Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΜ. Θραψανιώτης: Αποκλείονται Συνεταιρισμοί και μικρά γραφεία από τις δηλώσεις ΟΣΔΕ

Μ. Θραψανιώτης: Αποκλείονται Συνεταιρισμοί και μικρά γραφεία από τις δηλώσεις ΟΣΔΕ

Από

Ημερομηνία

Δελτίο Τύπου του Βουλευτή Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Μανόλη Θραψανιώτη, σχετικά με την Αναφορά που κατέθεσε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Επιστολής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κριτσάς, για τον ουσιαστικό αποκλεισμό των μικρών συνεταιρισμών από τη δημιουργία Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων:

Είναι δύσκολο να πιστέψει κάποιος, όσο καλοπροαίρετος και να είναι, ότι ένα μικρό Κέντρο Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ ), μπορεί να ανταποκριθεί οικονομικά στις απαιτήσεις που επιβάλλει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όταν το υποχρεώνει να προσλάβει με πλήρη απασχόληση. τέσσερις ειδικευμένους επιστήμονες (1.Γεωπόνος, 2.Ειδικός στα Γεωχωρικά δεδομένα, 3.Τεχνικός Πληροφοριακών Συστημάτων, 4.Υπεύθυνος Επεξεργασίας Προσωπικών Δεδομένων).

Προφανώς και δεν πρόκειται για εμμονή αλλά για συνειδητή επιλογή διάλυσης των μικρών συνεταιριστικών και ιδιωτικών ΚΥΔ, την στιγμή που δεν κατάφερε αυτή την κρίσιμη περίοδο να στηρίξει τον παραγωγικό κόσμο της χώρας και να διορθώσει τα λάθη και τις αστοχίες που έγιναν στις πληρωμές.

Αντίθετα οδηγεί σε αδιέξοδο και αποκλείει, με παράλογες προϋποθέσεις, χιλιάδες παραγωγούς όταν με αυτόν τον τρόπο θα αυξήσει το κόστος των υπηρεσιών στους αγρότες, αφού αυτό θα ελέγχεται από ένα μικρό αριθμό κέντρων υποδοχής με μεγάλη απόσταση από τους τόπους κατοικίας των αγροτών.

Δικαιολογημένα ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Κριτσάς (ΑΣΚ) διαμαρτύρεται και εκφράζει την αγωνία του, καθώς είναι άλλο ένα χτύπημα στην ελαιοκαλλιέργεια.

Ήδη εξαιρούνται όσοι έχουν ελιές σε λιγότερα από 4 στρέμματα και δεν εισπράττουν επιδότηση, όσων το συνολικό ποσό είναι λιγότερο από τα 250,00 ευρώ, γεγονός που είναι άστοχο και άδικο. Τα ελαιόδεντρα που συνθέτουν τους ελαιώνες χρειάστηκαν εργασία και μόχθο πολλών γενεών για να δημιουργηθούν και τα ελαιόδεντρα δίνουν προστιθέμενη αξία στο χωράφι. Οι ελαιώνες δεν πρέπει να συγκρίνονται με άλλες καλλιέργειες ή πολύ περισσότερο με βοσκότοπους και πρέπει να αποτελέσουν ειδική αγρονομική περιφέρεια.

Την Επιστολή Διαμαρτυρίας του ΑΣΚ κατέθεσε Αναφορά ο Βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Μανόλης Θραψανιώτης.

 

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Αναφοράς:

 

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για τον κ. Υπουργό

Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΚΥΔ, ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΟΣΔΕ, ΓΙΑ ΤΑ ΕΤΗ 2022-2027».

 

Ο Βουλευτής Λασιθίου ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Μανόλης Θραψανιώτης καταθέτει αναφορά την επιστολή του Αγροτικού  Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Κριτσάς στην οποία αναφέρεται : «Είμαστε Αγροτικός Συνεταιρισμός. Το έτος 2021, πιστοποιηθήκαμε για πρώτη φορά από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ως ΚΥΔ για την Περιφερειακή Ενότητα  Λασιθίου.  Η απόφαση για να σας γράψουμε αυτό το μήνυμα, ήταν από την δημοσίευση του ΟΠΕΚΕΠΕ στις 18/02/2022 για την Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την πιστοποίηση των ΚΥΔ, στα πλαίσια του ΟΣΔΕ, για τα έτη 2022-2027.

