Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΟι πέντε μεγάλες ανάγκες της Πυροσβεστικής Λασιθίου - Αναβάθμιση υπηρεσιών και...

Οι πέντε μεγάλες ανάγκες της Πυροσβεστικής Λασιθίου – Αναβάθμιση υπηρεσιών και το κτίριο στον Άγ. Νικόλαο

Από

Ημερομηνία

Σειρά σημαντικών θεμάτων που απασχολούν την Πυροσβεστική Υπηρεσία στο Λασίθι, συζητήθηκαν στη διάρκεια της συνάντησης εκπροσώπων των πυροσβεστών με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη.

Η συνάντηση έγινε στην Αθήνα και όπως επεσήμανε ο πρώτος αντιπρόεδρος της ένωσης υπαλλήλων πυροσβεστικού σώματος Κρήτης, Στέργιος Ατσαλάκης, στέφθηκε από επιτυχία, δεδομένου ότι ο υπουργός αποδέχτηκε τις προτάσεις τους και θα είναι αρωγός και συμπαραστάτης στις προτάσεις που κάνουν για την αναβάθμιση των υπηρεσιών.

Οι εκπρόσωποι των υπαλλήλων του πυροσβεστικού σώματος, κατέθεσαν υπόμνημα στον υπουργό και παράλληλα εξέθεσαν αναλυτικά τα προβλήματα αλλά και τις προτάσεις επίλυσης τους, έτσι ώστε να υπάρξει αναβάθμιση της λειτουργίας των πυροσβεστικών υπηρεσιών στο Λασίθι και παράλληλα στήριξη των στελεχών που υπηρετούν ήδη.

Οι εκπρόσωποι των πυροσβεστών τόνισαν κατά τη συνάντηση ότι οι υπηρεσίες του πυροσβεστικού σώματος στο νομό Λασιθίου χρειάζονται άμεσα αναβάθμιση τόσο σε επίπεδο κτιριακών υποδομών, όσο και στο επίπεδο της ενίσχυσης σε προσωπικό αλλά και μέσα για την υλοποίηση του πυροσβεστικού έργου.

Στο πλαίσιο αυτό ζητήθηκαν πέντε κομβικές παρεμβάσεις που αλλάζουν την εικόνα της λειτουργίας του πυροσβεστικού σώματος στο Λασίθι. Η πρώτη αφορά την αναβάθμιση του πυροσβεστικού κλιμακίου Σητείας σε πυροσβεστική υπηρεσία Δ τάξης. Σε σταθμό δηλαδή παράλληλα με την άμεση βελτίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων. Η δεύτερη πρόταση αφορά την αναβάθμιση της πυροσβεστικής υπηρεσίας Ιεράπετρας σε σταθμό Γ τάξης από Δ που είναι σήμερα και παράλληλα την άμεση στελέχωση της από μόνιμο προσωπικό. Η άλλη πρόταση αφορά την αναβάθμιση της πυροσβεστικής υπηρεσίας Αγίου Νικολάου σε σταθμό Β τάξης από Γ που είναι σήμερα και το άνοιγμα παραπάνω κενών οργανικών θέσεων για την κάλυψη των κενών. Επίσης, ζητήθηκε η ενίσχυση με προσωπικό του πυροσβεστικού κλιμακίου Τζερμιάδων και η άμεση βελτίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων.

 

Η στέγαση των Υπηρεσιών

Τέλος, επισημάνθηκε η αναγκαιότητα να υλοποιηθεί ειλημμένη προ πολλού απόφαση για την κατασκευή νέου σύγχρονου κτιρίου στον Άγιο Νικόλαο σε οικόπεδο που ήδη υπάρχει, προκειμένου να γίνει μετεγκατάσταση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αγίου Νικολάου και να διασφαλιστεί η στέγαση της Διοίκησης των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του Λασιθίου.

«Είναι γνωστό ότι υπάρχει το θέμα με το οικόπεδο που στο παρελθόν ο Δήμος είχε αξιοποιήσει για να αναγείρει σχολείο, οικόπεδο της πυροσβεστικής και στη συνέχεια βρέθηκε οικόπεδο να διατεθεί για πυροσβεστική και αστυνομία από την πλευρά του Δήμου. Μάλιστα υπάρχουν και σχετικές αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου για να προχωρήσει το θέμα αυτό. Επειδή όμως άλλαξαν υπουργείο η πυροσβεστική υπηρεσία και η αστυνομία, θα πρέπει και το θέμα των κτιρίων να ακολουθήσει την σχετική διαδικασία για να μπορέσει να προχωρήσει. Ο υπουργός είναι θετικός και θα βοηθήσει κάνοντας σχετικές παρεμβάσεις για να λύσουμε γρηγορότερα τα διαδικαστικά θέματα που προκύπτουν με τις αλλαγές αρμοδιοτήτων και υπουργείων», επισημαίνει ο Α’ αντιπρόεδρος της Ένωσης των Πυροσβεστών Κρήτης.

Σχετικά με το σύνολο των αιτημάτων για το νομό Λασιθίου που αφορά τα κτίρια σε Σητεία και Ιεράπετρα, Άγιο Νικόλαο, αλλά και το προσωπικό που απαιτείται για ενίσχυση με την αναβάθμιση των σταθμών, ο Στέργιος Ατσαλάκης εξηγεί πως η αναβάθμιση των πυροσβεστικών σταθμών στο Λασίθι ουσιαστικά γίνεται για να μπορεί κάθε σταθμός όταν προκηρυχθούν θέσεις να διεκδικήσει παραπάνω προσωπικό με το οποίο θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις ανάγκες της περιοχής που εξυπηρετεί. «Ο υπουργός, όπως συμβαίνει κάθε φορά και αυτή τη φορά ξεκαθάρισε πως θα μας στηρίξει και θα κάνει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για να υπάρξει το καλύτερο αποτέλεσμα. Περιμένουμε τις εξελίξεις το επόμενο διάστημα», δήλωσε ο εκπρόσωπος των πυροσβεστών.

Στη συνάντηση με τον Λασιθιώτη Υπουργό μετείχαν ο Απόλλωνας Φραγκιαδάκης Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΟΕΥΠΣ) και Αντιπρόεδρος της αντίστοιχης Ένωσης της Κρήτης, ο Αντιπρόεδρος Ά και υπεύθυνος για το νομό Λασιθίου Στέργιος Ατσαλάκης και ο Μανόλης Μουζουράκης Ειδικός Γραμματέας της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Κρήτης.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

Πρόσφατα άρθρα