Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΟι γυναίκες φθάνουν τα 83,2 έτη και οι άνδρες στα 77,5 έτη

Οι γυναίκες φθάνουν τα 83,2 έτη και οι άνδρες στα 77,5 έτη

Από

Ημερομηνία

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το 2020, το προσδόκιμο ζωής στην Ευρώπη καθορίζεται στα 80,4 έτη, με τις γυναίκες να φθάνουν τα 83,2 έτη και τους άνδρες τα 77,5 έτη. Μάλιστα, οι γυναίκες έχουν υψηλότερο προσδόκιμο ζωής σ’ όλες -ανεξαιρέτως- τις περιφέρειες της ηπείρου… κάτι που με είχε απασχολήσει. Γιατί οι γυναίκες ζουν 6 ολόκληρα έτη περισσότερα από τους άνδρες; Είναι θέμα βιολογικό, είναι θέμα τρόπου ζωής ή μήπως, όπως λέγει ο φίλος Μανώλης, «μας ψήνουν το ψάρι στα χείλη και… να το αποτέλεσμα!». Η Ήπειρος συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 3 περιοχές της Ευρώπης με το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής (83,8 έτη), καθώς βρίσκεται πίσω μόνο από την Κορσική στη Γαλλία (84 έτη) και τις Βαλεαρίδες Νήσους στην Ισπανία (83,9 έτη).

* Όσον αφορά τις γυναίκες, το υψηλότερο προσδόκιμο καταγράφεται και πάλι στην Κορσική (86,7 έτη). Στα 86,4 έτη είναι και ο μέσος όρος στην Ήπειρο, η οποία φιγουράρει στη δεύτερη θέση. Όσο για τους άνδρες, το μεγαλύτερο προσδόκιμο είναι τα 81,4 έτη και σημειώνεται σε τρεις διαφορετικές περιοχές της Ευρώπης: Ήπειρος, Ούμπρια (Ιταλία), Βαλεαρίδες Νήσοι (Ισπανία).

Γήρανση πληθυσμού

Σχετικό με το προσδόκιμο ζωής και το παρακάτω θέμα. Είναι σίγουρο ότι είναι αδύνατο να μην μεγαλώνουμε! Μπορούμε όμως να προχωρούμε τη ζωή μας διασφαλίζοντας την ποιότητα, ακολουθώντας από νωρίς υγιεινό τρόπο ζωής και τακτικούς ελέγχους της υγείας μας. Αυτό είναι το συμπέρασμα μελέτης (in.gr) του καθηγητή Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννη Καραϊτιανού:

* Πρωταθλήτρια στη γήρανση του πληθυσμού της είναι η Ελλάδα, με ρυθμό μεγαλύτερο από τον αντίστοιχο της Ε.Ε. H Ελλάδα κατατάσσεται στις πρώτες θέσεις μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε γηράσκοντα πληθυσμό (ποσοστό αύξησης 21,4% έναντι μέσου όρου της Ε.Ε. 17,2%). Τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών αντιπροσωπεύουν σήμερα στη χώρα μας ποσοστό πάνω από το 21,3% του πληθυσμού και σύμφωνα με τις προβλέψεις το ποσοστό αυτό θα φτάσει το 30% του πληθυσμού το 2030.

* Η αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης αποτελεί σημαντικό επίτευγμα της Ιατρικής με τη βελτίωση του επιπέδου υγείας και τη μείωση της βρεφικής θνησιμότητας. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι από το 1950 μέχρι σήμερα έχει αυξηθεί κατά 24 χρόνια περίπου, ενώ τον 19ο αιώνα η μέση διάρκεια ζωής των Ελλήνων ανερχόταν μόλις στα 36 έτη! Όμως, το να έχουμε καταφέρει να ζούμε περισσότερα χρόνια δεν συνεπάγεται ότι τα ζούμε και με ποιότητα.

* Η σωματική δραστηριότητα ήταν και παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος της υγιούς γήρανσης. Επιστημονικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι που ασκούνται τακτικά όχι μόνο ζουν περισσότερο, αλλά μπορούν επίσης να ζήσουν καλύτερα, απολαμβάνοντας περισσότερα χρόνια ζωής χωρίς πόνο ή αναπηρία. Το περπάτημα, η κολύμβηση ή και η γιόγκα έστω και για 30 λεπτά την ημέρα μας κάνουν πιο δραστήριους και μας γεμίζουν ενέργεια και καλή διάθεση.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομα σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα άρθρα