ερχόμενη περίοδο, ο κ. Πελεκανάκης είπε ότι το πρώτο και κύριο πρόβλημα που διαβλέπει, θα είναι η έλλειψη προσωπικού για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις…

Αναζητώντας τους λόγους για τους οποίους, το πρόβλημα αυτό, φαίνεται να προκύπτει με οξύτητα την τελευταία διετία, χωρίς προοπτική εκτόνωσης, ο κ. Πελεκανάκης σημείωσε ότι υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που οδήγησαν στην εκδήλωση του φαινομένου. Κατ’ αρχήν έχουν κατασκευαστεί πολλά νέα ξενοδοχεία, όχι μόνο στις γνωστές και δημοφιλείς τουριστικές ζώνες αλλά με ευρεία διασπορά στον ελληνικό χώρο, με αποτέλεσμα ο κόσμος που μετακινείτο εποχικά αναζητώντας εργασία π.χ. στην Κρήτη, σήμερα μπορεί πλέον να βρει εργασία σε ξενοδοχείο στον τόπο του ή πλησίον του τόπου κατοικίας του.

Επίσης μεγάλος αριθμός εστιατορίων και μπαρ άνοιξαν και έξω αλλά ιδίως μέσα σε ξενοδοχεία, ως μια τάση που εκδηλώθηκε τα τελευταία χρόνια και αυτά απορροφούν πολύ δυναμικό, ιδίως σε μαγείρους, σερβιτόρους κλπ.

Επιπλέον, ένας μεγάλος αριθμός καμαριέρων και βοηθητικού προσωπικού ορόφων κλπ. με την αβεβαιότητα της λειτουργίας ή την υπολειτουργία πολλών ξενοδοχείων την τελευταία διετία, αναζήτησαν και εργάζονται πλέον σε άλλες επιχειρήσεις, όπως σουπερμάρκετ κ.α., που την περίοδο της πανδημίας πολλαπλασίασαν το προσωπικό τους. Το προσωπικό αυτό δεν θα επιστρέψει στην εποχική απασχόληση…», είπε ο κ. Πελεκανάκης, τονίζοντας ότι «είναι τεράστιο το πρόβλημα για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις».

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

 

Πρόσφατα άρθρα