Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΥψηλή αρτηριακή πίεση - (υπέρταση)

Υψηλή αρτηριακή πίεση – (υπέρταση)

Από

Ημερομηνία

Του Τάσου Αναστασάκη, Παιδιάτρου

Υψηλή Αρτηριακή Πίεση – υπέρταση στα παιδιά δεν είναι κάτι συνηθισμένο. Κατά τη διάρκεια της εφηβείας όμως μπορεί να αναπτυχθεί, ειδικά σε εφήβους με γονείς υπερτασικούς. Όσο πιο γρήγορα διαγνωσθεί τόσο καλύτερα. Οι απώτερες επιπτώσεις της υπέρτασης στην υγεία, είναι καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια καθώς και προβλήματα από τα νεφρά.

Ο παιδίατρος μετράει πάντα την πίεση στους εφήβους. Το πρώτο νούμερο στο πιεσόμετρο αναφέρεται στην πίεση που εμφανίζεται όταν η καρδιά συστέλλεται και προωθεί αίμα στο σώμα (συστολική πίεση) και το δεύτερο όταν ηρεμεί μεταξύ των δύο παλμών (διαστολική πίεση). Στα παιδιά και τους εφήβους η πίεση αξιολογείται ανάλογα με την ηλικία και το ύψος και απαιτείται ειδική περιχειρίδα για την μέτρησή της.

Η θεραπεία για μείωση της παθολογικής πίεσης ελαττώνει τον κίνδυνο των επιδράσεων της υπέρτασης στο καρδιοαγγειακό σύστημα.

Πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη υπέρτασης, όπως stress, διατροφή, άσκηση, παχυσαρκία και γενετικοί παράγοντες. Επίσης διάφορα νοσήματα προκαλούν υπέρταση, όπως παθήσεις νεφρών, αγγείων, ενδοκρινικού συστήματος και όγκοι. Σε αυτή την περίπτωση ομιλούμε για δευτερογενή υπέρταση.

Συμπτώματα συνήθως απουσιάζουν. Η υπέρταση είναι μια σιωπηλή νόσος συνήθως ανακαλύπτεται σε εξετάσεις ρουτίνας με την μέτρησή της. Σπάνιο να προκαλέσει συμπτώματα όταν είναι πολύ υψηλή.

Η υπέρταση χρειάζεται αντιμετώπιση. Το πρώτο που χρειάζεται είναι αλλαγή τρόπου ζωής. Μείωση του σωματικού βάρους εάν υπάρχει παχυσαρκία, με περισσότερη κίνηση, υγιεινή διατροφή. Αντιμετώπιση του stress.

Το μαγειρικό αλάτι είναι ένας σπουδαίος παράγων στην αντιμετώπιση της υπέρτασης.

Οι τροφές περιέχουν αλάτι. Εμείς όμως έχουμε συνηθίσει τη γεύση μας στην προσθήκη αλατιού. Το αλάτι (Nacl) ρυθμίζει τον όγκο του νερού που κυκλοφορεί στα αιμοφόρα αγγεία μέσω της πρόσληψης και αποβολής του από τα νεφρά. Υψηλές ποσότητες  άλατος στην τροφή προκαλούν αύξηση του όγκου υγρών που κυκλοφορούν γιατί ο οργανισμός προσπαθεί να μειώσει την ποσότητα του άλατος που κυκλοφορεί, διψάει, πίνει νερό, μετά προσπαθεί να το αποβάλει μέσω των νεφρών. Αποτέλεσμα η καρδιά προσπαθεί να παράγει περισσότερο έργο. Η συνεχής πίεση στα αγγεία τα κάνει να χάνουν την ελαστικότητά τους. Τα πρώτα αποτελέσματα παρατηρούνται στα αγγεία του βυθού του οφθαλμού και στα αγγεία των νεφρών. Μειώνοντας την κατανάλωση άλατος σε όλη την οικογένεια θα ωφεληθούν όλοι. Η πίεση στα αγγεία όλων και του υπερτασικού θα μειωθεί, η καρδιά και τα νεφρά θα δουλεύουν πιο ήρεμα.

Προσοχή στα snacks, όλες τις έτοιμες τροφές, τα fast foods να περιέχουν όσο το δυνατόν λιγότερο αλάτι.

Εάν η υγιεινοδιαιτητική αγωγή δεν έχει αποτέλεσμα, ο παιδίατρος θα αναλάβει δράση με σύσταση φαρμακευτικής αγωγής.

   Ενημέρωσε τον παιδίατρο του παιδιού σου.

Επί υπερτασικής κρίσης: έντονος πονοκέφαλος ή ασυνήθιστη ανησυχία, ζάλη, διαταραχές στην όραση ή παρουσία αίματος στα ούρα.

 

Πρόσφατα άρθρα