Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΤο μεγαλύτερο κέντρο δεδομένων θα δημιουργηθεί στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Το μεγαλύτερο κέντρο δεδομένων θα δημιουργηθεί στο Πανεπιστήμιο Κρήτης

Από

Ημερομηνία

Το μεγαλύτερο κέντρο Δεδομένων στη χώρα θα δημιουργηθεί στο Πανεπιστήμιο Κρήτης μετά την υπογραφή τριμερούς συμφωνίας για τη δημιουργία και λειτουργία Νέου Κέντρου Δεδομένων της ΕΔΥΤΕ Α.Ε. στην Κρήτη

Η υπογραφή ήταν μεταξύ Πανεπιστημίου Κρήτης, Περιφέρειας Κρήτης και του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ Α.Ε. – GRNET S.A.), φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για τη δημιουργία νέου «πράσινου» «Περιφερειακού Κέντρου Δεδομένων, Επιστημονικών Υπολογισμών και Ευφυούς Εξειδίκευσης «Κνωσός»» της ΕΔΥΤΕ στην Κρήτη.

Όπως εξηγεί με δηλώσεις του στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο Πρόεδρος της γνωμοδοτικής επιτροπής του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ) Νεκτάριος Κοζύρης, κοσμήτορας στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, «Αυτό που κάνουμε τώρα τριπλασιάζει την υποδομή που θα υπάρχει στη χώρα. Φτιάχνουμε το μεγαλύτερο Data Center της χώρας, του ΕΔΥΤΕ στην Κρήτη και είναι ένα πράσινο και αποδοτικό κέντρο δεδομένων με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα ξεκινήσει άμεσα ο εξοπλισμός του κέντρου και οι εργασίες».

Στο πλαίσιο της κατανομής των δημοσίων υπολογιστικών «νεφών», η ΕΔΥΤΕ έχει οριστεί υπεύθυνη για τη λειτουργία του Κυβερνητικού Νέφους για τον Τομέα Έρευνας και Εκπαίδευσης (RE-Cloud),  φιλοξενεί δε ήδη σημαντικό μέρος του RE-Cloud στο υφιστάμενο Κέντρο Δεδομένων στην Κνωσό.  Η ΕΔΥΤΕ έχει ήδη εγκαταστήσει και λειτουργεί, σε χώρους που έχει παραχωρήσει το Πανεπιστήμιο Κρήτης στις εγκαταστάσεις της Κνωσού στο Ηράκλειο, κέντρο δεδομένων τροφοδοτούμενο από ενέργεια παραγόμενη από Φωτοβολταϊκά.

Ο Λασιθιώτης στην καταγωγή καθηγητής του ΕΜΠ, εξηγεί πως «η συμφωνία είναι αποτέλεσμα της πολύ καλής συνεργασίας και της εμπιστοσύνης που είχε χτιστεί όλα αυτά τα χρόνια με το πανεπιστήμιο Κρήτης. Υπάρχουν πάρα πολλοί αξιόλογοι συνεργάτες και ερευνητές. Εμείς έχουμε μια μακρά συνεργασία και λειτουργήσουμε όλα αυτά τα χρόνια το Data Center που είχαμε στην Κνωσό, το οποίο είχε παρά πολλά δεδομένα για την υγεία και εξυπηρετούσε τα νοσοκομεία της χώρας όπως μαστογραφίες κι άλλο υλικό. Πρόκειται για υλικό που αφορά όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Υπάρχει μια συνεργασία που θα συνεχίσει και βέβαια αυτό θα μας δώσει νέες υπηρεσίες».

Τα αρχεία, η αποθήκευση ψηφιακών εξετάσεων και δεδομένων στον τομέα της υγείας στηρίζονται και γίνεται πάνω στα κέντρα δεδομένων και τις υποδομές του ΕΔΥΤΕ, το οποίο μαζί με την ΗΔΙΚΑ και το υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης οργανώνουν μια σειρά από υπηρεσίες που είναι σύγχρονες όπως για παράδειγμα το my health και δημιουργούνται θυρίδες πολίτη που περιλαμβάνουν πολύτιμα στοιχεία για τους πολίτες. Η τεχνολογική εξέλιξη της χώρας στο κομμάτι της ψηφιακής διακυβέρνησης που έγινε τα τελευταία χρόνια, στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό στην ερευνητική και πανεπιστημιακή κοινότητα κάτι που είναι πολύ σημαντικό και για τη συνέχεια.

«Στο data center του πανεπιστημίου της Κρήτης, υπάρχουν μια σειρά από δεδομένα που θα είναι όχι μόνο για την Κρήτη αλλά για όλη τη χώρα», σημειώνει ο κ. Κοζύρης.

 

Συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης

 

Στη διάρκεια της υπογραφής υπήρξε μια πρώτη συζήτηση και για την συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης. «Είπαμε με τον κύριο Αρναουτάκη και αυτό το έχει αναφέρει και ο υπουργός ο κ. Πιερρακάκης ότι θέλει μία πάρα πολύ στενή συνεργασία και νομίζω πως η περιφέρεια Κρήτης ειδικά στα κομμάτια που έχουν να κάνουν με την ενέργεια εκεί και αποδοτική λειτουργία των κέντρων δεδομένων, με την αειφόρο και πράσινη ανάπτυξη και ενέργεια, μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ. Αλλά και στις υπηρεσίες. Η περιφέρεια Κρήτης έχει πάρα πολλές υπηρεσίες κι εμείς θα ήμασταν πάρα πολύ ευχαριστημένοι και θέλουμε να δώσουμε υποδομές για να φιλοξενηθούν υπηρεσίες της περιφέρειας Κρήτης στις υποδομές του Data Center», τονίζει ο κ. Κοζύρης.

Να σημειωθεί πως στο πλαίσιο αυτό έχει προταθεί να λειτουργήσει η Περιφέρεια στο G Cloud με βάση όσα ισχύουν στο πλαίσιο της ανταλλαγής χώρων και συνεργειών και οι οποίες θα «τρέχουν» και στο κέντρο δεδομένων το οποίο θα φιλοξενείται στην Κρήτη.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

Πρόσφατα άρθρα