Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΠαράπονα των περιπτερούχων Αγ. Νικολάου ότι δεν θα είναι βιώσιμοι

Παράπονα των περιπτερούχων Αγ. Νικολάου ότι δεν θα είναι βιώσιμοι

Από

Ημερομηνία

Την έντονη ανησυχία τους για την τύχη της επαγγελματικής δραστηριότητάς τους στα όρια του Δήμου Αγίου Νικολάου, μετέφεραν οι εκπρόσωποι των περιπτερούχων στον Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου Γιάννη Γουλιδάκη, με τον οποίο συναντήθηκαν στο γραφείο του, στην Αντιπεριφέρεια. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν ο Δημ.  Παπαδάκης εκπρόσωπος του συνδικάτου του κλάδου στην Κρήτη και αντίστοιχα, του σωματείου περιπτερούχων Κρήτης στον Αγιο Νικόλαο, ο οποίος ενημέρωσε τον αντιπεριφερειάρχη για το αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο, που επιχειρεί ο Δήμος Αγίου Νικολάου να επιβάλει στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα, περιορίζοντας δραματικά τον υπαίθριο χώρο που καταλαμβάνουν, για την τοποθέτηση των ειδών που πωλούν.

Υπενθυμίζομε ότι ο Δήμος Αγίου Νικολάου έχει δώσει προθεσμία στους περιπτερούχους να καταθέσουν στο Δήμο μέχρι 15 Μαρτίου τις προτάσεις τους, αποτυπώνοντας τους χώρους που θα ζητήσουν προς μίσθωση, συμμορφούμενοι με την ισχύουσα Κανονιστική Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Οι περιπτερούχοι τόνισαν ότι υφίστανται «διωγμό» από τη δημοτική αρχή και ότι, εάν, τελικά, επιμείνει ο Δήμος στην εφαρμογή του συγκεκριμένου κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας τους, αυτό θα ισοδυναμεί το κλείσιμό τους αφού έτσι καθίστανται μη βιώσιμες ως επιχειρήσεις. Το μικρό ποσοστό κέρδους από τα πωλούμενα είδη σε συνδυασμό με τα τεράστια λειτουργικά έξοδα, καθιστά μη βιώσιμο το περίπτερο, που αναγκαστικά θα υποχρεωθεί να μειώσει τα πωλούμενα είδη εφόσον του παραχωρηθούν σε μόλις 12 τ.μ. (συμπεριλαμβανομένου του κουβουκλίου 2 τ.μ.), τόνισαν οι περιπτερούχοι, καταγγέλλοντας για διακριτική εις βάρος τους μεταχείριση σε σύγκριση με την αντιμετώπιση των περιπτέρων σε πλήθος άλλων δήμων, ακόμη και του Δήμου Αθηναίων.

Το περίπτερο αποτελεί στοιχείο συνδεδεμένο με το «ελληνικό χρώμα» και παράδοση, τόνισαν, χαρακτηρίζοντας το ως «φάρο» μιας πόλης, που παραμένει σε λειτουργία 12 -24 ώρες το 24ωρο, παρέχοντας εκτός από προϊόντα καθημερινής ανάγκης και κάθε είδους πληροφορία σε επισκέπτες, ενώ ως επιχειρήσεις διατηρούν και πολλές θέσεις εργασίας.

Για το πλήθος των ειδών που πωλούν έχουν άδειες με ειδικούς ΚΑΔ από την Εφορία, είπαν οι περιπτερούχοι. Για δε τις επιπλέον υπηρεσίες, παιδικά παιχνίδια κλπ., αυτές αποτελούν αυτοτελείς και ξεχωριστές λειτουργίες, με ειδικές άδειες και χωριστή παραχώρηση χώρου, ανεξάρτητες από εκείνους των περιπτέρων.

Μετά το τέλος της συνάντησης, που διεξήχθη σε έντονα φορτισμένο ψυχολογικά κλίμα, λόγω της πίεσης, που όπως είπαν δέχονται από το Δήμο, ο αντιπεριφερειάρχης δήλωσε στην ΑΝΑΤΟΛΗ:

«Είχαμε με τους περιπτερούχους μια συζήτηση έντονη, θα έλεγα, σε ό,τι αφορά τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με τις διάφορες κανονιστικές διατάξεις που διέπουν το επάγγελμα των. Ως φοροτεχνικός, θα έλεγα ότι και ο κλάδος των συμπαθέστατων, κατά τα άλλα, περιπτερούχων όλης της χώρας, δέχεται πλήγματα σε ό,τι αφορά την επιχειρηματικότητα και διαχείριση της επαγγελματικής δραστηριότητάς του, τόσο από φορολογικής άποψης όσο και λόγω δυσκολιών από τη γενικότερη στενή οικονομική κατάσταση, που αντιμετωπίζουν. Θεωρώ ότι πάντα στο μυαλό ημών των αιρετών θα πρέπει να υπάρχει η προσπάθεια να συνεχίσει να λειτουργεί αυτός ο κλάδος, που εξυπηρετεί το κοινωνικό σύνολο και σε περιόδους αργιών αλλά και μέχρι πολύ αργά, προσφέροντας υπηρεσία σε ώρες που όλα τα άλλα καταστήματα είναι κλειστά. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να καταστρατηγούνται όροι και διατάξεις, αλλά πιστεύω πάντα ότι μέσα από ένα καλό διάλογο και καλή πρόθεση, αφήνομε περιθώριο για να μην κλείσει άλλο ένα κομμάτι της επιχειρηματικότητας. Αν και δεν έχομε συγκεκριμένες αρμοδιότητες για τα περίπτερα, δεν μπορούμε να μην υποστηρίζομε και να πιέζουμε συνολικά την πολιτεία να βρίσκει «διαδρόμους» να διατηρούνται επιχειρηματικές δραστηριότητες ανοιχτές. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούμενοι, μπορούμε να συνδράμουμε απευθυνόμενοι στα υψηλότερα κλιμάκια της πολιτείας, να συνεχίσουν τα περίπτερα να λειτουργούν μιας και είναι συνυφασμένα μετά από τόσες δεκαετίες παρουσίας τους, με τον τουρισμό και την νέα ελληνική κουλτούρα, σε όλα τα μέρη της Ελλάδας», κατέληξε.

Όπως δήλωσε ο κ. Παπαδάκης, συνάντηση θα επιδιώξουν να έχουν και με τον Περιφερειάρχη Κρήτης.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

Πρόσφατα άρθρα