Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΟι πεταλούδες της Κρήτης και η ταυτοποίησή τους

Οι πεταλούδες της Κρήτης και η ταυτοποίησή τους

Από

Ημερομηνία

Χωρίς αμφιβολία, οι πεταλούδες αποτελούν ένα πολύ σημαντικό μέρος της κρητικής βιοποικιλότητας και μάλιστα αποτυπώθηκαν από τους Μινωίτες καλλιτέχνες σε τοιχογραφίες, δαχτυλίδια και σφραγιδόλιθους χιλιάδες χρόνια πριν.

* Ένα χρήσιμο οδηγό για όλες τις πεταλούδες που πετούν στην Κρήτη, με λεπτομερείς πληροφορίες για κάθε είδος, δημιούργησε η κ. Πόπη Μπορμπουδάκη, διπλωματούχος χημικός μηχανικός. Στον ιστότοπο https://butterfliesofcrete.com/el υπάρχουν όλες οι πληροφορίες για μοναδικούς βιότοπους πεταλούδων στην Κρήτη. Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχουν τα κεφάλαια «Ανατομία μιας Πεταλούδας», «Κύκλος Ζωής», «Οι Πεταλούδες και το Οικοσύστημα», «Οικολογική Αξία».

* Η ιστοσελίδα μας ενημερώνει ότι στην Κρήτη πετούν 47 επιβεβαιωμένα είδη πεταλούδων. Συγκεκριμένα: 45 είδη που ενδημούν στο νησί χωρίς να μεταναστεύουν και 2 μεταναστευτικά είδη: Η Vanessacardui (PaintedLady) και η Danauschrysippus (African Monarch).Τα 4 από τα παραπάνω είναι ενδημικά: η Zerynthiacretica (CretanFestoon), η Hipparchiacretica (CretanGrayling), η Coenonymphathyrsis (CretanSmallHeath) και η Kretaniapsylorita (CretanArgus).

* Αν εντοπίσετε μια πεταλούδα και καταφέρετε να την φωτογραφίσετε υπάρχει μια εφαρμογή που μας δίνει τη δυνατότητα ταυτοποίησής της. Θα την βρείτε στη διεύθυνση http://www.pamperis.gr/recognition/index.html

την οποία δημιούργησε ο Λάζαρος Παμπέρης. Υπάρχει δυνατότητα ταυτοποίησης 235 ειδών πεταλούδας, με ακρίβεια σχεδόν 90%!

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

 

 

Πρόσφατα άρθρα