ΑρχικήΚρήτηΡέθυμνοΤον νέο μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ Πρόδρομο υποδέχτηκαν σήμερα κλήρος, λαός,...

Τον νέο μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ Πρόδρομο υποδέχτηκαν σήμερα κλήρος, λαός, αρχές και φορείς του νομού και της Κρήτης

Από

Ημερομηνία

Τον νέο μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ Πρόδρομο υποδέχτηκαν σήμερα στην Πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη, κλήρος, λαός, αρχές και φορείς του νομού. Σε κλίμα συγκίνησης και μετά πολλών δακρύων, ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης και πρώην Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιος παρέδωσε την Επισκοπική Ποιμαντορική Ράβδο στον νέο Μητροπολίτη λέγοντας του ότι τον υποδέχεται στο νομό: «…με την ιστορία του και τον ευγενικό της λαό που η Χάρις του Θεού με αξίωσε για 12 ολόκληρα χρόνια να ποιμένω. Ίσως μετά τη δική μου ενθρόνιση ως αρχιεπισκόπου, η μεγαλύτερη χαρά που μου δίνει ο Θεός στη ζωή μου είναι που σε υποδέχομαι. Να είσαι παιδί μου άξιος, ο Θεός μαζί σου».

Πλήθος κόσμου, εκπρόσωποι της πνευματικής, επιστημονικής ζωής του τόπου άκουσαν τον νέο Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου να δηλώνει πως «…κάθε γωνιά της ευλογημένης αυτής επαρχίας, γίνεται σημείο αναφοράς στο εξής για τη διακονία μου, για τη δόξα Του Χριστού και της ιστορία του τόπου και τη σωτηρία των ανθρώπων του. Έρχομαι για να σας παραλάβω από το χέρι, για να πορευτούμε μαζί το δρόμο του Ευαγγελίου χωρίς άλματα και πρόσκαιρους ενθουσιασμούς, χωρίς χειροκροτήματα και πρόσκαιρα πυροτεχνήματα που κρατούν λίγο και τελειώνουν γρήγορα, αλλά με συναίσθηση ότι τίποτα τελικά δεν είναι εγωιστικά δικό μας κτήμα, αλλά όλα είναι δωρεές και δωρήματα του πανάγαθου θεού και οφείλουμε να το μοιραζόμαστε. Σας παρακαλώ και σας προτρέπω, όλοι μαζί με ενότητα και φιλότιμο πνευματικό όχι ως τέλειοι και αναμάρτητοι αλλά ως αγωνιζόμενοι άνθρωποι που αγωνίζονται διαρκώς να πορευτούμε την οδό του Ευαγγελίου μέσα στις οδούς της κιβωτού της Αγίας μας εκκλησίας». Κατά τον Ενθρονιστήριο λόγο του στον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, ο νέος Μητροπολίτης επισήμανε ότι από την πόλη του Ρεθύμνου μέχρι το πιο μικρό χωριό της Μητροπόλεώς μας ανοίγω διάπλατα την αγκαλιά, δεν είναι σχήμα λόγου. Είναι ανάγκη και διάθεση καρδιάς, τρόπος και επιλογή ζωής, βίωμα καρδιακής κοινωνίας. Γνωρίζω καλά και αισθάνομαι καρδιακά πως εισέρχομαι σήμερα στο Ιερό της εκκλησιαστικής ευθύνης μου. Θα μοιραστώ μαζί σας ότι έχω και ότι είμαι. Αποτελείτε από δω και μπρος το περίγραμμα της ζωής μου, το επίκεντρο των ενδιαφερόντων μου, την οδό της Σωτηρίας μου». Αναφερόμενος στους κατά των προηγούμενων χρόνων προκατόχους του, ο κ.κ. Πρόδρομος επισήμανε πως διαχρονικά όλοι τους εργάστηκαν με ζήλο «…και αγάπη για την εκκλησία μας μέχρι και σήμερα. Αναλαμβάνω την παρακαταθήκη για να συνεχίσω όσο θα θέλει ο Θεός σε τούτο το δρόμο που χάραξαν, ο οποίος δεν τελειώνει με εμάς ούτε τελειώνει σε μας».

Ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, Μητροπολίτης Λαοδικείας κ.κ. Θεοδώρητος υποδέχτηκε τον νέο Μητροπολίτη, με αναφορά στη δίνη ενός φοβερού πολέμου που έχει όπως είπε: «… έχει οδηγήσει εκατομμύρια συνανθρώπους μας, και μάλιστα ομόδοξους, στην απόγνωση, στην περιπέτεια της προσφυγιάς και την πάλη με το θάνατο. Δε θέλω να σκιάσω τη σημερινή χαρά όλων μας, αλλά αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα που βιώνουμε… Το σεπτό κέντρο της Ορθοδοξίας και ο Πατριάρχης ημών κ.κ. Βαρθολομαίος μετά την παμψηφεί εκλογή σας, για να οδηγήσετε το ευγενές ποίμνιο σε δρόμους σωτηρίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης μας, συνέβαλε από τα νεανικά σας χρόνια στην πνευματική και παιδευτική οικοδομή και παρακολουθεί την οσιακή βιωτή και την καρποφόρο διακονίας στον ελαιώνα του κυρίου».

