Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΗ εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στους κλάδους των Τραπεζών και των...

Η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στους κλάδους των Τραπεζών και των Σούπερ Μάρκετ

Από

Ημερομηνία

Από 1ης Ιουλίου 2022 ξεκινά η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στους κλάδους των Τραπεζών και των Σούπερ Μάρκετ με περισσότερους από 250 εργαζόμενους, ενώ από 1ης Ιουνίου ξεκινά για όλες τις επιχειρήσεις η πρώτη φάση εφαρμογής του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ. Η Κάρτα Εργασίας, που θεσμοθετήθηκε με τον νόμο 4808/2021 για την Προστασία της Εργασίας, διασφαλίζει το ωράριο εργασίας και τις υπερωρίες, καθώς θα σημάνει την καθημερινή και άμεση (σε πραγματικό χρόνο) κοινοποίηση στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ της έναρξης και λήξης εργασίας για κάθε εργαζόμενο. Με την Κάρτα Εργασίας θα υπάρχει καθημερινή και άμεση (σε πραγματικό χρόνο) κοινοποίηση στο Π.Σ. Εργάνη της έναρξης και λήξης εργασίας (στοιχεία πραγματικού χρόνου εργασίας), για κάθε εργαζόμενο.

Αναφορικά με την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας στους υπόλοιπους χώρους εργασίας, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου κ. Μανόλης Πεπόνης επισημαίνει πως θα πρέπει να περιμένουμε την εξειδίκευση από τις υπουργικές αποφάσεις. «Πρόκειται για ένα αίτημα που έχει χρονίσει. Πάνω από δεκαετία. Η εφαρμογή λοιπόν σήμερα της ψηφιακής κάρτας εργασίας αποτελεί μια πάρα πολύ θετική εξέλιξη, την οποία κρίνοντας την επί της αρχής τη θεωρούμε σημαντική για τον κόσμο της εργασίας. Δεν μπορούμε όμως να μιλήσουμε για ακριβείς προβλέψεις, πως θα λειτουργήσει και πως θα εξελιχθεί, αν δεν έχουμε τις επιμέρους υπουργικές αποφάσεις που θα τα καθορίσουν. Έχουμε το πρώτο θετικό βήμα και περιμένουμε τα υπόλοιπα για να είναι μια σημαντική εξέλιξη για τον κόσμο των επιχειρήσεων και της εργασίας», υπογραμμίζει ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου.

Για την προετοιμασία των επιχειρήσεων και την ενημέρωση των εργαζομένων από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων δόθηκαν μόνο οι βασικές προδιαγραφές υλοποίησης των νέων ρυθμίσεων. Ειδικότερα, προβλέπονται πως από 1/6/2022 ξεκινά η απογραφική διαδικασία του Ωραρίου Απασχόλησης από όλες τις επιχειρήσεις – εργοδότες που απασχολούν εργαζόμενους μισθωτής εξαρτημένης εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο εργοδότης θα δηλώνει για κάθε εργαζόμενο τα γενικά στοιχεία που αφορούν τη σχέση εργασίας, το ωράριο απασχόλησης (είτε σταθερό εβδομαδιαίο είτε μεταβαλλόμενο ανά ημέρα), τις έκτακτες τροποποιήσεις του ωραρίου, υπερωρίες και άδειες.

Μετά την υποβολή της δήλωσης, το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ θα εμφανίζει το Προγραμματισμένο Ωράριο Εργασίας ανά Εργαζόμενο, το οποίο θα είναι άμεσα διαθέσιμο σε εργοδότη και εργαζόμενο σε ψηφιακή μορφή ημερολογίου. Οι εργαζόμενοι θα έχουν άμεση πρόσβαση σε αυτό, μέσω του myErgani mobile app ή το myErgani web portal (https://myErgani.gov.gr). Η απογραφική διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 30 Νοεμβρίου 2022 για όλες τις επιχειρήσεις με εξαίρεση τις τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ που θα πρέπει – λόγω εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας από 1ης Ιουλίου – να την έχουν ολοκληρώσει μέχρι τις 30 Ιουνίου.

«Ειδικά για τις τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ, μπορούμε να πούμε πως είχαν μια καλή οργάνωση και πως αυτό που γίνεται βοηθά, αλλά δεν είναι καθοριστική αλλαγή. Σίγουρα όμως θα είναι βελτίωση», επισημαίνει το μέλος του Δ.Σ. της ΓΣΕΕ και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου Μανόλης Πεπόνης.

Να σημειωθεί πως ειδικά επιχειρήσεις που ήδη χρησιμοποιούν σύστημα ωρομέτρησης θα έχουν τη δυνατότητα άμεσης διασύνδεσης με τον νέο μηχανισμό της Κάρτας Εργασίας στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ. Ακόμα, αναπτύσσεται και θα διατεθεί στις επιχειρήσεις η νέα εφαρμογή για φορητές συσκευές myErgani CardScanner, με την οποία θα γίνεται η ανάγνωση της Κάρτας Εργασίας των υπαλλήλων (σε μορφή QR Code) κατά την προσέλευση / αποχώρηση από την εργασία και αυτόματη υποβολή της πληροφορίας στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ. Η Κάρτα Εργασίας κάθε υπαλλήλου θα είναι διαθέσιμη μέσα από την αντίστοιχη εφαρμογή για φορητές συσκευές myErgani για τους εργαζόμενους, η οποία θα διατεθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

Πρόσφατα άρθρα