H RE/MAX, το μεγαλύτερο κτηματομεσιτικό δίκτυο στον κόσμο, ζήτα συνεργάτες στην ευρύτερη περιοχή του Αγίου Νικολάου.
Αυξημένο ενδιαφέρον της Κίνας για εισαγωγές ελληνικών ΠΟΠ και άλλων αγροτικών προϊόντων
Κρήτη: «εκρηκτικό» το κλίμα ανάμεσα σε μέλη οικογενειών, ασφυκτικές πιέσεις για «σασμό»
Σε οριακή κατάσταση το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου
Ανακοίνωση της Ένωσης Γονέων Δήμου Αγίου Νικολάου
Δύο ενδοοικογενειακά επεισόδια σε Ηράκλειο και Χερσόνησο
Πρόσκληση στην παρέλαση των βιβλίων της Κουνδουρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Αγίου Νικολάου
Αργεντινή: Ογκώδεις διαδηλώσεις υπέρ του δημόσιου πανεπιστημίου και κατά της πολιτικής λιτότητας
Μήνυμα Κ. Σπυριδάκη για το Παλλασιθιώτικο Συλλαλητήριο
Έως 64 % φθηνότερο, σε σχέση με τα εναλλακτικά καύσιμα, το φυσικό αέριο

Απειλές από Ρωσία σε Φινλανδία και Σουηδία – Λευκός Οίκος: Στηρίζουμε την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Αλυσιδωτές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση για ένταξη στο ΝΑΤΟ Φινλανδίας και Σουηδίας, με τη Ρωσία να βάζει στο «τραπέζι» ακόμα και τα πυρηνικά όπλα.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, που επισκέπτεται σήμερα τη Χιροσίμα, την πρώτη πόλη που επλήγη ποτέ από ατομική βόμβα, δήλωσε ότι η παγκόσμια ασφάλεια απειλείται εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και την πρόσφατη δοκιμή πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα.

Κατά την άποψη του κ. Μισέλ, η Χιροσίμα υπενθυμίζει «πόσο επείγον είναι» να ενισχυθούν οι διεθνείς κανόνες για τον πυρηνικό αφοπλισμό και για τον έλεγχο των εξοπλισμών.

«Ενώ μιλάμε, η παγκόσμια ασφάλεια απειλείται. Η Ρωσία, χώρα με πυρηνικό οπλοστάσιο (…) επιτίθεται στο κυρίαρχο κράτος της Ουκρανίας κάνοντας αισχρές και απαράδεκτες αναφορές στη χρήση πυρηνικών όπλων», ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην πόλη.

Ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει Φινλανδία και Σουηδία για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Ο Λευκός Οίκος γνωστοποίησε την Πέμπτη ότι θα στηρίξει κάθε κίνηση από τη Φινλανδία και τη Σουηδία για ένταξη στο ΝΑΤΟ στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Θα στηρίζαμε ένα αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ από τη Φινλανδία ή/και τη Σουηδία εφόσον το υποβάλουν. Θα σεβαστούμε όποια απόφαση λάβουν», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι σε δημοσιογράφους.

Η Μόσχα απειλεί ευθέως Φινλανδία και Σουηδία

Σοβαρές απειλές εκτόξευσε ο Ρώσος διπλωμάτης Ντμίτρι Πολάνσκι, καθώς απείλησε Σουηδία και Φινλανδία για τυχόν ένταξη στο ΝΑΤΟ, καθώς σε μία τέτοια περίπτωση, οι δύο συγκεκριμένες χώρες, θα «γίνουν αυτόματα» στόχοι της Ρωσίας.

Ο ίδιος έδωσε συνέντευξη στο «Unherd» και ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη γνωρίζουν ότι «τη στιγμή που θα γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ, συνεπάγονται ορισμένες κινήσεις από τη ρωσική πλευρά».

«Εάν υπάρξουν αποσπάσματα του ΝΑΤΟ σε αυτά τα εδάφη, αυτά τα εδάφη θα γίνουν στόχος -ή πιθανός στόχος- για ένα χτύπημα», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η Ρωσία είναι «έτοιμη να αντιμετωπίσει τις απειλές του ΝΑΤΟ», βάζοντας στο «τραπέζι» ακόμα και τα πυρηνικά όπλα.

«Το ΝΑΤΟ είναι ένα πολύ εχθρικό μπλοκ για εμάς, είναι εχθρός και το ίδιο το ΝΑΤΟ παραδέχτηκε ότι η Ρωσία είναι ο εχθρός. Σημαίνει ότι η Φινλανδία και η Σουηδία ξαφνικά, αντί για ουδέτερες χώρες, γίνονται μέρος του εχθρού και αντιμετωπίζουν όλους τους κινδύνους», συμπλήρωσε.

Μάλιστα, σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο Ρώσος διπλωμάτης υποβάθμισε τον αντίκτυπο της πιθανής διεύρυνσης του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, λέγοντας ότι η Ρωσία «είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις απειλές του ΝΑΤΟ και έχει λάβει τις απαραίτητες προφυλάξεις για αυτό».