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, υποδεχόμενος τον νέο Μητροπολίτη ανέφερε πως: «Η ενθρόνιση του Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Προδρόμου σηματοδοτεί μια νέα εποχή αρχιερατικής διακονίας, πνευματικής και κοινωνικής προσφοράς για το Ρέθυμνο. Ο νέος Ποιμενάρχης, με την προσωπικότητα που διαθέτει, την παρρησία του λόγου του, τις πνευματικές και εκκλησιαστικές του αρετές, έρχεται να συνεχίσει και να μεγαλώσει, το σπουδαίο έργο που άφησε ως παρακαταθήκη, ο προκάτοχος του και σημερινός Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, κ.κ. Ευγένιος. Ο νέος Μητροπολίτης ξεκινά την ποιμαντορία του πλήρης γνώσεων και εμπειριών. Η αγάπη που έχει για το συνάνθρωπο και η ακούραστη διάθεση για προσφορά, εγγυώνται μια νέα δημιουργική περίοδο για το ποίμνιό του και το Ρέθυμνο. Ως Περιφέρεια Κρήτης, του ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο έργο που αναλαμβάνει. ‘Αξιος!».

Ο βουλευτής Ρεθύμνου, Γιάννης Κεφαλογιάννης, καλωσορίζοντας τον νέο Μητροπολίτη ανέφερε πως: «Πρόκειται για μία πολύ μεγάλη μέρα για το Ρέθυμνο, καλωσορίζουμε τον νέο ιεράρχη είμαι βέβαιος ότι με τις ικανότητές του την ευρυμάθεια του θα συνεχίσει το ποιμαντικό έργο του προκατόχου του νυν Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ευγένιου Β’ και ο ίδιος θα γράψει μία λαμπρή σελίδα στην εκκλησιαστική ιστορία του τόπου μας. Το Ρέθυμνο έχει μία μακρά παράδοση τόσο στην πνευματική ζωή όσο και στον πολιτισμό. Ήδη ο προκάτοχος του έχει δημιουργήσει ένα πολύ καλό προηγούμενο το οποίο είμαι βέβαιος ότι ο κ. Πρόδρομος, ο νέος ιεράρχης του νόμου, θα το συνεχίσει και βεβαίως έχουμε να κάνουμε πάρα πολλά τόσο από κοινού, όλοι μαζί για την κοινωνία, για τον τόπο αλλά και για την εκκλησιαστική ιστορία του τόπου μας που είναι και μακρά».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ρεθύμνης, Γιώργης Μαρινάκης, στον χαιρετισμό της υποδοχής τόνισε ότι: «Το Ρέθυμνο με τη μακραίωνη ιστορία και παράδοση, την πλούσια πολιτιστική παρακαταθήκη και τις ισχυρές θρησκευτικές καταβολές, τιμά πανηγυρικά την επάξια εκλογή Σας στο ύψιστο εκκλησιαστικό αξίωμα του τόπου μας. Τούτη η πόλη, που βίωσε συχνά στο παρελθόν την παρουσία του κατακτητή, κατάφερε να διατηρήσει την ιδιαίτερη ιστορική, πνευματική και πολιτισμική της ταυτότητα, να την εμπλουτίσει με τα πιο υγιή στοιχεία των πολιτισμών που διασταυρώθηκαν στα εδάφη της και να εξελιχθεί με σταθερό αναπτυξιακό βηματισμό. Ευλογημένη από το Θεό και τη Φύση, πορεύεται με προσήλωση σε θεμελιώδεις πνευματικές και ηθικές αξίες και ιδανικά που κλυδωνίζονται από τις συγκαιρινές μας, πρωτόγνωρες προσκλήσεις. Η ενθρόνισή Σας, Σεβασμιώτατε, σηματοδοτεί μια νέα, ελπιδοφόρα περίοδο στην εκκλησιαστική, πνευματική και κοινωνική μας ζωή. Σήμερα, που η εσωτερική μας αναζήτηση για την Αλήθεια, την πνευματική Ελευθερία και τη Δύναμη υπέρβασης των δοκιμασιών, είναι εντονότερη από ποτέ άλλοτε, η αναγεννητική παρέμβαση της Εκκλησίας, είναι ζωτικής σημασίας… Σας καταθέτουμε σήμερα λοιπόν, εδώ, την έντιμη και ειλικρινή θέλησή μας να συμπορευτούμε μαζί Σας για να διαχειριστούμε τα προβλήματα του Ρεθύμνου, να παράσχουμε στήριξη στους ευάλωτους συνανθρώπους μας, ώστε κανείς να μην αισθάνεται ανήμπορος, παροπλισμένος, αδύναμος κι εγκαταλελειμμένος».

Ο νέος Μητροπολίτης εν μέσω πομπής ιεραρχών, κλήρου και λαού οδηγήθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου, όπου τελέστηκε η Ακολουθία της Ενθρονίσεως. Ο κ. Πρόδρομος, κατά κόσμον Ζαχαρίας Ξενάκης, έχει σημαντική πανεπιστημιακή εκπαίδευση, μεταπτυχιακές θεολογικές σπουδές σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ η ιερατική και πνευματική του πορεία από τον Ιανουάριο του 2005 οπότε και εκάρη μοναχός στη Μονή Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου στο Ηράκλειο, είναι πλούσια τόσο σε πνευματική όσο και σε ιερατική και κοινωνική δράση. Ο τελευταίος του σταθμός πριν την εκλογή του στη Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου ήταν Αρχιγραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης και βοηθός Επίσκοπος του Αρχιεπισκόπου Ειρηναίου.

Πρόσφατα άρθρα