Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΤο σύστημα Nutri – Score υποβαθμίζει την κρητική διατροφή

Το σύστημα Nutri – Score υποβαθμίζει την κρητική διατροφή

Από

Ημερομηνία

Η διατροφική επισήμανση για την ποιότητα των τροφίμων και η πολιτική προώθησης της Ε.Ε. στον τομέα των τροφίμων, ήταν ανάμεσα στα σημαντικά θέματα που τέθηκαν στις εκδηλώσεις της ένωσης AREPO στις Βρυξέλλες οι οποίες περιλάμβαναν Συνάντηση των παραγωγών, την Γενική Συνέλευση και τη συνάντηση του Επιστημονικού Συμβουλίου.

Η Γενική Συνέλευση πρόσφερε ενημέρωση σχετικά με τις πολιτικές ενδιαφέροντος της Ε.Ε., όπως για τη διατροφική επισήμανση και την πολιτική προώθησης. Επιπρόσθετα παρουσιάστηκαν τα κύρια συμπεράσματα της μελέτης AREPO για τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων Γεωγραφικών Ενδείξεων. Έγινε επίσης αναφορά στην  νομοθετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναθεώρηση των Γεωγραφικών Ενδείξεων  της ΕΕ.

Η διατροφική επισήμανση που έχει προκαλέσει ανησυχίες, είναι γνωστή ως Nutri-Score, και αναπτύχθηκε πρώτη φορά το 2017 στην Γαλλία. Κατατάσσει τα προϊόντα σε 5 κατηγορίες ανάλογα με το διατροφικό τους προφίλ, και τις απεικονίζει στην εμπρόσθια ετικέτα με αντίστοιχα χρώματα (A, B, C, D, E), όπου η Α θεωρείται πιο υγιεινή κατηγορία (πράσινο χρώμα) και Ε η λιγότερο υγιεινή (κόκκινο χρώμα). Ωστόσο, η αξιολόγηση βασίζεται αποκλειστικά στα λιπαρά, τα σάκχαρα, τις πρωτεΐνες, το αλάτι και τις φυτικές ίνες και όχι στα συνολικά ποιοτικά χαρακτηριστικά όπως οι βιταμίνες, τα αντιοξειδωτικά και ο τρόπος παραγωγής και επεξεργασίας του εκάστοτε προϊόντος. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο να βρεθεί στην κατηγορία D στην ίδια με την σάλτσα ketch-up ενώ ύστερα από την έντονη αντίδραση της Ιταλίας, η Γαλλία προχώρησε στην άνοδό του στην κατηγορία C, η οποία παραμένει χαμηλή εάν αναλογιστεί κανείς ότι η Coca Cola light βρίσκεται πιο πάνω, στην κατηγορία B.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωκοινοβουλίου, στο πλαίσιο της στρατηγικής «Farm to Fork», η Επιτροπή προτείνει δράσεις για την ενδυνάμωση των καταναλωτών να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές διατροφής, συμπεριλαμβανομένης της καθιέρωσης μιας υποχρεωτικής ετικέτας διατροφής της συσκευασίας.

Μέχρι στιγμής το σύστημα Nutri – Score, το οποίο φαίνεται να είναι το επικρατέστερο από όλες τις άλλες προτάσεις σήμερα, αλλά έρχεται σε αντίθεση με την κατεύθυνση της στρατηγικής “from farm to fork“ της Ε.Ε., λόγω των επιλεκτικών κριτηρίων αξιολόγησης που έχει υιοθετήσει, υποβαθμίζοντας πολλά προϊόντα της Μεσογειακής και κατ’ επέκταση της Κρητικής Διατροφής, όπως το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο, τις επιτραπέζιες ελιές κ.α. Αυτό συμβαίνει διότι δεν αξιολογείται το σύνολο του ποιοτικού προφίλ και της διατροφικής τους αξίας, αλλά μόνο τα λιπαρά, τα σάκχαρα, οι πρωτεΐνες, το αλάτι και οι φυτικές ίνες. Το σύστημα Nutri – Score είχε πάρει ήδη έγκριση από τις υπηρεσίες της Ε.Ε (Regulation (EU) No 1169/2011) για προαιρετική χρήση και αρκετές είναι οι χώρες που το έχουν υιοθετήσει (Γαλλία, Βέλγιο, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία, Γερμανία, Ολλανδία). Πρόσφατα όμως έχουν εμφανιστεί περιπτώσεις όπου επιβάλλεται η χρήση του Nutri – Score από αλυσίδες του εξωτερικού.

 

Η αντίδραση των Περιφερειών

 

Ο Nicola BERTINELLI, Αντιπρόεδρος της AREPO και Πρόεδρος του Consorzio del Formaggio Parmigiano Reggiano, περιέγραψε τα συμπεράσματα του Σώματος Παραγωγών AREPO σχετικά με τη νομοθετική πρόταση επισημαίνοντας ότι, «Οι ομάδες παραγωγών πρέπει να έχουν περισσότερες εξουσίες και να μπορούν να αντιμετωπίσουν τη συνολική διαχείριση των γεωγραφικών ενδείξεων».

Στη συνάντηση συμμετείχε η Περιφέρεια Κρήτης που εκπροσωπήθηκε από την Περιφερειακή Σύμβουλο Ειρήνη Χουδετσανάκη-Γιακουμάκη η οποία στο ξεκίνημα της Γενικής Συνέλευσης αναφέρθηκε στα καίρια ζητήματα τα οποία πρέπει να απασχολούν την ένωση AREPO και την επόμενη περίοδο όπως η επισήμανση των τροφίμων στη στρατηγική από το «αγρόκτημα στο πιάτο», η τροποποίηση του κανονισμού 1151/2012 για τις Γεωγραφικές Ενδείξεις, κ.ά. Επιπρόσθετα αναφέρθηκε στις προκλήσεις και στην εγρήγορση που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Περιφέρειες και γι’ αυτό απαιτείται  συνεργασία και αφοσίωση στον κοινό στόχο της προάσπισης και προστασίας των Γεωγραφικών Ενδείξεων. Παράλληλα η κα Χουδετσανάκη διαβεβαίωσε τη νέα Πρόεδρο ότι θα υποστηρίξει κάθε νέα πρωτοβουλία της.

Να σημειωθεί πως στη Γενική Συνέλευση της Ολομέλειας της ένωσης AREPO για το 2022 συμμετείχαν  60 εκπρόσωποι από 33 ευρωπαϊκές περιφέρειες, που εστιάζουν στα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα.

Ακολούθησε η συνεδρίαση του Επιστημονικού Συμβουλίου AREPO, η οποία ήταν αφιερωμένη και στη μεταρρύθμιση των Γεωγραφικών Ενδείξεων, εστιάζοντας ιδιαίτερα σε τρεις πτυχές: τη βιωσιμότητα, το ρόλο των Περιφερειών και το ρόλο των παραγωγών.

Οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών Περιφερειών και παραγωγών ανανέωσαν το ραντεβού τους για τον επόμενο Οκτώβριο στη Γερμανία όπου θα πραγματοποιηθεί η επόμενη Γενική Συνέλευση.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας!
Παρακαλώ εισάγετε το όνομα σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πρόσφατα άρθρα