Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΤα μοναδικά λουλούδια των κάκτων!

Τα μοναδικά λουλούδια των κάκτων!

Από

Ημερομηνία

Διανύουμε εποχή που οι διάφοροι κάκτοι βγάζουν το μοναδικό λουλούδι τους, ή τα λουλούδια τους, πολλά από τα οποία είναι μιας βραδιάς. Στην περιοχή Αράπικα του Αγίου Νικολάου αντίκρισα τα πανέμορφα λουλούδια ενός κάκτου. Ανήκει στο γένος Echinopsis και προέρχεται από τη Νότια Αμερική. Η ονομασία του είναι ελληνικής προέλευσης, από την αρχαία ελληνική λέξη εχίνος (echinos) που σημαίνει  σκαντζόχοιρος και αχινός και τη λέξη όψη (opsis), από τα πολλά και πυκνά αγκάθια του φυτού. Το όνομά του είναι γνωστό και ως κάκτος σκαντζόχοιρος, κάκτος αχινός ή κάκτος πασχαλινό κρίνο. Όσο άσχημοι ή άχρωμοι είναι κάποιοι κάκτοι, τόσο όμορφα είναι τα λουλούδια τους.

* Το όνομα κάκτος προέρχεται από την ομώνυμη αρχαία ελληνική λέξη. Οι περισσότεροι κάκτοι ζουν σε μέρη θερμά και ξηρά. Έτσι αναγκάζονται να εξοικονομήσουν νερό. Ως αποτέλεσμα αυτής της εξοικονόμησης, οι κάκτοι δεν έχουν φύλλα, αλλά αγκάθια που εμποδίζουν τα φυτοφάγα ζώα να τους φάνε! Επειδή οι κάκτοι δεν έχουν φύλλα, η φωτοσύνθεση γίνεται από τον βλαστό τους.

Στην Ελλάδα πολλά είδη κάκτων εισήχθησαν από άλλες χώρες. Τον 19ο αιώνα μας ήρθαν, από την Αυστραλία, οι φραγκοσυκιές. Οι κάκτοι γενικά μπορούν εύκολα να προσαρμοστούν στα εύκρατα κλίματα. Σήμερα, όλο και περισσότερα σπίτια έχουν κάκτους στα μπαλκόνια τους.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

 

Πρόσφατα άρθρα