Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΧρειάζεται προσωπικό για να στηριχθεί ο τουρισμός-Η Αυτοδιοίκηση χωρίς πόρους και μέσα...

Χρειάζεται προσωπικό για να στηριχθεί ο τουρισμός-Η Αυτοδιοίκηση χωρίς πόρους και μέσα δεν μπορεί να προσφέρει

Από

Ημερομηνία

Αν δε στηριχθεί η πρωτοβάθμια και η δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση με τρόπο ουσιαστικό για να έχουν λόγο και ρόλο, δεν μπορεί να στηριχθεί ο τουρισμός, με τον τρόπο που θέλουν οι τοπικοί φορείς.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τις τοποθετήσεις που έκαναν τόσο ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, όσο και ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός, στην εκδήλωση του ΣΕΤΕ για την στρατηγική του τουρισμού του 2030 με επίκεντρο την Περιφέρεια Κρήτης.

«Κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει πως μέσα σε μια δεκαετία θα είχαμε οικονομική κρίση, θα είχαμε κορονοϊό, θα είχαμε πόλεμο, θα είχαμε καταστροφές στη Χερσόνησο και στα Μάλια, καταστροφές στο Ρέθυμνο και στα Χανιά από καιρικά φαινόμενα, θα είχαμε και σεισμό! Μαζί με όλα αυτά είχαμε και αύξηση του τουρισμού, με ανάγκες πολλές που έπρεπε να διαχειριστούμε. Αλλά αυτό που μας ενδιέφερε ήταν ο άνθρωπος και νομίζω πως όλοι στην Αυτοδιοίκηση προσπαθήσαμε και καταφέραμε αρκετά», είπε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Κρήτης, σημειώνοντας πως το κράτος δε μπορεί να μην βλέπει πως μόνο με την αποκέντρωση θα στηριχθεί ο τουρισμός και η ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο. «Δεν μπορεί να κάνουμε την συζήτηση που είχαμε με τον Δήμαρχο Αγίου Νικολάου για την έλλειψη προσωπικού και πώς θα αποκατασταθεί ένα πλακάκι του πεζοδρομίου στον Άγιο Νικόλαο ή την Ελούντα χωρίς προσωπικό», ανέφερε στη συνέχεια, υπογραμμίζοντας την ανάγκη της πραγματικής αποκέντρωσης πόρων και αρμοδιοτήτων και την στήριξη με προσωπικό της Αυτοδιοίκησης.

Αντίστοιχο ήταν το κλίμα των επισημάνσεων που έκανε ο Αντώνης Ζερβός στην τοποθέτησή του, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «πριν να έρθω στη συνάντηση έλαβα την απόφαση για τους εργάτες του καλοκαιριού. Μια διαδικασία που ξεκινήσαμε τον Δεκέμβριο για να είμαστε έγκαιρα έτοιμοι και φτάνουμε το Μάιο, πεντέμισι μήνες μετά για να έχει ολοκληρωθεί και να υπάρχει απόφαση», τόνισε.

Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου υπογράμμισε πως δεν μπορεί χωρίς προσωπικό ένας Δήμος να προσφέρει όσα θέλει, όσα πραγματικά μπορεί κι όσα πρέπει στον τουρισμό. Ο σχεδιασμός λοιπόν που γίνεται θα πρέπει να οδηγεί και σε πίεση προς το κεντρικό κράτος έτσι ώστε να δίνεται η δυνατότητα να λειτουργήσουν οι φορείς της αυτοδιοίκησης με το κατάλληλο προσωπικό, τους πόρους και τα μέσα για να παράξουν αποτέλεσμα.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

Πρόσφατα άρθρα