ΑρχικήΣητείαΡεπορτάζ«Η Προίκα του Μωρού»: μια κοινωνική δράση για οικογένειες με χαμηλό εισόδημα

«Η Προίκα του Μωρού»: μια κοινωνική δράση για οικογένειες με χαμηλό εισόδημα

Από

Ημερομηνία

Στο χώρο που λειτουργεί  το Κέντρο Κοινότητας Σητείας, στην οδό Γαβριήλ Αρκαδίου και Καζαντζάκη στην Σητεία υποβάλλονται οι αιτήσεις για την κοινωνική δράση της Περιφέρειας Κρήτης «Η Προίκα του Μωρού» και την περιοχή του Δήμου Σητείας

Η υπερτοπικού χαρακτήρα κοινωνική δράση  χρηματοδοτείται από τον τακτικό προϋπολογισμό της Περιφέρειας και αφορά όλη την Κρήτη. Στην «Προίκα του μωρού» συμμετέχει και συνεργάζεται και ο Δήμος Σητείας.

Η υπεύθυνη για την υλοποίησή της στο Δήμο Σητείας, Κοινωνική Λειτουργός κ. Μαρίνα Ζάχου τόνισε ότι «η δράση απευθύνεται σε γυναίκες, κατοίκους της περιοχής, που είναι ωφελούμενες του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (πρώην ΚΕΑ), οι οποίες έχουν ενεργή αίτηση κατά την προβλεπόμενη ημερομηνία του τοκετού.

Ωφελούμενες είναι γυναίκες που θα γεννήσουν  το 2022 σε δημόσιο νοσοκομείο. Στο πλαίσιο της δράσης παρέχεται  το πακέτο της Προίκας του Μωρού, δηλαδή δωρεάν καθορισμένα, βασικά είδη φροντίδας και υγιεινής για τις ανάγκες των βρεφών και συγκεκριμένα: ένα λίκνο, σετ σεντόνια λίκνου, κουβέρτα αγκαλιάς, σελτεδάκια, φορμάκια, εσώρουχα ολόσωμα, πάνες, λαβέτες, μπουρνουζοπετσέτες, σετ περιποίησης κι ένα παιχνίδι ύπνου. Η Προίκα του Μωρού παραδίδεται στην ωφελούμενη ένα μήνα πριν από την ημερομηνία αναγραφής (υπολογιζόμενη ημερομηνία από ιατρό) του τοκετού».

Η διανομή των βρεφικών ειδών θα πραγματοποιηθεί κατόπιν συνεργασίας της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κρήτης με τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων του νησιού.

Η δράση αποσκοπεί στην άμβλυνση της υλικής αποστέρησης και τον περιορισμό του κινδύνου φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού των οικογενειών και των παιδιών που βρίσκονται σε κατάσταση ένδειας. Επίσης  πρόκειται να  συμβάλει στην  ενίσχυση της κοινωνικής ενσωμάτωσης και στη δημιουργία ενός υποστηρικτικού περιβάλλοντος για τις οικογένειες, που θα διασφαλίζει την υγιεινή διαβίωση και την πλήρη ανάπτυξη των παιδιών τους.

Τα δικαιολογητικά

Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά είναι:

– Ενεργή αίτηση στο ΚΕΑ κατά την προβλεπόμενη ημερομηνία του τοκετού

– Φωτοτυπία της Αστυνομικής Ταυτότητας ή του Διαβατηρίου

– Πιστοποιητικό κατοικίας (μπορεί να πιστοποιηθεί από λογαριασμό κοινής ωφελείας, νερό, ΔΕΗ κλπ.) ή μισθωτήριο κατοικίας

– Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης

– Βεβαίωση από ιατρό γυναικολόγο δημόσιου νοσοκομείου για την προβλεπόμενη ημερομηνία του τοκετού.

Βασικά είδη για το μωρό

«Μπορούν όποιες κυρίες ενδιαφέρονται να παραλαμβάνουν και να υποβάλουν την αίτηση. Μπορεί να υποβληθεί και  στους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης ώστε να έχει και η Περιφέρεια μία εικόνα και να μπορεί να προμηθευτεί τα απαιτούμενα προϊόντα. Αφορά γυναίκες οι οποίες θα γεννήσουν εντός του 2022, μέχρι τέλος του έτους.

Στόχος της Περιφέρειας είναι να βοηθήσει γυναίκες που λαμβάνουν το συγκεκριμένο επίδομα, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Συνήθως είναι άτομα, οικογένειες που έχουν χαμηλό εισόδημα, είτε άνεργες, είτε περιστασιακά εργαζόμενες. Σκοπός λοιπόν να βοηθηθεί  η οικογένεια, να προμηθευτεί κάποια βασικά είδη για το πρώτο χρονικό διάστημα μετά την γέννηση του μωρού», κατέληξε η κ. Ζάχου.

Για επιπλέον ενημέρωση και πληροφορίες οι ενδιαφερόμενες μπορούν να επικοινωνούν στο τηλ. 2843028013.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

 

Πρόσφατα άρθρα