Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Koukourakis Line
Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΠιο ακριβό και το ρεύμα και το καλάθι των νοικοκυριών-Οι αυξήσεις πλήττουν...

Πιο ακριβό και το ρεύμα και το καλάθι των νοικοκυριών-Οι αυξήσεις πλήττουν καταναλωτές και επιχειρήσεις

Από

Ημερομηνία

Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών
Συνεργασία Δημοτών

Η ακρίβεια προκαλεί τεράστια προβλήματα στα ελληνικά νοικοκυριά όχι μόνο γιατί δυσκολεύονται να πληρώσουν τους υπέρογκους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και γιατί το καλάθι του σούπερ μάρκετ είναι πλέον πολύ κοστοβόρο.

Μέσα στους τελευταίους τρεις μήνες, από τα μέσα Νοεμβρίου του 2021 έως σήμερα η μέση τιμή στις πατάτες έχει αυξηθεί σε ποσοστό 47%, στα μακαρόνια 23%, στο ελαιόλαδο πάνω από 10%, στο φρέσκο γάλα και στα τυροκομικά 8%, στα αλλαντικά 5% και στα απορρυπαντικά 4%.

Όταν τα είδη διατροφής αποτελούν το 35,9% των συνολικών μηνιαίων δαπανών των φτωχότερων νοικοκυριών, με βάση τα στοιχεία της Έρευνας Οικογενειακών Προϋπολογισμών της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (για τα μη φτωχά νοικοκυριά το αντίστοιχο ποσοστό είναι 22,2), οι ανατιμήσεις στα βασικά προϊόντα τροφίμων γίνονται δυσβάσταχτες. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον μήνα Ιανουάριο το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα» διαμορφώθηκε στο 65%.

 

Οι συνέπειες της ακρίβειας στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις

«Από τον περασμένο Οκτώβριο λέγαμε με δηλώσεις στην εφημερίδα πως το γενικευμένο τσουνάμι ακρίβειας θα πλήξει οριζόντια και το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα και την αγοραστική δύναμη εργαζομένων και νοικοκυριών», τονίζει το μέλος του Δ.Σ. της ΓΣΕΕ και Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου Μανόλης Πεπόνης, υπενθυμίζοντας τα ανησυχητικά στοιχεία που κατέγραφε τότε το Ινστιτούτο της ΓΣΕΕ.

Σημειώνει μάλιστα την φράση που είχαμε δημοσιεύσει τότε από τις δηλώσεις του και ανέφερε: «είναι τραγικά εύκολο να φανταστούμε τι θα συμβεί τον χειμώνα που έρχεται».

Ο κ. Πεπόνης, ενώ βρισκόμαστε πλέον στα μέσα του Φεβρουαρίου επισημαίνει: «Δυστυχώς, τώρα δεν είμαστε στο στάδιο να φανταζόμαστε, αλλά ζούμε τις συνέπειες αυτές που είναι πραγματικές».

Ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου, δίνοντας το στίγμα των συνεπειών της ακρίβειας για τον κόσμο της εργασίας αναφέρει πως «η αύξηση των τιμών λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο κατά την οποία τα νοικοκυριά βρίσκονται σε δεινή χρηματοοικονομική κατάσταση, αφού ούτε τα εισοδήματα, ούτε τα ποσοστά απασχόλησης και φτώχειας έχουν ανακάμψει από την παρατεταμένη οικονομική κρίση της περασμένης δεκαετίας και την επίπτωση της πανδημικής κρίσης στην οικονομία. Η κατάσταση είναι πραγματικά δύσκολη».

Ένα καλάθι 20 επώνυμων προϊόντων στις 13 Νοεμβρίου κόστιζε 46,61 ευρώ με βάση τις μέσες τιμές που παρουσιάζονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα e-Καταναλωτής της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή. Ο λογαριασμός για το ίδιο καλάθι στις 12 Φεβρουαρίου ήταν 49,70 ευρώ, με την ποσοστιαία αύξηση να φθάνει στο 6,6%, παρότι σε κάποια προϊόντα λόγω των προσφορών οι τιμές μειώθηκαν.

Την ώρα που η ακρίβεια έχει εκτοξευτεί στα επίπεδα που ήταν το 2010, έτος όμως που οι ονομαστικοί μισθοί στην Ελλάδα ήταν υψηλότεροι σε σχέση με τους σημερινούς, η μεγάλη αύξηση κατά 29,4% του κόστους παραγωγής στη βιομηχανία τον Δεκέμβριο έχει ήδη προδιαγράψει την πορεία των ανατιμήσεων για το πρώτο τρίμηνο του έτους.

 

Ανησυχούν οι επιχειρήσεις

Τα παραπάνω δεδομένα προκαλούν έντονο προβληματισμό όχι μόνο στον κόσμο της εργασίας αλλά και στην επιχειρηματικότητα. Δεδομένο που δεν περνά απαρατήρητο, παρά το γεγονός πως η νέα τουριστική σεζόν καλλιεργεί μεγάλες προσδοκίες για τις τοπικές, τουλάχιστον επιχειρήσεις.

Προς το παρόν όμως δεν διαφαίνεται περίοδος ανάκαμψης κι αυτό αποτυπώνεται τόσο στις εμπορικές αγορές της Κρήτης όπου οι εκπτώσεις δεν προκαλούν ουσιαστική διαφορά στη μειωμένη κίνηση, αλλά και στην εστίαση και στην διασκέδαση όπου διάγουμε περίοδο χειμερίας νάρκης.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

melissa-filema
Ατσαλής-Ιωάννης
Καρνάγιο
Πατρωνάκης

Πρόσφατα άρθρα