Το Ελσίνκι ανησυχεί ότι η Ρωσία θα διακόψει τις παραδόσεις φυσικού αερίου

Παράλληλα, κορυφαίοι Φινλανδοί πολιτικοί προειδοποιούν ότι η Ρωσία ενδέχεται να σταματήσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στη χώρα τους από σήμερα Παρασκευή, γράφει η εφημερίδα Iltalehti, επικαλούμενη πηγές τις οποίες δεν κατονομάζει.

Στο δημοσίευμα δεν διευκρινίζεται από πού προήλθε η προειδοποίηση και το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει αυτές τις πληροφορίες.

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σαούλι Νιινίστο και η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν είπαν ότι η χώρα θα αιτηθεί «χωρίς καθυστέρηση» την ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού αερίου που χρησιμοποιεί η Φινλανδία προέρχεται από τη Ρωσία. Ωστόσο, το φυσικό αέριο αντιστοιχεί μόνο στο 5% της ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας στη χώρα.

Στην περίπτωση που σταματήσουν οι παραδόσεις από τη Ρωσία, μεγάλες βιομηχανίες όπως οι Neste και Metsa αλλά και άλλες εταιρείες στον τομέα των χημικών, των τροφίμων και της δασοκομίας θα χρειαστεί να βρουν εναλλακτικές πηγές ενέργειας και να προσαρμόσουν την παραγωγή τους.

Στις 5 Μαΐου η φινλανδική κυβέρνηση είπε ότι προετοιμάζεται για την πιθανότητα να διακόψει η Ρωσία τις παραδόσεις στα τέλη του μήνα, λόγω της άρνησης του Ελσίνκι να πληρώνει το φυσικό αέριο σε ρούβλια.

Έχοντας αγωγούς που τις συνδέουν κατευθείαν με τη Ρωσία, η Φινλανδία και οι χώρες της Βαλτικής εξαρτώνται περισσότερο από το ρωσικό φυσικό αέριο σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αν οι ρωσικές παραδόσεις μειωθούν ή διακοπούν, η Φινλανδία, η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία ίσως χρειαστεί να περιορίσουν τη ζήτηση, ανέφερε τον Απρίλιο, στην έκθεσή του για τις προβλέψεις του για το καλοκαίρι, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Αερίου (ENTSOG).

Η Δύση στο πλευρό Φινλανδίας – Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Την ίδια ώρα, οι πρώτες αντιδράσεις από τον δυτικό κόσμο είναι θετικές, καθώς αρκετοί είναι οι αξιωματούχοι που έχουν εκφράσει τη στήριξή τους προς τη Φινλανδία, εάν αιτηθεί να γίνει μέλος της Συμμαχίας.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δεσμεύτηκε πως οι διαδικασίες ένταξης της Φινλανδίας θα είναι γρήγορες και ομαλές.

Στήριξη για την ένταξη της Φινλανδίας εξέφρασαν επίσης ο Όλαφ Σολτς και ο Εμανουέλ Μακρόν. Η Δανία, επίσης, ανακοίνωσε ότι θα πιέσει για μια γρήγορη ενταξιακή διαδικασία της Φινλανδίας στο NATO, όπως είπε η Δανή πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν. Επιπλέον, για ιστορικό βήμα που θα ενισχύσει την ευρωπαϊκή ασφάλεια μίλησε ο Σαρλ Μισέλ.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε πως η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα ήταν ιστορική, μιλώντας στο MSNBC σε τηλεοπτική συνέντευξη την Πέμπτη, και πρόσθεσε ότι δεν θα ήταν δύσκολο να ενσωματωθεί η χώρα στη στρατιωτική συμμαχία. Ακόμα, ένας εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι «πλήρως αφοσιωμένο στην πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ» και ότι η μόνη απειλητική συμπεριφορά στην Ευρώπη είναι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Στο ίδιο πνεύμα με τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ, μέλη της αμερικανικής Γερουσίας τάχθηκαν υπέρ της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και προέβησαν σε παρόμοιες δεσμεύσεις με εκείνες του Στόλτενμπεργκ. Έτσι, κορυφαία στελέχη των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία των ΗΠΑ δεσμεύτηκαν ότι θα στηρίξουν τη διαδικασία ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Στις ΗΠΑ, η Γερουσία εγκρίνει τις συνθήκες και χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων των μελών της ώστε η Ουάσιγκτον να δώσει το «πράσινο φως» για την ένταξη κάποιας χώρας -εν προκειμένω της Φινλανδίας- στο ΝΑΤΟ.

Το Ελσίνκι έχει εκφράσει τη βούλησή του να ενταχθεί στη Συμμαχία και αναμένεται ότι θα επισημοποιήσει το αίτημά του την Κυριακή.

«Εάν η Σουηδία και η Φινλανδία αποφασίσουν να θέσουν υποψηφιότητα για να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ, η Επιτροπή αυτή εργάζεται ήδη ώστε να διεξαχθεί γρήγορα η ψηφοφορία», είπε ο Δημοκρατικός επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Μπομπ Μενέντεζ.

