Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΟ σχεδιασμός έργων στη λιμενική ζώνη Αγ. Νικολάου - Ζητήθηκε η χρηματοδότηση...

Ο σχεδιασμός έργων στη λιμενική ζώνη Αγ. Νικολάου – Ζητήθηκε η χρηματοδότηση των απαραίτητων μελετών

Από

Ημερομηνία

O Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός συναντήθηκε με τον  Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, παρουσία και του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Μανόλη Κουτουλάκη.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Νίκου Τραντά στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο κ. Ζερβός ενημέρωσε ότι οι υποβληθείσες από το Δήμο προτάσεις αναφορικά με τις πρόσθετες υποδομές αναβάθμισης του λιμανιού,  εξελίσσονται σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Εταιρεία των ΟΤΑ (ΔΕΠΑΝ).

Ζήτησε από τον υπουργό τη χρηματοδότηση των απαραίτητων μελετών (master plan) του λιμένα Αγίου Νικολάου, που θα συμπεριλαμβάνει ολόκληρη σχεδόν τη χερσαία ζώνη λιμένος, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την υλοποίηση έργων υποδομής στο λιμάνι, προστασίας  και ανάπλασης στην εσωτερική και εξωτερική πλευρά της Κιτροπλατείας, του παραλιακού δρόμου κά. Γι’ αυτό πιθανότατα θα απαιτηθεί η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης Δήμου- Δ. Λιμενικού Ταμείου- Αναπτυξιακής.

Τον επόμενο Αύγουστο ή Σεπτέμβριο, όπως ανέφερε ο κ. Ζερβός, ο Δήμος θα παραλάβει από το μελετητή που έχει αναλάβει, την επικαιροποιημένη μελέτη για τον Επιβατικό Σταθμό κλπ. του Λιμένα Αγίου Νικολάου, που εκπονείται με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Κρήτης. Το παραδοτέο από τον μελετητή θα είναι ολοκληρωμένος φάκελος, ώριμος για δημοπράτηση, εξήγησε ο δήμαρχος.

Υπάρχει επίσης εγκεκριμένη μελέτη προμήθειας και εγκατάστασης φωτιστικών κρουαζιέρας, στο λιμάνι, την οποία διαχειρίζεται για λογαριασμό του Δήμου η αναπτυξιακή ΔΕΠΑΝ. Επίσης είναι σε εξέλιξη προς υλοποίηση σειρά μελετών, όπως η Μελέτη βελτίωσης προσβάσεων ΑμΕΑ και εξυπηρέτησης επιβατών κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι, που χειρίζεται το Δ. Λιμενικό Ταμείο. Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός και είναι σε φάση υλοποίησης η προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού ασφαλείας του Λιμένα Αγίου Νικολάου. Θα προχωρήσει η προκήρυξη προμήθειας οικίσκου για αποθήκευση υλικών, για την οποία υπάρχει χρηματοδότηση. Προμήθεια εξοπλισμού ασφαλείας για ολοκλήρωσης της έγκρισης του ΣΑΛΕ, που θα προωθήσει η ΔΕΠΑΝ. Ο Δήμος είχε υποβάλει στο υπουργείο τεχνικά δελτία για την Πύλη Σέγκεν και τη «Δημιουργία υποδομών για την άμεση αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών» στο Λιμένα Αγίου Νικολάου.

Ο κ. Πλακιωτάκης απάντησε ότι σχετικά με τις Πύλες Σέγκεν προωθείται συνολική αντιμετώπιση του ζητήματος. Έχουν προεπιλεγεί σε πρώτη φάση 35 περίπου λιμάνια (στα οποία συμπεριλαμβάνεται και του Αγίου Νικολάου), για τα οποία έχει βρεθεί χρηματοδότηση.

Οι υποδομές για την άμεση αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών στο λιμάνι, προϋπολογισμού 235.000, ευρώ αφορούν τη Γ. Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, που είχε ζητήσει τα έργα αυτά μέσω του Υπουργείου Ναυτιλίας. Θα εξεταστεί η προοπτική υλοποίησής τους μέσω του σχετικού τομεακού προγράμματος.

Πρόσφατα άρθρα