Μέσα σε αυτήν, αναφέρεται το εξής:

Τα ήδη πιστοποιημένα ΚΥΔ, κατά το 2021, δεν είχαν υποβάλλει τουλάχιστον 150 οριστικές αιτήσεις ΕΑΕ 2021 στη βάση του ΟΠΕΚΕΠΕ και τα νέα ΚΥΔ δεν υποβάλλουν τουλάχιστον 150 υπεύθυνες δηλώσεις παραγωγών-πελατών από το  gov.gr.     Άρση Πιστοποίησης σε περίπτωση μη υποβολής 150 τουλάχιστον οριστικών αιτήσεων κάθε έτος κατά τη διάρκεια της περιόδου πιστοποίησής τους. Αυτός ο περιορισμός, όπως καταλαβαίνεται είναι τελείως παράδοξος καθώς, πώς γίνεται ένας συνεταιρισμός , ο οποίος ξεκίνησε την δραστηριότητά του ως ΚΥΔ το 2021 και πολύ  καθυστερημένα σε ημερομηνία, αμέσως να έχει από 150 πελάτες και πάνω. ΚΥΔ σε απομακρυσμένες ορεινές περιοχές έχουν μικρό αριθμό δηλώσεων αλλά εξυπηρετούν και ενημερώνουν αγρότες που δεν έχουν την ευκολία τον μετακινήσεων».

 

             «Επισημαίνεται : « ότι στην προτεινόμενη ομάδα έργου του ΚΥΔ, θα πρέπει να υπάρχει καθ’ όλη την διάρκεια του έτους τουλάχιστον:

α) ένας ΠΕ/ΤΕ γεωπόνος/Δασολόγος, πλήρους απασχόλησης

β) ένας ΠΕ/ΤΕ με εξειδίκευση στα Γεωχωρικά Δεδομένα, πλήρους   απασχόλησης.

γ) ένας ΠΕ/ΤΕ Τεχνικός Πληροφοριακών Συστημάτων, πλήρους απασχόλησης

δ) ένας Υπεύθυνος Επεξεργασίας Προσωπικών Δεδομένων (Data Protection Officer, DPO) με σύμβαση πλήρους ή μερικής απασχόλησης, ή εξωτερικής συνεργασίας.»

 

            «Αυτό το  παραπάνω παράρτημα της Πρόσκλησης, αποτελούν σοβαρό τροχοπέδη διότι,  ένα ΚΥΔ που πιστοποιήθηκε το 2021 η θέλει να πιστοποιηθεί πρώτη φορά το 2022 και ακόμα δεν έχει ικανοποιητικό αριθμό πελατολογίου σημαίνει ότι δεν έχει και την οικονομική ευχέρεια να απασχολεί προσωπικό πλήρους απασχόλησης και καταφεύγει στην λύση, να αξιοποιεί εξωτερικούς συνεργάτες προς εκπλήρωση των αναγκών του».  Επίσης δεν έχει διευκρινιστεί τι προσόντα πρέπει να κατέχει ο ΠΕ/ΤΕ με εξειδίκευση στα Γεωχωρικά Δεδομένα και ο Υπεύθυνος Επεξεργασίας Προσωπικών Δεδομένων».

Συνοψίζοντας, ως πιστοποιημένο ΚΥΔ για το έτος 2021, ζητούν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, από τον Πρόεδρο Φορέων Πιστοποίησης κ. Γεώργιο Κέντρο και από τον Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, κ. Δημήτριο Μελά,  την άμεση επέμβαση και επίλυση του θέματος αυτού, να αναθεωρήσει τις ρήτρες αυτές  και να ληφθεί υπόψιν η επιστολή του ΓΕΩΤΕ.Ε.Ε και την προθεσμία της πρόσκλησης .

 

Επισυνάπτεται η σχετική επιστολή.

Παρακαλούμε για την απάντηση, τις σχετικές ενέργειες σας και να μας ενημερώσετε σχετικά.

 

Αθήνα 22/02/2022

Ο καταθέτων Βουλευτής

Θραψανιώτης Εμμανουήλ

Πρόσφατα άρθρα