Ο Ρεπουμπλικανός Τζιμ Ρις, το «νούμερο 2» της Επιτροπής αυτής, υποσχέθηκε ότι θα στηρίξει τη Φινλανδία, η υποψηφιότητα της οποίας είναι «ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός για τη διατλαντική ασφάλεια», εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, όπως έγραψε στο Twitter.

Χαιρετίζουν Σολτς, Μακρόν την απόφαση της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Νωρίτερα, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς χαιρέτισε την απόφαση της Φινλανδίας να υποβάλει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Όπως έγραψε εκπρόσωπος της καγκελαρίας στο Twitter, ο κ. Σολτς είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο και τον διαβεβαίωσε για την πλήρη στήριξη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με το Ελιζέ, είπε ότι στηρίζει πλήρως την επιλογή της Φινλανδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

«Θα υπάρξουν αντίποινα», προειδοποιεί η Μόσχα

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ τόνισε ότι η ένταξη της Φινλανδίας στο NATO θα συνιστούσε «σίγουρα» απειλή για τη Ρωσία.

«Η διεύρυνση του NATO και η προσέγγιση της Συμμαχίας στα σύνορά μας δεν καθιστά τον κόσμο και την ήπειρό μας πιο σταθερό και πιο ασφαλή», δήλωσε ο Πεσκόφ κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, απαντώντας, «σίγουρα», σε ερώτηση για το αν η Ρωσία θα θεωρούσε απειλή ενδεχόμενη ένταξη της Φινλανδίας στην Ατλαντική Συμμαχία.

Ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της Φινλανδίας τάχθηκαν υπέρ μιας ένταξης χωρίς καθυστέρηση στο NATO, διευκρινίζοντας ότι η απόφαση της χώρας θα ανακοινωθεί την Κυριακή στον οργανισμό.

Ο Πεσκόφ σημείωσε ότι η απάντηση της Ρωσίας θα εξαρτηθεί από τα «πρακτικά αποτελέσματα της διαδικασίας αυτής, από την προώθηση στρατιωτικών υποδομών προς τα σύνορά μας».

«Όλα αυτά θα αποτελέσουν τα στοιχεία μιας ειδικής ανάλυσης και (θα χρησιμοποιηθούν) για την επεξεργασία των απαραίτητων μέτρων προκειμένου να εξισορροπηθεί η κατάσταση», κατέληξε.

Την ίδια ώρα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι η ανακοίνωση σήμερα της Φινλανδίας ότι θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ συνιστά «ριζική αλλαγή» στην εξωτερική πολιτική της και ότι η Μόσχα θα απαντήσει.

«Η Ρωσία θα αναγκαστεί να προβεί σε αντίποινα, τόσο στρατιωτικο-τεχνικού όσο και άλλου χαρακτήρα, προκειμένου να σταματήσει τη δημιουργία απειλών για την εθνική της ασφάλεια», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Το Ελσίνκι πρέπει να έχει επίγνωση της ευθύνης του και των συνεπειών μιας τέτοιας κίνησης», υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

«Θρίλερ» με το ρωσικό φυσικό αέριο: Η Μόσχα σταματά τον εφοδιασμό σε όσους είναι στον κατάλογο κυρώσεων

www.re

Η Μόσχα σταματά τον εφοδιασμό με αέριο σε οντότητες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των κυρώσεων. Η Gazprom ανακοίνωσε πως σταματά τις εξαγωγές αερίου από την Πολωνία και τον αγωγό Yamal-Europe. Η ροή αερίου μειώθηκε στα 50,6 κυβικά μέτρα.

Οι ρωσικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην πρώην μονάδα της κρατικής εταιρίας φυσικού αερίου Gazprom στη Γερμανία και σε άλλες οντότητες σημαίνουν ότι αυτές δεν μπορούν να λαμβάνουν προμήθειες αερίου από τη Ρωσία, δήλωσε το Κρεμλίνο.

«Οι κυρώσεις εμποδίζουν, άρα δεν μπορούν να υπάρχουν σχέσεις με αυτές τις εταιρίες, ούτε μπορούν να λάβουν προμήθειες (αερίου)», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η Μόσχα έχει επιβάλει κυρώσεις στον ιδιοκτήτη του πολωνικού τμήματος του αγωγού Γιαμάλ που μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη, καθώς και στην πρώην μονάδα της Gazprom στη Γερμανία, οι θυγατρικές της οποίας βοηθούν να καλυφθεί η κατανάλωση αερίου της Ευρώπης.

Οι οντότητες, που περιλαμβάνονταν σε έναν κατάλογο επηρεαζόμενων εταιριών σε ρωσικό κυβερνητικό ιστότοπο είχαν σε μεγάλο βαθμό τη βάση τους σε χώρες που έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία λόγω της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία και είναι οι περισσότερες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
www.real.gr

Σχετικά Άρθρα

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist