Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος Νικόλαος«Κάθε νομός της Κρήτης είχε τις δικές του ομορφιές»

«Κάθε νομός της Κρήτης είχε τις δικές του ομορφιές»

Από

Ημερομηνία

Δύο τολμηροί πεζοπόροι, η Ερμιόνη Σαπουνάκη και ο Χαράλαμπος Φαλαγκάρας, πήραν την απόφαση και διέσχισαν την Κρήτη με τα πόδια, από τη μια άκρη ως την άλλη. Πρόκειται για μια απόσταση περίπου 450 χιλιομέτρων πάνω στο μονοπάτι Ε4, το οποίο ξεκινά από τη Μονή της Παναγίας της Χρυσοσκαλίτισσας στα Χανιά μέχρι την Κάτω Ζάκρο του Λασιθίου. Ο Χαράλαμπος Φαλαγκάρας χρειάστηκε ένα διάστημα περίπου 15 ημερών για να φτάσει από τη μια άκρη της Κρήτης στην άλλη, ενώ η μόλις 22 ετών, Ερμιόνη Σαπουνάκη χρειάστηκε 18.

* Όπως σχολίασε ο Χαράλαμπος «μόνο ορειβάτες ή πεζοπόροι που μπορούν να περπατήσουν για 9 ώρες την ημέρα, μια απόσταση που πλησιάζει τα όρια του Μαραθωνίου, που ξέρουν πώς πρέπει να κινηθούν, πού να αναζητήσουν τροφή και νερό, μπορούν να το κάνουν».

* Όσο για τις εικόνες που αντίκρισε στους τέσσερις νομούς της Κρήτης, ο Χαράλαμπος σχολίασε: «Ο νομός Χανίων είναι ο πιο δύσκολος, ταυτόχρονα ωστόσο είναι και ο πιο όμορφος, το πιο άγριο κομμάτι της Κρήτης. Ο νομός Ρεθύμνου είναι τελείως διαφορετικός, με τοπία που διαθέτουν πολύ περισσότερο νερό, με πολύ πράσινο, με μπόλικα χωριά στο διάβα σου και ήπιες διαδρομές. Στο νομό Ηρακλείου αρχικά δεν υπάρχει έντονη βλάστηση, το τοπίο γίνεται πιο πετρώδες, πιο σκληρό και σε κάποια σημεία, ίσως και αδιάφορο. Στα μέσα της διαδρομής όμως διασχίζεις ατελείωτους αμπελώνες, τα τοπία γίνονται και πάλι μαγευτικά. Στο νομό Λασιθίου το χώμα είναι πιο τραχύ. Πιο στεγνό. Δε βρίσκεις πολλά δέντρα, οι πηγές είναι πιο λίγες για νερό και το μονοπάτι είναι χωματόδρομος».

* Τον Χαράλαμπο είχαμε συναντήσει στο Μοναστηράκι Ιεράπετρας (στις 7 Νοεμβρίου 2021), δίπλα από το φαράγγι Χα και μας είχε πει: «Το Λασίθι μου έκανε εξαιρετικά καλή εντύπωση, που δεν το περίμενα, ιδίως μέσα στο Σελάκανο. Δεν το γνώριζα ότι το Λασίθι έχει περιοχές με τόσο μεγάλο δάσος». Μας είχε κάνει και την επισήμανση ότι «η σήμανση του μονοπατιού από το διάσελο που πάει στον Αφέντη (2141 μ.) μέχρι το Σελάκανο θέλει βελτίωση γιατί τα σημάδια έχουν ξεθωριάσει».

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

 

 

Πρόσφατα άρθρα