Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΟ φωτισμός και η προβλήτα της Σπιναλόγκας

Ο φωτισμός και η προβλήτα της Σπιναλόγκας

Από

Ημερομηνία

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκδηλώνει το Υπουργείο Πολιτισμού για τον φωτισμό της Σπιναλόγκας, που επιμηκύνει τη δυνατότητα θέασης της οχυρής νησίδας κατά τις νυχτερινές ώρες, αποδίδοντας μια διαφορετική όψη στο νησί, για τους επισκέπτες της Πλάκας ή τους παρεπιδημούντες στα ξενοδοχεία και τις πολυτελείς κατοικίες, κατά την περίοδο των διακοπών τους.

Το θέμα απασχόλησε και τη σύσκεψη που έγινε στο Δημαρχείο, κατά την επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, όπου παρέστη και ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης. Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου ενημέρωσε σχετικά με τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα λόγω της μισοκατεστραμμένης εγκατάστασης φωτισμού του νησιού, που κάθε άλλο παρά συμβάλει στην ανάδειξή του. Όπως ακούστηκε στη συνάντηση, ο φωτισμός που παραμένει και ανάβει με τη γεννήτρια, μέσα στο καλοκαίρι, ουσιαστικά, «υποτιμά» το νησί, όπως φαίνεται  τη νύχτα…  Ο Δήμος διαθέτει προκαταρκτική μελέτη για την αναμόρφωση και αναβάθμιση του φωτισμού.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας είναι διατεθειμένο με απόφαση του υπουργού να χρηματοδοτήσει την ανασύνταξη της υπάρχουσας μελέτης φωτισμού, με πίστωση από το κεφάλαιο ανάδειξης του Πολιτισμού της νησιωτικής μας χώρας. Για την ολοκλήρωση της μελέτης θα απαιτηθεί δαπάνη της τάξεως των 150 χιλιάδων ευρώ. Το έργο το ίδιο αναμόρφωσης του φωτισμού θα απαιτήσει ένα κονδύλι του 1-1,5 εκατομμυρίου ευρώ, το οποίο, όπως δήλωσε η κ. Μενδώνη, μπορεί να εξασφαλίσει το ΥΠ.ΠΟ. Τόνισε όμως, ότι για να εξασφαλίσει αυξημένες πιθανότητες χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ ή το Ταμείο Ανάκαμψης, θα πρέπει η μελέτη να είναι ολοκληρωμένη το 2023. Η υπουργός υπέδειξε, για οικονομία του χρόνου, η μελέτη να γίνει με ιδιωτική πρωτοβουλία αλλά από ειδικευμένη εταιρεία ώστε, όπως είπε χαρακτηριστικά, η Σπιναλόγκα φωτισμένη να μη θυμίζει… «τούρτα». Φωτιζόμενο, δε θα πρέπει να υποτιμηθεί το μνημείο, τόνισε.

Ο δήμαρχος εξήγησε ότι τη μελέτη θα την αναμορφώσει η κ. Ελευθερία Ντεκώ (σχεδιάστρια φωτισμού γνωστή από την συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004), σημειώνοντας ότι το αργότερο μέχρι το Πάσχα του 2023 θα παραδώσει ολοκληρωμένη τη μελέτη φωτισμού στο Δήμο.

Παρ’ όλο που ο Δήμος έχει στα χέρια του ώριμη μελέτη για την ανακατασκευή – επέκταση της υπάρχουσας προβλήτας, όπου από-επιβιβάζονται οι επισκέπτες που μεταφέρονται με ημερόπλοια στη Σπιναλόγκα, ακόμη δεν έχει βρεθεί ποιος είναι ο φορέας με την αρμοδιότητα επί της παραλιακής ζώνης του νησιού, όπου πρόκειται να γίνουν οι σχετικές εργασίες, αφού στο νησί δεν υπάρχει χερσαία λιμενική ζώνη ή χώρος εξομοιούμενος με αυτήν… Για το έργο θα γίνει προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου, ΥΠ.ΠΟ. και όπως είπε η κ. Μενδώνη θα διερευνηθεί αν ο τρίτος συμβαλλόμενος πρέπει να είναι το Υπουργείο Οικονομικών.  Επίσης θα πρέπει να διερευνηθεί κατά πόσο απαιτείται σχετική έγκριση και από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Οι εργασίες, τουλάχιστον επί εξωτερικού εδάφους, που αφορούν την τοποθέτηση και στη συνέχεια πόντιση δύο καλωδίων (το ένα εφεδρικό) μπορούν να ξεκινήσουν πολύ σύντομα, δήλωσε ο Διευθυντής ΔΕΔΔΗΕ Αγίου Νικολάου Δημ. Κανταρτζής, ενημερώνοντας σχετικά την υπουργό Πολιτισμού. Εκκρεμούν κάποιες εγκρίσεις, είπε, σημειώνοντας ότι ο ΔΕΔΔΗΕ είναι διατεθειμένος να επισπεύσει ρυθμούς εργασιών με στόχο να ελαττωθεί κατά πολύ ο συμβατικός, προβλεπόμενος  χρόνος των 2,5 ετών. Το καλώδιο που θα ποντιστεί είναι ειδικού τύπου και η αγορά του απαιτεί ειδική προμήθεια, που θα απαιτήσει κάποιο χρόνο.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

 

Πρόσφατα άρθρα