Αρχική_Τοπικά νέαΆγιος ΝικόλαοςΝα πάρει κατεπείγοντα μέτρα η Περιφέρεια στη δακοκτονία, λόγω του κινδύνου για...

Να πάρει κατεπείγοντα μέτρα η Περιφέρεια στη δακοκτονία, λόγω του κινδύνου για σοβαρές ζημιές στην παραγωγή

Από

Ημερομηνία

Το θέμα να πάρει κατεπείγοντα μέτρα η περιφέρεια στη δακοκτονία, λόγω του κινδύνου για σοβαρές ζημιές στην παραγωγή, φέρνουν οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Κρήτης, με σχετική επερώτηση, για συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο.

Συγκεκριμένα τονίζουν τη μεγάλη δακοπροσβολή στους ελαιώνες του νησιού  και το ορατό ενδεχόμενο να καταστραφεί η ελαιοπαραγωγή -όπως το 2019- και να υποβαθμιστεί η ποιότητα και φυσικά η ποσότητα της ελιάς και κατ’ επέκταση του λαδιού. Ήδη αποτυπώνονται αρνητικά αποτελέσματα από τις προσβολές δάκου που έχουν αναπτυχθεί σε πολλές περιοχές της Κρήτης, μάλιστα,  σε μια χρονιά με υψηλά  ποσοστά καρποφορίας της ελιάς.

Η κατάσταση αυτή είναι η συνέχεια όλων των  προηγούμενων  χρόνων, με τις αντιφάσεις και τα προβλήματα του προγράμματος δακοκτονίας,  που κυβέρνηση και περιφέρεια υλοποιούν.  Κράτος και περιφέρεια έχουν την αποκλειστική ευθύνη που σχεδόν κάθε χρόνο, και ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, αφήνουν έκθετους τους ελαιοπαραγωγούς, παρόλο που τους παρακρατούν και σχετικό χαράτσι 2%, με αποτέλεσμα να καταστρέφεται η παραγωγή τους.

Καταστροφή που, σε συνδυασμό με την τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής και τα άλλα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα της Κυβέρνησης, έχει φέρει σε απόγνωση τους ελαιοπαραγωγούς, που στην πλειοψηφία τους είναι μικρομεσαίοι παραγωγοί .

Οι ζημιές στην παραγωγή φέτος θα είναι το τελειωτικό χτύπημα για τους ελαιοπαραγωγούς,  με το ήδη κουτσουρεμένο εισόδημά τους από τη σκληρή Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, τη ληστρική φορολογία, το ασήκωτο βάρος των συνεπειών της ακρίβειας σε αγροεφόδια και ενέργεια, ενώ ταυτόχρονα οι επιδοτήσεις στην ελαιοκαλλιέργεια μειώνονται δραστικά με τη νέα ΚΑΠ.

Οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Κρήτης επισημαίνουν ότι η δακοκτονία δεν μπορεί να είναι ατομική ευθύνη καθενός παραγωγού και απαιτούν από την περιφερειακή αρχή να ληφθούν κατεπείγοντα μέτρα και συγκεκριμένα να εκτελεστούν, χωρίς άλλη καθυστέρηση,  επαναληπτικοί ψεκασμοί στην περιφέρεια Κρήτης  για να μην καταστραφεί και η φετινή σοδειά!

Πρόσφατα άρθρα